szerző:
Tossenberger Tamás

A nyár már erőteljesen kopogtat, előkerültek a lenge ruhák, és már este sem kell feltétlenül pulóverben rohangálni. Ilyenkor legjobb egy kiülős helyen bedobni valami hideg italt. Például a vadonatúj Gozsdu Sky Terrace-on, a májusban nyílt Raqparton vagy az egyéb, jól bevált intézményekben. Összeszedtünk néhány helyet, ahol le lehet hűlni.

Gozsdu Sky

Ma nyit a Budapest Essentials fesztiválon debütáló Gozsdu Sky Terrace, ami az éjszakai élet egyik legzajosabb attrakciójának ígérkezik a Gozsdu passzázs tetejéről felkínált panorámával, elektrobulikkal és látványkonyhával.

A Gozsdu udvar Holló-parkolóházának hatodik emeletéről megközelíthető tetőterasz a Citadellával és a Bazilikával szemez, miközben a feslett cserepek és tűzfalak alatt a város legforgalmasabb party-csomópontjáról ad látleletet. Innen akár a lent bulizó ismerősöket is kiszúrhatjuk.

©

Az ökotudatosan építkező Gozsdu Sky-t fűpázsittal keretezték be, egyszer majd a fák is kinőnek, készen áll viszont a tánctér és a lounge sarok is, ahol a vébé alatt kivetítőn nézhetjük a meccseket.

Mit ihatunk: fizzeket, spritzeket és koktélokat, na meg 8 féle kézműves sört 790 forintért, köztük pl. akár chiliset, vagy szamócásat is.

©

VII. kerület, a Gozsdu udvar tetején, Holló utca 6. / 6. emelet K 1-es ajtó. Hétfő-vasárnap 12:00-24:00.

Raqpart

A Lánchíd lábánál májusban fagerendákra épített Raqpart igazi olvasztótégely. Egy Duna-parti resti, ahol együtt korzózik a megfáradt kormányhivatalnok, a kamerájába kapaszkodó turista és a lerágott körmű egyetemista.

Lent Balaton Sound-szag és berlini letisztultság terjeng, mellé pedig megkapunk mindent, amire egy végigharcolt nap után vágyunk: mértéktartó fröccsök, okos koktélok, a Duna-part közelsége, aláfestésnek pedig kimért, illedelmes elektronikus zene, amit nem kell túlkiabálni.

©

A pultnál várakozva a Sky and Sand ritmusára egész Budapestet megfejthetjük. A délutáni dugó, a kőoroszlánok, a budai látkép, az ágaskodó hotelek, a parti andalgók, a pocakos horgász, az állig bedrótozott maratonisták és a brit legénybúcsús csorda, egyszerre minden, és ez itt és most senkit sem zavar.

©

Mit ihatunk: a ház ajánlata a smoothie és a fröccs. A sör 500-600, viszont nem kézműves.
V., Jane Haining rakpart, a Lánchíd pesti lábának bal tövében. Nyitva: vasárnap-csütörtök 12:00-01:00-ig, péntek-szombat: 12:00-03:00-ig.


Pagony

Ha létezne entrance code, a tavaly nyáron a Gellért fürdő egykori gyerekmedencéiből átalakított Pagonyba szigorúan egy sztahanovi munkanap végén, Csepel bringával, Kádár-pólóban és klottgatyában lépnénk be, csak éppen osztályellenségek nincsenek.

Van helyette viszont jógaórával felérő gyógyfürdős nyugalom, tágas (és működő!) körzuhanyzó és megbízható kézműves sörök, korrekt áron. A budai hegyek emlegetése itt nem csak egy olcsó frázis, hanem szinte elhisszük, hogy a medence széléről elrugaszkodó műugró feje a Pagony fölött terpeszkedő lomberdőbe fúródna.

©

A helynek a fehér csempefalakat vetítésszerűen mozgósító fekete-fehér, 80-as évek végi fényképek adnak vagány lüktetést, amik akár Woodstockban is készülhettek volna. Ehelyett egy erdélyi illegális vásár életképeit látjuk, amiknek a 25 évvel ezelőtt ellopott negatívjai tavaly kerültek vissza a tulajhoz, a neten keresztül.

A lázadásból mára szabadtéri művészfilm-vetítés és underground koncertek maradtak, ezek miatt is érdemes ide jönni.

©

Mit ihatunk: kézműves félbarnát vagy rosé fröccsöt, budaihoz képest fair, 600-700-as árakon.
XI., Kemenes utca 10., a Gellért fürdő mellett. Nyitva: hétfő-vasárnap 10:00-01:00-ig

Fellini Római Kultúrbisztró

A római-parti Fellini évek óta az egyik legjobb dolog Budapesten 20 fok felett. A béke szigete, amit egy laza egészségügyi tekeréssel el lehet érni a belvárosból.

