szerző:
hvg.hu

Cristiano Ronaldo legutóbbi FA Kupameccse nem azért marad emlékezetes, mert a portugál támadó gólt szerzett a Derby County ellen. Sokkal inkább azért, mert nemes egyszerűséggel leköpte az ellenfél walesi középpályását, Robbie Seavage-t. A futballisták nem a szavak emberei, előszeretettel nyilvánítják ki így a véleményüket. Íme a top 10.


1. Frank Rijkaard – A kezdetek. Az 1990-es világbajnokság elhíresült köpése minden későbbi hasonló eset szülőanyja volt. A holland középpályás a milánói Németország – Hollandia mérkőzésen egy szabálytalan belemenő után sárga lapot kapott, majd a szabadrúgás előtt hátulról leköpte a neki magyarázó Rudi Völler haját. A sértett be akarta panaszolni a tettest a bírónál, mire ő is kapott egy sárgát. A szabadrúgás után újra szópárbaj alakult ki, aminek az lett a vége, hogy kiállították mindkét játékost. Búcsúzóul Rijkaard újból leköpte Völlert, majd a pletykák szerint még egyszer az oldalvonalnál ráadásként. A német sajtó a „láma” becenevet ragasztotta Rijkaardra. Az incidens nagy port kavart, mindenesetre évekkel később a két focista már közös reklámban pózolt, így is jelezve: a köztük lévő ellentét a múlté.


2. El Hadji Diouf – A szenegáli légiósnak több ilyen esete is volt, az angol szurkolók talán nem véletlenül skandálták minden meccsen „Diouf mindjárt leköp téged” kezdetű – és végű – rigmust. A 2003-as UEFA Kupa-negyeddöntőben, a Liverpool játékosaként a Celtic szurkolói közé köpött, egy évvel később pedig Arjan Zeeuwot „ajándékozta meg” testnedveivel egy Portsmouth elleni bajnokin. Ezek azonban csak a legismertebb esetek, a híresen flegma játékosnak további három alkalommal kellet büntetést befizetni köpködésért.

3. John Terry – A Chelsea angol válogatott védője a tavalyi Bajnokok Ligája-döntőben nem bírta visszafogni magát, és nyakon köpte Carlos Tévezt, a Manchester United argentin támadóját. A tettet az elkövető határozottan tagadta, nem is lett következménye, és ma sem tudni pontosan, megtette-e vagy nem. Mindenesetre az MU győzelmével végződött a meccs, így a nagy csalódottságot figyelembe véve akár még igaz is lehet.


4. Patrick Vieira – Az Arsenal francia idegenlégiósa (egy időben voltak páran) dühöngeni kezdett, mikor 1999-ben egy West Ham United elleni bajnokin kiállították. Pedig az ítélet jogos volt, a bosszúszomjas játékos két lábbal szállt bele áldozatába. Az ezután kialakult kalamajkában az ellenfél egyik védője, Neil Ruddock – akit játékstílusa miatt egyszerűen csak „borotvának” neveztek – szóváltásba keveredett Vieirával, aki válaszul arcon köpte a meglepődött játékost. Vieira nem is úszta meg, hat meccses eltiltást és 30 ezer dolláros pénzbüntetést kapott.


5. Lionel Messi – Néha még a világ legjobb játékosai sem tudják türtőztetni magukat. Tavaly novemberben Messi egy Málaga elleni bajnokin találta leköpni Dudát, az ellenfél portugál szélsőjét. Ráadásul mint később Messi maga mondta egy riportban, baráti kapcsolatban van a játékossal.


6. Stéphane Henchoz – A Liverpool védőjének esete is nagy vihart kavart 2003-ban, lévén a játékos nem egy társát, hanem magát a Sheffield United trénerét, Neil Warnockot tisztelte meg úgy, hogy leköpte. „Leköptem, de nem akartam – magyarázkodott az eset után. – A földre céloztam, nem rá.” Tegyük hozzá, elsőre tényleg úgy látszik, mintha a játékos tette szándékos lett volna. Az áldozat később hasonlóan szimpatikus kommentárt fűzött az esethez, miszerint mivel Henchoz nem angol, így több nem is nagyon várható tőle”.

7. Alexander Frei – a svájciak ikonja 2004-ben egy nála nagyobb ikont, az angol csapat motorját, Steven Gerrardot köpte nyakon egy 3-0-ra elvesztett mérkőzésen. Azaz inkább csak megvádolták, bizonyíték nem volt, az angol játékosok viszont kitartottak a vád mellett. Az UEFA előbb bizonyíték híján nem ítélte el a játékost, később azonban fellebbezett saját döntése ellen és három meccsre mégiscsak eltiltotta Freit.

8. Francesco Totti – A 2004-es Európa-bajnokság tele volt köpködéssel. Francesco Totti, az olasz csapat legnagyobb sztárja a dán Christian Poulsent köpte arcon. Totti ügyvédje később így védekezett: „Ő egy nagyon érzékeny és szociálisan felelősségteljes személyiség, aki nehéz helyzetekben segít az embereknek.” A FIFA nem hatódott meg, és három meccsre eltiltotta a játékost.


9. Christophe Dugarry – A francia idegenlégiós még 2003-ban a Birmingham színeiben trafálta telibe az Aston Villa izlandi játékosának, Joey Gudjonssonnak az arcát. Dugarry úgy magyarázta meg az esetet, hogy ő csak a torkát szerette volna kitisztítani és Gudjonsson csak rosszkor volt rossz helyen. Az Angol Futballszövetséget (FA) nem lehetett ilyen indokkal meggyőzni, és 12500 font büntetést szabott ki. Dugarry soha többet nem köpködött.

10. Szlobodan Rajkovics – A Chelsea 19 éves szerb légiósa került a lista végére, holott esete egyáltalán nem szorulna oda. A fiatal tehetség idén nyáron az olimpia hevében a bírót köpte le, mert nem értett egyet az ellene hozott döntéssel. A meccsen Argentína nyerte 2-0-ra, a játékost egy évre el akarták tiltani, a fellebbezés miatt a tárgyalás jelenleg is folyamatban van.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kiszivárgott egy tervezet, elveszíthetik a szaktanárok a közalkalmazotti státuszukat

Kiszivárgott egy tervezet, elveszíthetik a szaktanárok a közalkalmazotti státuszukat

Brüsszelben találkozott a néppárti bölcsekkel Orbán

Brüsszelben találkozott a néppárti bölcsekkel Orbán

Az olajipart védő ellentüntetők várták Greta Thunberget Kanadában

Az olajipart védő ellentüntetők várták Greta Thunberget Kanadában

Az Index Balatonfüreden is megtalálta Borkaiék nyomát

Az Index Balatonfüreden is megtalálta Borkaiék nyomát

Morcosítva: máris itt az új 2-es Gran Coupé BMW sportosabb változata

Morcosítva: máris itt az új 2-es Gran Coupé BMW sportosabb változata

Újabb fontos statisztika közlését hagyta abba az állam

Újabb fontos statisztika közlését hagyta abba az állam