szerző:
Csurka Gergely (London)
Tetszett a cikk?

Egyetlen náció sem gyűjtött ennyi kilencedik helyet, mint mi, avagy úszóink hétszer maradtak le épphogy a döntőről. Két bronzérem pedig csak századokon múlt. Igazából három versenyző van, akit nem csupán álmainkban láttunk dobogón állni, hanem joggal hittünk abban, hogy most odaérhetnek: Cseh Laci, Hosszú Katinka és Kis Gergő.

Az Egyesült Államok úszóinak meglehetős fölényét hozták az úszóversenyek a 2012-es játékokon, 32 számból 16 lett az amerikaiké – ilyen óriási tarolásra senki sem számított. Az arany másik fele hét nációnak jutott, kilencet elvitt Kína (5) és Franciaország (4), kettőt-kettőt Hollandia és Dél-Afrika, egy-egy bajnoki cím okán mosolyoghatunk mi, továbbá a litvánok és az ausztrálok. Illetve, utóbbiak aligha mosolyognak: a pekingi 6 aranyat és összesen 20 érmet hozó parádéjuk után az auszik csúnyán besültek, mindössze egy váltóelsőség jött össze nekik, és összesen 10 érem. (Máris óriási adok-kapok zajlik a médiában a régi legendák részvételével.)

©

És ők még mindig jobban jártak, mint számos nagyhatalom, hiszen a világ- és Európa-bajnokságokon villogó oroszok arany nélkül zártak, akárcsak az óriási reményeket tápláló házigazda britek (szintén beindult a zümmögőkórus), illetve a sprintereik révén az utóbbi években parádézó brazilok. Ám a legnagyobbat a két európai úszóbirodalom, Németország és Olaszország puffant: még csak érmet sem sikerült szerezniük a minden eddiginél színvonalasabb versenyek során. Azaz a magyar teljesítményt annak fényében is kell értékelnünk, hogy olyan csúcssztárok maradtak érem nélkül, mint Federica Pellegrini, Paul Biedermann, Britta Steffen – Európa pedig 32-ből 14 számban maradt le teljesen a dobogóról (a férfiaknál kilenc, a hölgyeknél öt esetben).

Európa még így is a második legeredményesebb kontinens Amerika mögött, ám látszik, a franciákon kívül csak nagyon keveseknek sikerült a maximumot nyújtaniuk Londonban. Csak az íze végett, a kontinensek versenye így fest: Amerika: 20-10-8, Európa 8-10-7, Ázsia 5-7-11, Afrika 2-1-2, Óceánia 1-6-3.

És akkor nézzük, ezen belül mit kezdjünk a mieink szereplésével.

©

Ha összvetjük Pekinggel, egyértelmű: előrébb léptünk, amit a köztes vb-k és Eb-k eredményei alapján várni is lehetett. Sőt, legbelül úgy gondoltuk, nagyobbat is fogunk lépni, mint az a három olimpiai pont, amennyivel több van most, mint 2008-ban (akkor 18, most 21).

Az, hogy nem lett még több, leginkább egy őrült pechsorozatnak tudható be: egyetlen náció sem gyűjtött ennyi kilencedik helyet, mint mi, avagy úszóink hétszer maradtak le épphogy a döntőről – ahol aztán ugyebár megint bármi lehet, el-elcsípni egy ötödik, netán hatodik helyet. Aztán ott van Gyurta Dani és Hosszú Katinka negyedik helye 100 mellen, illetve 400 vegyesen: századokon múlt a két bronzérem.

Igazából három versenyző van, akit nem csupán álmainkban láttunk dobogón állni, hanem joggal hittük abban, hogy most odaérhetnek: Cseh Laci, Hosszú Katinka és Kis Gergő. Mindhárom külön történet.

©

Lacié különleges, ha az első nap nem vágja magát gyomorszájon a kieséssel, amitől leült majdnem négy napra, akkor egy pekingihez hasonló előadásnak lehettünk volna újfent részesei – ám a 400 vegyes döntőjének elszalasztása vitte magával a 200 pillangót is, a dac hozta vissza 200 vegyesre, az pedig a vegyesváltóban úszott országos csúcsokon látszott, hogy a fizikumával nem volt semmi baj, mentálisan padlózott.

©

Kis Gergő tavaly három hónapos felkészülés után jutott bronzéremig a világbajnokságon – a nem olimpiai 800-on és az 1500-on is. Utóbbi egészen fantasztikus eredménynek számított, most pedig egy éve volt arra, hogy még tovább javuljon. És Gergő készült, fókuszált – a 400-on elért hatodik helye mutatta, hogy rendben van ő is... Aztán... Ahogy volt, úgy ment is el az 1500... Gergő alighanem tönkregörcsölte magát, hogy most itt a nagy lehetőség, és végre bebizonyíthatja, hogy... Nem sikerült neki, ami kár – és Rió még nagyon messze van.