A hekkezők, csónakházak és villák sűrűjében megbúvó filmdíszlet mintha csak a parton tollasozó Federico Fellini és Emir Kusturica fejéből pattant volna ki, miközben Edith Piaf a falombok alatt hámozta a narancsot. Egy ilyen mesében elmerülve akár egy egész hétvégét is eltöltenénk a kedvenc könyvünkkel, gyerekkel, kutyával, macskával. Annyi dolgunk van csak, hogy hátradőlünk a strandszékben, bámuljuk a Dunát, miközben szürcsöljük a belga meggysört, vagy kacsázunk.

©

Ha mindez már rutinná vált, az élményt érzéki akusztikus koncertek és elgondolkodtató bölcsészfilmek is cizellálják, sőt, idéntől fagyizni is lehet. Csak remélni merjük, hogy ezt a földöntúli idillt nem söpri el a mobilgát.

©

Mit ihatunk: a belga meggysör élményszámba megy, az árszabása is ennek megfelelően magas, 800-900 forint. Csak készpénzzel lehet fizetni!
III., Kossuth Lajos üdülőpart 5., a Római-parton. Hétfő-péntek 15:00-24:00, szombat-vasárnap: 10:00-24:00.

Majorka

A Városmajor bejáratánál, a fogaskerekű forgalomirányítójából átalakított Majorka ránézésre a budaiak belügye, de ezért a békeidőkbeli kertiparti-hangulatért a pestieknek is érdemes kicsit utazni. A lampionerdő és a murvás udvar esti romantikájába feledkezve szinte halljuk Cindy Laupert, és bevillan a Flashdance egy-egy jelenete. Komoly randira, vagy fontos megbeszélésre tökéletes választás.

©

A Majorkának a konyhája is bivalyerős, sem a cézár salátával, sem a hambival nem tévedünk, dorbézolni viszont nem feltétlenül itt kell, mert egy párórás önfeledt költekezéssel könnyen itt hagyhatjuk akár egy kuponos hétvége árát is.

©

Mit iszunk: jéghideg csapolt sört, őszinte budai árakon (640-850 forint).
II. kerület, Szilágyi Erzsébet fasor 16., a János kórház mellett. Nyitva: vasárnap-szerda 12:00-00:00, csütörtök-szombat 12:00-02:00.

Kertem

A Városliget platánfái alatt biciklisövénnyel felvezetett Kertem évek óta az egyik legbiztosabb választás a budapesti kerthelyiségek sűrűjében. Klasszikus hétvégi placc, lufit fújó kisgyerekekkel, rollerező bácsikkal, télapószakállas hipszterekkel és mókusokkal. A méretes udvaron mindenkinek jut hely, a színes kisasztalokat a párok foglalják be, a kempingsátrak alatti fapadoknál pedig nagy társaságok beszélik meg a hét eseményeit.

©

A mosdóban a retrókultúra kötelező kabalájaként emlékeztet a múltra a kitapétázott Korda György és Koós János, a kinti színpadon viszont általában érvényes élőzene szól.

Szinte biztos, hogy a Kertem a kivetítő miatt (is) a foci-vébé alatt is tömve lesz majd, úgyhogy egy-egy hangzatosabb csoportmeccsre akár már most érdemes lehet asztalt foglalni.

Mit iszunk: sört a csapról belpesti árszínvonalon (500-600 forint).
XIV., Olof Palme sétány 3., hétfő-vasárnap 11:00-04:00.

©

Kövesse a hvg.hu Élet+Stílus rovatát a Facebokon is!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Két év, 10 ezer halott, de felelősségre vonás nincs a rohingya népirtás ügyében

Két év, 10 ezer halott, de felelősségre vonás nincs a rohingya népirtás ügyében

Budapestre költözik a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség

Budapestre költözik a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség

Egy férfi, egy nő és egy kisgyerek a budai gyilkosság áldozata

Egy férfi, egy nő és egy kisgyerek a budai gyilkosság áldozata

Lukácsi Katalin visszalépett, MSZP-s lesz a közös jelölt Szolnokon

Lukácsi Katalin visszalépett, MSZP-s lesz a közös jelölt Szolnokon

Magyarországról szóló, pozitív kisugárzású képeket vár a kormány

Magyarországról szóló, pozitív kisugárzású képeket vár a kormány

Ilyen lehet az ördög családvédelmi akcióterve

Ilyen lehet az ördög családvédelmi akcióterve