szerző:
Szegő Iván Miklós

Nagyon rossz meccsen az első félidő utolsó negyedórájában a szlovákoknál némi mozgolódás volt érzékelhető. A második félidő elején vezetést is szereztek északi szomszédaink: Vittek fejelt az új-zélandi kapuba, méghozzá leshelyzetből. A 93. percben Új-Zéland aztán egy remek fejessel egyenlített. Ezzel Új-Zéland és Szlovákia is történetének első pontját szerezte világbajnokságokon.

Új-Zéland nem túl erős csapata a világbajnoki újonc szlovákokkal találkozott. Kérdéses volt, hogy mire jutnak egymással, hiszen Új-Zéland sem túl tapasztalt együttes: 28 éve jutottak ki ezelőtt vébére, a mostani a második fellépésük ilyen tornán. A mostani döntetlen első pontszerzésüket jelenti, hiszen a korábbi szereplésükön, 1982-ben minden meccsükön kikaptak.

A szlovákoknál elvileg a keretben van egy magyar nemzetiségű játékos is, Saláta Kornél, de ő nem lépett pályára, mert sérüléssel küszködik.

Ehelyett a szlovákok Mucha - Skrtel, Cech, Zabavnik, Strba, ifjabb Vladimir Weiss (idősebb Vladimir Weissnek, a szövetségi kapitánynak a fia), Sestak, Vittek, Durica, Hamsik (csapatkapitány), Jendrisek összeállításban kezdtek Rustenburgban, ahol az angol-amerikai meccs is zajlott. Kicsit hamisan énekelték a szlovák himnuszt a játékosok, de azért az igyekezetük dicséretes. Vladimir Weiss szövetségi kapitány apja is olimpiai résztvevő volt fociban. Az edző maga 1990-ben volt vébé-csapattag, most pedig a fia bizonyíthatott - amyg pályán volt, vezettek is a szlovákok.

Új-Zéland viszont Paston - Lochhead, Reid, Vicelich, Nelsen, Elliott, Smeltz, Killen, Bertos, Fallon, Smith összeállításban kezdett.

Kezdődik a meccs

A meccs a szokásos - immár mondhatjuk ezt ezen a tornán -, tehát a szokásos lassú adogatással kezdődik, az új-zélandiak egy távoli lövést azért megeresztettek a harmadik percben. A negyedik perc végén Fallon fejelt, és ezúttal Mucha szlovák kapusnak védenie is kellett. Az ellentámadásból a szövetségi kapitány fia, Weiss lőtt, ekkor Paston kapta fel a labdát könnyedén.

Ezután megint lassú adogatás zajlik, mintha kimerültek volna a csapatok a dél-afrikai télben. Az új-zélandiak "nyomnak", ami jelen esetben azt jelenti, hogy néhány nem túl veszélyes beadással és szöglettel próbálkoznak a tizedik perc táján. Elsősorban Fallont szeretnék megjátszani, aki fejesekkel próbálkozna.

Időjárásjelentés (hogy valamit azért írjunk a meccsről)

Általában ritkaságnak számít, ha bármelyik csapat játékosai háromnál többször képesek egymáshoz passzolni, magyarán: sok a hiba.

Itt az ideje egy kis időjárásjelentésnek tehát: enyhe szél fúj, süt a nap, de nincs túl meleg Rustenburgban, reméljük, nem fáznak meg a csapatok. Aki most dolgozik, és nem látja a meccset, azt megnyugtathatjuk: egyelőre nem maradt le semmiről. (16. perc) Lassan a szlovén-algériai és a francia-uruguayi meccs juthat az eszünkbe, ezeken a találkozókon hasonlóan "sok" esemény történt.

Egy szlovák támadás: Hamsik csavar az új-zélandi kapu mellé, miután a baloldalon előremerészkedett. (22.perc)

Miről ismert Új-Zéland és Szlovákia?

Új-Zélandon forgatták A Gyűrűk Ura-filmeket, az ottani csodálatos tájakon nehéz is elképzelni, hogy sokat fociznának az emberek. A Magas-Tátrában is inkább a síelők jutnak az eszünkbe, esetleg a kiváló szlovák jégkorongozók.

Azért most már történik valami a pályán is: a 28. percben Sesták kapja meg a labdát az új-zálandi tizenhatos jobboldalán. Lő, és a labda alig valamivel megy a bal kapufa mellé. Az erős lövés a meccs eddigi legnagyobb helyzetét jelenti!

Jönnek a szlovákok!

A 33. percben Paston új-zélandi kapus óriásit hibázik: alig tud belerúgni a labdába, ami leperdül a lábáról, Vittek szerzi meg, ő azonban elügyetlenkedi, hatalmas lehetőséget puskáznak el a szlovákok. Vittek végül az alapvonalról a kapusban és az egyik hátrafutó védőben akad el.

A 35. percben ismét Sesták veszélyeztet: megint erős lövést küld a bal kapufa mellé, ezúttal a tizenhatoson kívülről. Kezdenek focizni a szlovákok! Két perc múlva az új-zélandi Smeltz lőtt szépen a szlovák tizenhatos baloldaláról, Mucha védett, a bíró ezt nem vette észre, kirúgást ítélt.

Bergson a szubjektív időről

Valami rémlik a tudósítónak Bergson filozófusról, aki arról írt, hogy az objektív és a szubjektív (megélt) idő mennyire különbözik: ha jól érezzük maguknat, akkor például gyorsan telik az idő. Néha meg lassabbnak érezzük a múlását a ténylegesnél. E mecset nézve az utóbbiról lehet szó.

