szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Négy napig vánszorgott törött lábával a sivatagban egy 64 éves amerikai hegymászó, mielőtt a mentőegységek rátaláltak. Amos Wayne Richards egyedül vágott neki még szeptember elején Utah államban a Little Blue John kanyon megmászásának, ám leesett egy szikláról, és lábát törte.

A nemzeti park őrei másnap kezdték keresni, amikor nem találták táborhelyén. Mint a ma már otthonában lábadozó Richards a helyi televíziónak elmondta, túráját az Oscar-díjra jelölt 127 óra című film inspirálta. A balesetben nemcsak lábát törte, hanem a válla is kiugrott, de azt három-négy percen át tartó mozgatással sikerült visszatornáznia a helyére.

Mivel a térségben nem volt térerő, mobiltelefonját nem tudta használni. A sziklás terepen vánszorogva indult vissza gépkocsijához. Kulacsát esővízzel töltötte meg, két fehérjerudacska volt a hátizsákjában. GPS készülékét követve nyolc kilométeren át vonszolta magát, mielőtt a mentőcsapat rátalált. Egy mentőhelikopter észlelte a bajba jutott férfit, aki - meglátva a légi járművet - fényképezőgépének villanófényével próbálta meg felhívni magára a figyelmet.

Richards ugyanabban a kanyonban járt szerencsétlenül, ahol Danny Boyle tavaly bemutatott, valós történeten alapuló hegymászós drámájának, a 127 órának a főszereplője. A film Aron Ralston történetét dolgozta fel, akinek 2003-ban egy hasonló túra során egyik karja beszorult egy elszabadult szikla és a kanyonfal közé. A hegymászó végül úgy szabadította ki magát, hogy késével levágta beszorult karját, majd saját lábán vánszorgott le a hegyről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!