szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Napi 10-12 órát dolgoztattak minimális pénzért, szerződés nélkül egy 23 éves magyar nőt egy izlandi farmon. Sidlovits Zsófia nem akart rendőrséghez fordulni, perelni sem szerette volna egykori munkaadóit, inkább úgy döntött, hogy egy izlandi lapnak elmeséli történetét, és így próbál figyelmeztetni mindenkit, aki külföldön, azon belül is Izlandon szeretne dolgozni.

Zsófia egy Facebook-csoportban találta meg az álláshirdetést, ahol farmokra kerestek munkásokat, illetve au paireket Izlandra. Tavaly júniusban érkezett meg az ország déli részén élő farmra, és azonnal munkába állt. A pontos helyet nem közölték sem az eredeti hírt közlő Fréttablaðið, sem az írást átvevő Iceland Magazin cikkében.

A tulajdonos feleségének ikrei voltak, de rajtuk kívül még három gyermek élt a hatalmas portán. A magyar lánynak nemcsak a gyerekkel kellett foglalkoznia: besegített a főzésbe, takarított, az állatokat gondozta.

Azt mesélte, hogy a ház mocskos volt, ezért az első takarítás sokáig tartott. A farmer feleségének nem nagyon volt kedve az étel előkészítésével bajlódnia, így az újabb és újabb feladatok mellett az is a nyakába szakadt. Reggel 7-kor kelt, hogy megfejje a teheneket, és késő este jutott ágyba, miután végzett a vacsorakészítéssel és az esti fejéssel.

Napi 10-12 órát robotoltatták, és hiába kérte többször, nem voltak hajlandóak szerződést adni neki. Mint utólag kiderült, több izlandi munkaügyi előírást megsértettek a rabszolgamunkával, ráadás alulfizették magyar segítőjüket.

A cikk szerint az izlandi minimálbér nagyjából 1850 eurónak megfelelő izlandi korona, és ebből legfeljebb 500 eurónyi összeget vonhatnak le szállásért, vagyis még ebben az esetben is maradni kellene 1350 eurónak. Ehelyett a lány havi fizetése 200 euró körül volt. (Az angol nyelvű cikkben 930 euró szerepelt, de Sidlovits Zsófia lapunknak jelezte, hogy csak 200 eurót kapott kézhez, és eszerint a kalkuláció szerint 930 euróval volt alulfizetve.)

A kemény munka és a silány fizetés ellenére Zsófia azt mondta, hogy szeretett a farmon lenni, és hiányoznak neki az állatok. Volt munkaadóját nem akarja feljelenteni vagy perelni, a történetére viszont fel akarja hívni a figyelmet, hogy mások óvatosabbak legyenek, ha külföldi munkát vállalnak – derül ki a cikkből.

A magyar lány most a fővárosban, Reykjavíkban van, ismerősöknél, és készül a hazatérésre.

Az egyik izlandi szakszervezet képviselője azt mondta: a tapasztalatok szerint a turizmussal és a takarítással foglalkozó cégeknél, valamint a farmokon sértik meg legtöbbször a munkaügyi szabályokat az országban. Nem számít újdonságnak, hogy minimális pénzért dolgoztatnak külföldiek papírok nélkül – tette hozzá.

120 Hz-es kijelző és 108 megapixeles kamera van a Redmi 85 ezres telefonjában

120 Hz-es kijelző és 108 megapixeles kamera van a Redmi 85 ezres telefonjában

50 új településen kapcsolták fel a negyedik mobilszolgáltató adótornyait

50 új településen kapcsolták fel a negyedik mobilszolgáltató adótornyait

Ferenc az első pápa, aki Irakba látogatott

Ferenc az első pápa, aki Irakba látogatott