43. perc: Hamsik egy szabadrúgás utáni kombinációból lőtt 20-25 méterről, Paston új-zélandi kapus kiütötte a középre tartó, magasról lecsapódó - vagy inkább csak kanyarodó - labdát.

46. perc: Nem bírja tovább a játékvezető sem: gyorsan lefújja az első félidőt. A szlovákok azért jobbak, ismerjük el, és nemcsak az egykulcsos adó miatt.

Kezdődik a második félidő, vezetnek a szlovákok!

Folytatódik az altatás a félidő első perceiben, aztán hirtelen váltás: a 50. percben Sesták beadja jobbról, Vittek pedig 13 méterről erős fejest küld a jobb alsóba: 1:0-ra vezet Szlovákia! Sesták beadásakor lesgyanús helyzetben volt Vittek, de a bíró nem fújta le az akciót, és tulajdonképpen egyvonalnak is lehetett értelmezni a szituációt, de aztán kiderült: les volt!

Az 55. percben Strba szabálytalankodik, ebben ő és az új-zélandi "áldozat" is megsérül, Strba ráadásul sárga lapot kap.  

Egy kis statisztika

A 63. percben a lövések aránya 8:4 a szlovákok javára, a labdabirtoklás 50:50 százalékos, míg az új-zélandiak összességében körülbelül egy kilométerrel többet futottak a meccsen eddig. De mikor?

65. perc: Sesták csomót köt néhány új-zélandi védő lábára, fantasztikus cseleket mutat be, majd Hamsik csapatkapitányhoz teszi a labdát, aki azonban fölébikázza. Marad az 1:0 a szlovákoknak.

Bejön-e Marek jóslata?

A SME.sk, az egyik legnagyobb szlovák újság online változata egy Marek nevű rajongót szólaltat meg, aki egy pozsonyi kivetítő előtt állva tippelt a meccs eredményére: ő 1:0-s szlovák győzelmet jósol...

71. perc: Óriási helyzetet hagynak ki a szlovákok: Strba-Sesták-Vittek útvonalon háromszögeznek egy kontra során, de Vittek elől az utolsó pillanatban, pár méterre a kaputól, tisztáznak az új-zélandi védők.  

Megint nem történik semmi: cserék és egy új-zélandi fejes

71-72. perc: Killen ezután játékon kívül megrúg egy szlovák játékost. Őt gyorsan le is cseréli az edzője. Wood jön be helyette. A 78. percben újabb új-zélandi csere: Vicelich helyett Christie lép pályára. A szlovákok a 81. percben cserélnek először: a viszonylag jól játszó Sesták helyére Holosko áll be. Gyorsan jön a második szlovák csere is: Vitteket Stoch váltja a 84. percben.

Majdnem egyenlítenek az új-zélandiak a 88. percben: Smeltz Lochhead balról érkezett beadását alig fejelte valamivel a jobb kapufa mellé.

Ifjabb Vladimir Weiss jön le a pályáról: a szlovák szövetségi kapitány fiának helyére Kucka áll be a 91. percben.

Az egyenlítő gól
©

Új-Zéland egyenlít!

Reid egyenlít a 93. percben! A hosszabbítás utolsó pillanataiban Winston Reid jön előre, és remek beadást fejelt a szlovák kapu bal alsó sarkába! Ez a szituáció is - akárcsak a szlovák gól - lesgyanús volt, de a bíró itt is megadta a gólt. Ellentétben a szlovák találattal, ezúttal igaza volt!

Ezzel ki is alakult a végeredmény: a szlovákok az utolsó pillanatban hagyták ki a lehetőséget, hogy első világbajnoki fellépésükön győzelmet arassanak. Marek, a pozsonyi szurkoló jóslata (1:0, a szlovákok javára) tehát majdnem bejött, de csak majdnem...

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Sport

Drogba játszhat a portugálok ellen

Speciális karvédőben játszhat Didier Drogba az elefántcsontpartiak első világbajnoki mérkőzésén, kedden délután Portugália ellen.

hvg.hu Sport

A vb-címvédő olaszok bemutatkozása képekben

A világbajnoki címvédő Olaszország 1-1-et játszott Paraguay-jal, Hollandia kis szerencsével legyőzte Dániát, Japán pedig meglepetésre Kamerunt. Ez történt hétfőn a focivébén - képekben.

90 éves kaposvári fa lett az Év fája

90 éves kaposvári fa lett az Év fája

Miért vesznek egyre többen bakelitlemezt?

Miért vesznek egyre többen bakelitlemezt?

Mangalaci keményen próbálkozik, de lehet, hogy ez most kevés lesz

Mangalaci keményen próbálkozik, de lehet, hogy ez most kevés lesz

Meg akarták akadályozni a legnagyobb offshore-botrányról szóló film terjesztését, de nem sikerült

Meg akarták akadályozni a legnagyobb offshore-botrányról szóló film terjesztését, de nem sikerült

Őrült driftbuszt építettek a gyáriak egy unalmas Hyundaiból - videó

Őrült driftbuszt építettek a gyáriak egy unalmas Hyundaiból - videó

Luxus villapark épül a Balaton-parton, óriási az érdeklődés

Luxus villapark épül a Balaton-parton, óriási az érdeklődés