szerző:
hvg.hu

Minden országban, minden bajnokságban vannak olyan klubok, melyek a kezdetektől fogva rivalizálnak egymással, szurkolóik - éppen ezért a rendőrök is - pedig jobban készülnek az összecsapásaikra. A futballpálya ás a lelátó néha kemény összecsapások színhelyei. A Daily Mail összegyűjtötte a futballtörténelem tíz legkeményebb párharcát.


10. Palmeiras – Corinthians
A brazil bajnokság legnagyobb rivalizálása két Sao Paolo-i klubhoz köthető. A Corinthians munkáscsapatként jött létre, hogy felvegye a harcot a város elitklubjaival, a Palmeirast pedig négy olasz bevándorló alapította pár évvel később. Évek múlva ennek a két klubnak lett a legnagyobb szurkolótábora, és a brazil bajnokság legfőbb riválisai lettek, amelynek nyilván a közös város adta meg az alapját. Egy összecsapás ma már igazi futballünnep, tele színekkel és zenével. A szurkolók mellett a játékosok sem tudják kivonni magukat ennek hatása alól, így nem egyszer végződött már egy derbi verekedéssel - a lelátón és a pályán egyaránt.


9. Olimpiakosz – Panatinaikosz A görög foci „ősi ellenségeinek” összecsapása. A hangulatot számos beszámolóból ismerhetjük, illetve aki személyesen volt már Athénban egy-egy összecsapáson, az tudhatja, hogy semmihez sem hasonlítható, amit a görög közönség művel. A statisztikák eddig a munkásosztály klubját, az Olimpiakoszt igazolják, mely az utolsó 13 összecsapásból tizenkettőt megnyert. A párharcot némi politikai háttér is fűszerezi, az ellentét kibékíthetetlen. A két egyesület ellenségeskedése azonban túllép a focin: a női röplabdacsapatok 2007-es kupaösszecsapásán például a meccs utáni tömegverekedésben életét vesztette egy szurkoló.


8. Roma – Lazio A két római klub csatája Olaszországban a legkomolyabb rendőri intézkedést követeli meg az olasz futballban. Az AS Roma fanatikusai egyébként is hírhedtek Európa-szerte, a városi rivális ellen pedig különösen kitesznek magukért. A legkomolyabb összecsapásokra talán akkor került sor, mikor Paolo Di Canio a Lazio játékosa volt (2004-2006), akinek kompromisszumképtelen és szenvedélyes egyénisége nem ritkán mérgesítette el a római stadionok hangulatát.


7. Liverpool – Manchester United A harc az angol foci két legeredményesebb klubja között fél évszázadra nyúlik vissza. A Manchester United hagyományosan uralja a hazai bajnokságot, míg a Liverpool a nemzetközi kupaporondon eredményesebb. Emellett a két város a kezdetektől fogva azért is rivalizál, hogy Anglia északnyugati régiójának iparában melyikük játszik vezető szerepet. Az ellentét tehát itt sem pusztán a futballból ered.


6. Ajax – Feyenoord Hollandia két legsikeresebb klubjáról van szó. Az egyik Amszterdam kulturális és történelmi örökségét tudja maga mögött, és a város hagyományosan inkább hajlik bal oldalra és a szocializmus felé. Ezzel szemben áll Rotterdam, az iparváros, melynek miliője kitermelte a bevándorlás ellenes politikai pártot is. A két focicsapat mérkőzései nem ritkán kemény szurkolói összecsapásokhoz vezetnek.


Rangadók Magyarországon - Fradi-Újpest a 36. helyen
A footballderbies.com oldal listája csak két magyar csapat rivalizálását említi: az oldal a Ferencváros - Újpest derbit a 36. helyre sorolta. Bár az utóbbi években a Fradi NB II-es szereplése miatt nem volt rangadó, előtte egy Fradi-Újpest összecsapás rendszeresen témát szolgáltatott a médiának, ezeken ugyanis általában nem a futball játszotta a főszerepet. A magyar bajnoksággal kapcsolatban ugyanakkor érdemes még megemlíteni a Debrecen - Nyíregyháza - Diősgyőr háromszöget, ahol mindhárom csapat rivalizál egymással, valamint a Zalaegerszeg - Haladás párbajt.


