![](https://img.hvg.hu/Img/d687bb3a-509a-49ca-b43e-cbc038e76e5b/739f152a-9779-4f5e-b23d-bc93ff5a0039.jpg)
Az idén várhatóan kevesebb bor kerül a pincékbe az átlagosnál - mondta Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára csütörtökön az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága szőlészeti és borászati albizottságának ülésén.
A képviselők az ágazat helyzetéről hallgattak meg beszámolót az ülésen. A HNT főtitkára jelezte: az idén a szőlőtermést mintegy 64 ezer hektárról takarították be a gazdálkodók, ez körülbelül 470 ezer tonna körüli szőlőmennyiséget jelent. Ebből a termésből várhatóan, 2,5 millió hektoliter bor készülhet, ami ugyan kevesebb a szokásosnál, ugyanakkor a termés minősége jó alapot ad arra, hogy a borok minősége meghaladja az átlagos szintet. Ez szerinte a mustok minőségén is látszik, mivel a cukortartalmuk jónak minősíthető.