szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Franciaország rendezheti a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokságot - döntött a kontinens sportági szövetségének végrehajtó bizottsága pénteken.

A hat év múlva esedékes - immár 24 csapatos - tornáért Törökország és Olaszország is jelentkezett. A szavazás első körében az olasz pályázat esett ki, a folytatásban pedig heten voksoltak a francia, s hatan a török kandidálás mellett. A három pályázónak pénteken délelőtt fél-fél órás időkeretben volt még lehetősége arra, hogy prezentációjával meggyőzze a döntéshozókat.

Az utolsó értékelésben és a szavazásban érintettség okán Michel Platini, a szervezet francia elnöke, valamint a török Senes Erzik és az olasz Giancarlo Abete nem vett részt. Franciaország 1960-ban és 1984-ben már rendezett Eb-t, utóbbit meg is nyerte a Platini vezette válogatott. 1938-ban és 1998-ban világbajnokságnak is otthont adott az ország, s utóbbi hazai sikerrel végződött.

A tervek szerint a 2016-os torna helyszínei Saint-Denis, Párizs, Lens, Toulouse, Marseille, Bordeaux, Lille, Lyon, Nizza, Strasbourg, Sain-Etienne és Nancy lehetnek. Három stadion tartalék lesz majd, az erre vonatkozó döntés 2011. május 28-ig születik meg. Az már biztos, hogy Bordeaux, Lille, Lyon és Nizza új arénát kap, a döntőre pedig a Stade de France-ban kerül sor. Az arénák építésére, illetve felújítására 1,7 milliárd eurót különítettek el, ennek 39 százaléka magánforrásokból biztosított, 61 százalékára pedig a kormány vállalt garanciát.

"Amikor korábban beszéltem a labdarúgó-szövetséggel, felmerült a kérdés, hogy szeretnénk-e egyáltalán ilyen eseményre pályázni a gazdasági világválság idején - fogalmazott a helyszínen tartózkodó Nicolas Sarkozy francia államfő. - A válságra azonban a sport adja meg a legmegfelelőbb választ. Semmi sem erősebb a sportnál, és azon belül semmi sem erősebb a futballnál." Az Európa-bajnokság mérkőzésein az előzetes számítások szerint összesen 2.498.000 nézőt tudnak majd fogadni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vincze Szabolcs Sport

Mire számíthat Európa a foci-vb-n?

Tizenhárom csapat képviseli az öreg kontinenst a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon. Melyiknek lehetnek bajnoki álmai? Esélylatolgatás, első rész.

Az SZFE kollégistái nem értik, hogy forgathatott a Pesti TV a személyes tárgyaik között

Az SZFE kollégistái nem értik, hogy forgathatott a Pesti TV a személyes tárgyaik között

Úgy látszik, túl korán kezdtek el azzal riogatni, hogy a brit vírusmutáns halálosabb

Úgy látszik, túl korán kezdtek el azzal riogatni, hogy a brit vírusmutáns halálosabb

Lukácsi Katalin: Egyház aranykalitkában

Lukácsi Katalin: Egyház aranykalitkában