szerző:
Simon Andrea-Kósa András
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy milliárd font közvetlen nyereséget jelent az olimpia megrendezése Londonnak, de szinte ennél is fontosabb, hogy hány gyerek kezdett el sportolni, mióta kiderült, hogy a brit főváros a házigazda – mondta a hvg.hu-nak Jonathan Knott. A Budapestre akkreditált brit nagykövettel arról is beszéltünk, mit szól Beckham kihagyásához a válogatottból, és kikértük véleményét az angol csapat Eb-szerepléséről is.

Hvg.hu:  Tudom, hogy nagy focirajongó. Az angolok minden nagy torna előtt fogadkoznak, sokszor esélyesnek tartják őket, nagyok az elvárások, aztán maximum a negyeddöntő a végállomás, mint most is. Milyen volt látni a csapatát?

Jonathan Knott: Érdekes helyzet: általában valóban nagyon magasak az elvárások minden nagy torna előtt az angol válogatottal szemben, nagyon nagy igényűek a szurkolók. De most éppen más volt a helyzet: nem sokkal az Eb előtt cseréltünk szövetségi kapitányt (az olasz Fabio Capello helyét Roy Hodgson vette át - a szerk.), több sérülés is sújtotta a csapatot, szóval az elején nem voltak túl nagyok a várakozások, még olyan vélemények is elhangzottak, hogy a csoportból sem jutunk tovább. Így szerintem kifejezetten jól szerepeltünk azzal, hogy csoportelsőként jutottunk tovább. De a negyeddöntőbe jutással már sokaknak elszaladt a fantáziája. Mindenesetre 11-esekkel kikapni az olaszoktól szerintem egyáltalán nem rossz eredmény. Főleg, hogy egy generációváltás zajlik, átalakulóban a csapat, mindenki a világbajnokságra készül.

Hvg.hu: Arról mit gondol szurkolóként, hogy az angol első osztály, a Premiership gazdaságilag a legerősebb egész Európában (valószínűleg a világon is), az önök klubjai a legeredményesebbek gazdaságilag, az angol volt az egyetlen csapat, amelynek minden tagja a hazai bajnokságban játszott, mégsem képesek kiemelkedő eredményre.

J.K: Ez kétségtelenül így van, de azt hiszem, nem csak gazdaságilag a legerősebb, de a leglátványosabb, legizgalmasabb is, és van egy statisztika is, amit szívesen idézgetünk: a nagy világversenyek góllövőlistájának éllovasaiból hagyományosan sokan játszanak a Premiershipben. Persze én egy kocaszurkoló vagyok, ne várjon tőlem mélyebb elemzést.

Jonathan Knott
©

Hvg.hu: A biztonság az egyik legfontosabb kérdés az olimpián. Néhány napja tartóztattak le egy nagyszabású antiterrorista akció keretében hat embert Londonban, de volt több hasonló akció is a közelmúltban: ezek már kifejezetten az olimpiával állnak összefüggésben?

J.K: Részleteket természetesen nem mondhatok, de a játékok sajnos a terroristák számára is kiemelt célpontot jelentenek, hiszen az egész világ Londonra figyel majd. Sajnos a terror nem kerüli el az olimpiát, ha megvan rá a lehetősége, elég csak a müncheni játékokra gondolni. Éppen ezért a teljes költségvetés jelentős részét a biztonsági kiadások képezték. A biztonsági szolgálatok fokozták a készültségüket, az éberségüket és garantálni fogják a maximális biztonságot. Mindenki felkészült, mindenki figyelni fog.

Hvg.hu: A biztonsági felkészülés mellett hogyan tudják megőrizni a játékok atmoszféráját, vagyis azt, hogy London hangsúlyozottan nagy bulit szeretne rendezni?

J.K: Ez egy nagyon jó kérdés, ez az egyik fő cél: szeretnénk nagyon nyitott játékokat szervezni, ugyanakkor a biztonság a fő prioritás. Ha például ide, a nagykövetség épületébe nem jöhetne be senki, az nyilván abszolút biztonságos lenne, mégsem volna semmi értelme. Szeretnénk megmutatni, hogy London nem csak egy fantasztikus rendezvény házigazdája, hanem egy igazi 21. – vagy akár 22. – századi főváros, a világ legnyitottabb, legsokszínűbb, legkozmopolitább városa, az  innováció, a high tech fővárosa. Nem hiszem, hogy a biztonsági intézkedések elrontanák ezt az érzést.

Hvg.hu: Ez lesz valószínűleg minden idők legnagyobb költségvetésű olimpiája, főleg a biztonság miatt. Mennyit költenek erre?