©

Ugyanez vonatkozik Hosszú Katinkára is: nagyon úgy fest, hogy Katkát megint nem szabad túlzott kritikával illetni, ugyanúgy áldozatául esett a Salo-féle team elcsellózott felkészülésének, mint 2011-ben. Anélkül, hogy üldözési mániám lenne, finoman jelzem, Kiss László szövetségi kapitány már tavaly jelezte, vannak olyan trendek Amerikában, hogy az olimpiáig a külföldieket elsőrangúan használják a hazai úszók felkészítéséhez, ám őket magukat aztán nem élesítik be kellően a fő eseményre. A Salo-istállóból Rebecca Soni remekelt – a külföldi sztárok viszont besültek, kezdve Katinkával, folytatva Kitadzsimával, Jefimovával, és Melluli is halovány utánzata annak, amit régebben láttunk tőle. (Amúgy Katinka ürügyén még muszáj megemlékezni a kínai Je Sivenről a 200 és 400 vegyes bajnokáról, mert tényleg eszement dolog, hogy a leggyilkosabb szám utolsó száz méteren egy 17 éves lány ugyanolyan időt megy gyorson, mint a férfimezőny gigásza, Ryan Lochte – lehet itt hárítani napestig, ez egyszerűen nem gömbölyű, na.)

Ám mielőtt még siránkozás-jelleget öltene a visszatekintés, gyorsan szögezzük le: az összes versenyzőben benne van még egy, de inkább két olimpia, ráadásul a többség négy év múlva lesz a teljesítő-képessége csúcsán. Beleértve Gyurta Dánielt is, aki 23 évesen lett olimpiai bajnok, ám tudható, a mellúszók gyülekezetében az idősebbek szokták vinni a prímet, azaz Dani éppenséggel a kivételek sorát gyarapítja, aki ily fiatalon tudott ily magasra jutni.

©

Az ő sikere egyébként egyike a leginkább megérdemelt aranyaknak: nagyon kevés olyan versenyző van a mezőnyben, aki ennyire konzisztensen produkált ebben a ciklusban, azaz az adott számban minden lényeges versenyt ő nyert (Dani a két világbajnokságot és a két Eb-t). Olyanból pedig még kevesebbet, aki ugyanabban a számban a cáparuhák időszakában és most, az újonnan beköszöntött textilkorszakban is uralkodni tudott, azaz a szuperdressz-korszak csúcsának számító 2009-es római vb-n is nyert, továbbá most is, amikor ismét az úszó volt a főszereplő, a londoni olimpián.

A férfiaknál egész pontosan három ilyen kiválóság akad: Michael Phelps, Ryan Lochte – és Gyurta Dániel.

Nem rossz körben van mellúszónk – és az sem csoda, hogy beírta magát a legendák világába. Ráadásul tizenkilenc évvel Güttler Károly után ismét van nagypályás világrekorderünk – egyébként Danié a huszonötös világcsúcs is –, ami külön jóleső érzés. Egyértelmű, hogy Gyurtáé a jövő, ráadásul egyre közelebb kerül a 100 méter koronájának meghódításához.

Cseh Laci lehetne az, akit elbúcsúztathatnánk, pláne, hogy már elemzések is napvilágot láttak arról, miért nincs sansza Rióban – ez azonban nem csupán matek. Laci tényleg jó erőben volt, csak a feje kuszálódott össze, ami baj, mert azért Phelps (200 pillangó) és Lochte (200 hát) is verhető állapotban volt összességében – ám pontosan tudható, van még benne annyi, hogy egy negyedik olimpiára is jó legyen, és újabb érmekre (bár lehet, hogy a 400 vegyest most már el kell hagyni, tényleg túlzottan embert próbáló – és rámenni a 100 pillangóra, ahogy Phelps javasolta neki, miközben az érmeiket mutogatták a 200 vegyes eredményhirdetését követően).

©

Aztán most van négy év, hogy érett és egyenletes nívójú felkészüléssel éremesélyes versenyző váljék a Verrasztó-testvérekből, Jakabos Zsuból – akiért a legtöbb szexista hím nyála csorgott szokás szerint –, a 2010-es ifjúsági olimpiai bajnokokból, Kapás Boglárkából, Biczó Bencéből, Bernek Péterből, aztán a Pulai-fivérekből, és persze meg kell oldani, hogy Kis Gergő ne zúdítson magára egy rakat feszültséget, hogy mi lesz akkor, ha most nem tudja megmutatni...

Fantasztikus potenciál rejlik tehát a magyar úszóválogatottban, a 22 éves átlagéletkor jól mutatja, az igazi érési folyamat ezután indul. Vagyis meglehetősen eseménydús és örömteli négy évnek nézünk elébe a medencék környékén – Rióban pedig jöhet a mostaninál is pazarabb szereplés!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!