szerző:
hvg.hu

A budapesti bulinegyed évek óta világverő, a tavalyi street food forradalom óta az utcán is lehet rendes kaját kapni, a kulturális felhozatalról már nem is beszélve. Erről szól a csütörtökön nyitó Budapest Essentials fesztivál, ahol négy nap alatt kimaxolhatjuk az egész várost.

Budapest belvárosában végre megtörtént a rendszerváltás, a Kazinczy az új Váci utca, a csalamádéval áztatott hamburger, olcsó kínai és vizezett sör helyett most már gourmet falatokkal és kézműves italokkal kényeztetjük magunkat, a világ legmenőbb klubjai pedig itt nyílnak sorra – dübörög az urban.

Csütörtöktől vasárnapig a Budapest Essentials azt próbálja meg bebizonyítani, hogy mindezt fesztiválba rendezve még überelni is lehet. A bulira több mint 50 zenekarral és DJ-vel készülnek összesen 20 helyszínen. Nagy dobás lehet a Gorillaz Sound System Vásárcsarnokbeli zsivajába szervezett koncert és a BBC és a Glastonbury fesztivál által is felfedezett George Ezra fellépése, akiben külön szimpatikus, hogy úgy írt Budapest-himnuszt, hogy még sosem járt itt.

A fesztiválon nyit a Gozsdu Sky Terasz is, a hely az éledező rooftop kultúra egyik leendő nagyhala lehet. Tesztüzemi napokat tartanak a Tesla.rar udvarán a Kazinczyban, ami a hírek szerint a cizellált elektronikus zenét kedvelők növekvő táborát célozza meg. A zenés programokba a háztetőkön, kertekben és köztereken felbukkanó pop-up koncertek is külön pezsgést visznek.

A négynapos karszalaggal a város tágabb értelemben vett kulturális csúcsait vehetjük be, közte két időszaki kiállítással, a Szépművészeti Múzeumban látható az 1800-as évek második felének bohém Párizsát provokatív grafikákon ábrázoló Henri de Toulouse-Lautrec vaskos gyűjteményét és Derkovits Gyula két világháború közötti kubista, expresszionista képeit a Nemzeti Galériában. A Budapest-csomagba beletartoznak emellett a városnéző túrák, belépő a legnagyobb gyógyfürdőkbe vagy az állatkertbe, a legmenőbb gasztropontoknál pedig 20-30-50 százalékos kedvezménnyel dőzsölhetünk.

A fesztivál szervezője, Tímár László a hvg.hu-nak elmondta: „a rendezvény célja a Budapest imázs építése”, a programok pedig „mindenkihez szólnak, a fesztivált ezért remélhetőleg nem lehet majd nem észrevenni, mert mindent lefed és mindenhol ott lesz”.

Az idén először megrendezett Budapest Essentials programjaira mintegy 10 ezer emberrel számolnak, beleértve a várhatóan mintegy 3000 bérletes látogatót.

A fesztiválra a helyszínen 21 ezer forintért váltható bérlet, az egyes programokra pedig külön jegy váltható. További infók itt

 

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hibátlan: ez a kép összefoglalja az utóbbi két nap történéseit

Hibátlan: ez a kép összefoglalja az utóbbi két nap történéseit

Megcsinálták a mesterséges intelligencia saját Coelhóját – és hátborzongató idézeteket írt össze

Megcsinálták a mesterséges intelligencia saját Coelhóját – és hátborzongató idézeteket írt össze

Szokatlan eljárással gyorsítja a kormány a 14 milliárdos kispesti stadion építését

Szokatlan eljárással gyorsítja a kormány a 14 milliárdos kispesti stadion építését

Csaknem 400 cég köthető Mészároshoz, Vajnához és Garancsihoz

Csaknem 400 cég köthető Mészároshoz, Vajnához és Garancsihoz

Így készül Amerika a Brexitre

Így készül Amerika a Brexitre

Nem nagy bizinisz a stadionüzemeltetés – csak egy Leisztingernek éri meg?

Nem nagy bizinisz a stadionüzemeltetés – csak egy Leisztingernek éri meg?