J.K: Egyrészt, nem biztos, hogy ez minden idők legköltségesebb rendezése, hiszen Pekingről nincsenek pontos adatok, de azt mindenki láthatta, milyen monumentális játékokat rendeztek, mennyi embert mozgattak meg. Londonban rengeteg beruházás történt, de ezek hosszú távon megtérülnek. Csak a játékok közvetlenül egy milliárd fontos bevételt generálnak az előzetes becslések szerint.

Hvg.hu: Ez a közvetlen gazdasági hatás?

J.K: Igen, egymilliárd font jön vissza a turizmusból, és az egyéb közvetlen bevételekből. De rengeteg üzleti alapú esemény kapcsolódik szorosan az olimpiához, és abban bízunk, hogy ezek is hosszú távú gazdasági hatásokkal, például befektetésekkel járnak: ezért hoztunk létre úgynevezett üzleti nagykövetségeket, melyek ezt próbálják elősegíteni. Nem olcsó olimpiát rendezni, de úgy számolunk, négy éves távlatban minden befektetés megtérül majd.

Hvg.hu: Mit tanácsolna azoknak a magyaroknak, aki most határozták el, hogy a helyszínen néznének meg néhány sportrendezvényt, de nincs pénzük a nagyon drága szállodákra? Mi úgy tudjuk, emelkedtek az árak.

J.K: Nyilvánvalóan most London az a hely, ahová a legtöbben szeretnének utazni. Aki most gondolkodik az utazáson, annak azt tudom tanácsolni: jegy nélkül ne induljon el – ha csak nem akar valóban nagyon drágán hozzájutni a helyszínen. Szállást is foglaljon előre, hiszen London lesz a világ közepe három hétig. Mit mondhatnék egy átlag magyarnak: látogasson el Londonba, élvezze, lehetőleg ne csak a sporteseményeket nézze meg, majd térjen haza rendben.

Hvg.hu: David Beckham nem csak „ikon” Nagy-Britanniában, de az egész olimpiai kampány egyik főszereplője volt, mégis kimaradt a válogatottból. Milyen volt ennek a döntésnek a visszhangja?

J.K: Igen, Beckham nem lesz ott, pedig hatalmas ikon. De ha ez a válogatott érdeke, legyen. Ne feledje, most lesz először igazi brit – közös angol, walesi, skót, észak-ír – csapatunk, a közvélemény elfogadta, hogy ő most nem fér be, már csak azért sem, mert csapatonként három játékos lehet 23 évesnél idősebb. Persze ettől még mindenki szereti Beckhamet, a döntés csak a sportról szólt, nem személyesen róla.

Hvg.hu: Már 2005-ben kidolgozott koncepcióval rendelkeztek a felkészülésre a minél eredményesebb szereplés érdekében. Az elmúlt hét évben csak ez állt a brit sportvezetés céljainak középpontjában?

J.K: A dolog azért nem ilyen egyszerű. Természetesen a brit sportvezetés nagyon komolyan készül, mióta tudjuk, hogy mi leszünk a rendezők, de ezen kívül a kormány is igyekezett kihasználni a lehetőséget, hogy minél több embert, különösen minél több fiatalt bírjon rá a rendszeres sportra. Az országban 12 ezer iskolából több mint 120 ezer gyerek vett részt az Olimpiai Játékok az Iskolában programban, a kormány 1 milliárd fontból 6 ezer közösségi sportlétesítményt ad át a következő időszakban, és világszerte sikerült 20 országban 12 millió gyereket sportolásra bírni. Peking óta persze különösen a mostani felkészülésre koncentrálunk.

©

Hvg.hu: Mely sportágakban várja a legtöbb brit érmet?

J.K: Most nem szeretnék tippelni, de mindenki nagyon bízik abban, hogy még a pekingi szereplésünket is felülmúlhatjuk, pedig az volt az eddigi legjobb. (Négy éve britek 19 arany, 13 ezüst és 15 bronzéremmel negyedikek voltak az éremtáblázaton - a szerk.) Azért azt hiszem, kerékpárban, evezésben, vitorlázásban joggal remélhetünk érmeket, mint ahogy lehetnek sikereink atlétikában, és úszásban is. Vízilabdában valószínűleg nem, ott a magyarok a legesélyesebbek. Bár ki tudja? Sokan hallottak róla, hogy a magyarok nyerték a legtöbb olimpiát vízilabdában, de tudja, ki a második? Nagy Britannia – kár, hogy mi az utolsót 1920-ban szereztük, de a statisztika nem hazudik. Talán a női csapatunk okozhat most is meglepetést – már csak azért is, mert magyar edző dolgozik velük (Fekete Szilveszter - a szerk.).