5. FC Barcelona – Real Madrid Az „El Clásico” mindenképp a legnagyobb tradíciókkal rendelkező összecsapások közé tartozik a világon. A meccs itt a futballról szól, ami nem csak annak köszönhető, hogy a múltban és manapság is egy ilyen találkozó a világ legjobb futballistáit hozza össze egy meccs erejéig, hanem mert a spanyol szurkolók is elsősorban a buzdításra helyezik a hangsúlyt, nem pedig a balhéra. Kisebb konfliktusok persze vannak (pl. a Barca szurkolói sosem tudták megbocsátani Figónak, hogy a Real Madrid kedvéért cserben hagyta őket, ezért disznófejet vágtak hozzá), de ma már alapjában véve csendesen szokott lemenni egy Barca-Real.


4. Crvena Zvezda – Partizan Beograd A második világháború után két fociklub jött létre Belgrádban. A Partizan a jugoszláv hadsereg klubja lett, a Crvena Zvezda pedig a polgári réteg csapata. Mindkét gárda azt hangoztatja, hogy a legjobb csapat ma Szerbiában, és a szerb szurkolói viselkedést ismerve nem csoda, hogy a szurkolók összecsapása ma már elmaradhatatlan része egy belgrádi derbinek. Ez pedig általában keményebb csatát hoz, mint maga a futballmeccs.


3. Celtic – Rangers A vallási ellentéteknek köszönhetően a világ egyik legkeményebb összecsapása az Old Firmnek is nevezett glasgow-i derbi. A Celtic hagyományosan katolikus, míg a Rangers protestáns, ez pedig arrafelé nem sok jót jelent. Elég, ha Írországra gondolunk. A legerősebb két skót futballcsapat szurkolói közti antipátia okait felesleges boncolgatni, mindenestre tény, hogy a meccsnek sosincs vége a sípszóval. Folytatódik a stadionon kívül. A balhék ellenére ez a két csapat olyan játékerőt képvisel, hogy évek óta szó van arról, hogy csatlakoznak az angol Premier League-hez.


2. Fenerbahce – Galatasaray A két isztambuli klubot csak a Boszporusz választja el egymástól, az egyik mégis Európában fekszik, a másik Ázsiában. De nemcsak földrajzi, hanem társadalmi különbség is van a két gárda között: A Galatasarayt az arisztokrácia futballklubjának tartanak, míg a Fenerbahcét a „nép futballklubjának”. Ennyi elég is ahhoz, hogy minden egyes isztambuli derbin felrobbanjon a stadium.


1. Boca Juniors – River Plate A Barcelona – Real Madrid összecsapást „El Clásicónak” nevezik, Argentina pedig „Il Superclásicónak” hívja a derbik derbijét, A Boca – River párharcot. Magában foglal mindent, amit az eddig felsoroltak: társadalmi, politikai szembenállást, városi rivalizálást. A River Plate a „milliomosok klubja”, míg a Boca Juniors a szegény külvárosiaké. A hangulat utánozhatatlan, ezért a Boca – River összecsapást az ötven sportesemény közé sorolják, „melyet legalább egyszer élőben kell látni, mielőtt meghalunk”.Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
"Örülök, hogy mellrákom van" – a szűrés fontosságáról posztolt egy beteg

"Örülök, hogy mellrákom van" – a szűrés fontosságáról posztolt egy beteg

Sokáig csak álom marad a HÉV és a metró összekötése

Sokáig csak álom marad a HÉV és a metró összekötése

104 milliót költöttek a gólyák és denevérek védelmére a Balaton-felvidéken

104 milliót költöttek a gólyák és denevérek védelmére a Balaton-felvidéken

Baj-e, ha irigyeljük mások sikerét?

Baj-e, ha irigyeljük mások sikerét?

Elismerte a Figyelő: hamis volt a hír Ujhelyi István házfelújításáról

Elismerte a Figyelő: hamis volt a hír Ujhelyi István házfelújításáról

Fotók: Kerítéseken, bokrokon át hajtott a teraszra a kisteherautó

Fotók: Kerítéseken, bokrokon át hajtott a teraszra a kisteherautó