Hvg.hu: Mégis, hány aranyra számít?

J.K: Nem tippelek. Senki nem akar tippelgetni nálunk.

Hvg.hu: Érdekes, nálunk ez is nemzeti sport ilyenkor.

J.K: Jó, ha tippelnem kell, szerintem több aranyat szerzünk, mint eddig bármikor.

Hvg.hu: Sok külföldi szakember vesz részt egyébként a brit sportolók felkészítésében?

J.K: Nem tudok pontos számot, de mi nagyon pragmatikusan állunk hozzá ehhez a kérdéshez: a teljesítmény számít, nem gond, ha külföldi az illető – így volt ez Fabio Capello esetében is, és ugyanez a helyzet minden sportágban. Akárcsak az üzleti életben: a szabad piac arról szól, hogy ha egy cég – legyen az bármilyen – versenyképes a brit piacon, nyerjen.

Hvg.hu: Egy magyar sportoló egy sikeres olimpiai szerepléssel megalapozhatja egzisztenciáját. Egy brit sportoló milyen juttatásokban részesülhet, ha aranyat nyer?

J.K: Nálunk egy éremért nem jár pénz az államtól. De persze egy sikeres olimpiai szereplés, az ezzel járó népszerűség nyilván anyagi sikereket is hozhat. De nálunk még mindig nagyon sok olyan sportoló vesz részt majd a játékokon, akik amatőrök, bármennyire is keményen edzenek, megvan a „civil” életük, ahová visszatérnek majd az olimpia után.

Hvg.hu: Hivatalosan London a házigazda, de máshol is lesznek versenyek. Hogyan akarják elérni, hogy valóban mindenki a magáénak érezze az olimpiát?

J.K: Az Erzsébet Királynő Olimpiai Parkon kívül valóban több rendezvény lesz még, például Dorsetnél a vitorlás versenyek, Coventryben a futball, de a futball stadionokat több városban is használják majd. Az emberek szerintem mindenhol magukénak érzik a játékokat, az egész országban nagy sikerrel folyt például a jegyárusítás. És persze olyan „apróságokkal” is készülünk, mint a tömegközlekedés összehangolása, hogy az ország minden részéből könnyen eljuthasson bárki a játékok színhelyére.

Hvg.hu: A nagykövetség hogyan készül? Ön, és a munkatársak például munkaidőben is nézik majd a játékokat?

J.K: Már régóta készülünk, megünnepeltük azt is, amikor 100, és azt is, amikor már csak 50 nap volt vissza a megnyitóig, és azt is, amikor 100 nap volt a paralimpiai játékokig. Persze, szeretnék minél több sportot követni a tévében, és ha én nézem, természetesen a követség munkatársaitól sem tagadom meg ezt a lehetőséget.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Sport

Tizenegy olimpiai érmet jósol Magyarországnak a PwC

Magyarországtól némileg jobb szereplés várható Londonban, mint a legutóbbi, pekingi olimpián: 11 éremmel a 20. legeredményesebb nemzet lehet - derül ki a PwC pénzügyi tanácsadócég előrejelzéséből. A vállalat immár negyedik alkalommal végez tudományos módszereken alapuló becslést a várható ötkarikás eredményekről.

MTI Sport

Londoni olimpia: légvédelmi üteg kerül egy lakóparkba

Hat helyszínre telepít légvédelmi rakétaütegeket London belterületén a brit hadsereg a július 27-én kezdődő olimpiai játékok biztosítása érdekében - jelentette be kedden hivatalosan a brit védelmi minisztérium.

Hétfőn újra nyílik a New York-i Modern Művészetek Múzeuma

Hétfőn újra nyílik a New York-i Modern Művészetek Múzeuma

5200 éves sírrendszert tártak fel Németországban

5200 éves sírrendszert tártak fel Németországban

Balog Zoltán: Az ellenzék jobb, mint korábban

Balog Zoltán: Az ellenzék jobb, mint korábban

Újraválasztották a bajor CSU elnökét

Újraválasztották a bajor CSU elnökét

Karácsony Gergely kitette a kurd zászlót a Városházára

Karácsony Gergely kitette a kurd zászlót a Városházára

Csak az EU-ban egyetlen év alatt 400 ezren haltak meg, mert olyan rossz a levegő

Csak az EU-ban egyetlen év alatt 400 ezren haltak meg, mert olyan rossz a levegő