szerző:
hvg.hu

Lance Armstrong tegnapi önvallomása után újra nagy visszhangot keltettek a dopping esetek a sportvilágban. Talán kevesen gondolták, de már az 1900-as évek közepén felütötte a fejét a tiltott szerek használata, bár akkor még gyerekcipőben járt. Íme 10 eset a korábbi időkből és napjainkból.

A doppingolás a kerékpársportban nem egyedi eset. Egyes vélemények szerint nincs kerekes, aki nem nyúlna valamilyen szerhez a siker érdekében. Számtalan teszt segítségével próbálják elkapni a csalókat, akik több esetben az ellenőrzések előtt járnak. Különböző módszerek vannak már, amelyek nehezen ellenőrizhetők, mint például a vérdopping.

Szinte már a nagy körversenyek kezdetétől szokványos volt, hogy egy sportoló valamilyen teljesítménynövelő szert vett magához, csak hogy diadalmaskodhasson a több napos versenyeken. Íme a 10 leghíresebb kerékpárosból álló Yahoo Sport segítségével elkészült lista, amelyen a legnagyobb körversenyek győztesei szerepelnek, akik lebuktak az évek során különböző anyagokkal.

1. Fausto Coppi (olasz, 2xTour de France győzelem, 5xGiro d'Italia győzelem):
Az olasz kerékpáros soha nem titkolta, hogy doppingol, ráadásul még tréfát is űzött belőle. 1930 és 1950 között volt aktív versenyző és bevallottan amfetamin tablettákat vett magához a versenyek előtt. A szereket saját maga készítette, amelyeknek a "bomba" nevet adta, amiben amfetamin, kóla és koffein volt megtalálható.

2. Knud Jensen (dán)
A dopping a dán kerékpáros életét követelte az 1960-as római olimpián, a 100 km-es csapatidőfutamon. Jensen ugyanis elesett a biciklijével és koponyatörést szenvedett, ami után már nem lehetett megmenteni. A boncolás kimutatta, hogy a szervezetében nagy mennyiségű amfetamin és ronicol volt található. Ez a tragédia sarkallta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot a dopping komolyan vételére.

3. Tom Simpson (brit, Vuelta Espana: 2 szakaszgyőzelem)
1967-ben vesztette életét a francia körversenyen Tom Simpson. Mindent meg is tett azért, hogy így legyen, hiszen magához vett egy olyan koktélt, amiben alkohol és amfetaminok voltak. Ennek az eredménye pedig egy rendkívül erős vizelethajtó szer lett. A sportolónak már volt korábban gyomorproblémája, tehát egyenes út vezetett a halálba, mikor extrém hőségben egy hegyre kellett kerékpárral felkapaszkodnia.

4. Eddy Merckx (belga, 5xTour de France győzelem, 5xGiro d'Italia győzelem)
A 20. század egyik legismertebb kerékpárosa volt a kannibál becenévre hallgató kerekes. Ő már abban az időben kerekezett, amikor a számtalan dopping eset következtében egyre több ellenőrzést vezettek be a vezetők. 1969-ben ő volt a legnagyobb név, aki megbukott a vizsgálaton. Pozitív eredményt produkált egy bizonyos reactivan nevű szerrel. Természetesen visszautasított minden vádat, ennek ellenére kizárták az olasz körversenyről (Giro).

5. Dietrich Thurau (német)
Az 1980-as év egyfajta feltámadása volt a doppingnak. Thuraut háromszor kapták el tiltott szer használata miatt a Tour de France-on. Neki köszönhető, hogy újra nagyobb nyilvánosságot kapott a dopping szerek használata.

6. Sean Kelly (ír, 1xVuelta Espana győzelem)
Az ír kerekesé az egyik legfurcsább doppingeset. Pozitív tesztet produkált kortikoid injekciókkal, aminek az érdekessége az volt, hogy nem az ő vizeletéből mutatták ki. Kiderült ugyanis, hogy Kelly az egyik szerelőjének a mintáját adta le, de kiderült, hogy ő is tiltott szert használt, hogy ébren tudjon maradni a rengeteg munka mellett.

7. A Festina csapat:
Ez az eset egy egész csapatot érint. A kerekesek mindegyike EPO használatával bukott meg 1998-ban. Ez a szer segít a vérnek szállítani oxigént az izmokhoz. A csapat tagjai elismerték bűnösségüket és azonnal elkezdték letölteni büntetésüket.

8. Marco Pantani (olasz, 1xTour de France győzelem, 1xGiro d'Italia győzelem)
Pantani sokkolta a világot 1999-ben, mikor kitudódott, hogy tiltott teljesítményfokozó szereket használt. Három évvel a pozitív tesztjét követően 8 hónapos eltiltást kapott. Sajnos az eltiltást már nem töltötte le, ugyanis a következő évben elhunyt kábítószer túladagolásban.

9. Lance Armstrong (amerikai, 7xTour de France győzelem)
Armstrong is benne volt a 2005-ös EPO botrányban. 1999-ben vettek tőle mintát, amit lefagyasztottak majd újra és újra ellenőriztek, amíg ki nem fejlesztették a megfelelő tesztet a szerhez. Végül 2005-ben tudták rábizonyítani a doppingolás tényét, de az eljáró hatóság nem kezelte megfelelőképpen a bizonyítékot, így nem tudták döntően rábizonyítani a vétkességét.

10. Alberto Contador (spanyol, 2xTour de France győzelem, 1xGiro d'Italia győzelem, 1xVuelta Espana győzelem)
Contadoré a legutóbbi botrányos eset. Ő még 2010-ben vétett a szabályok ellen, amikor is clembuterolt találtak a szervezetésben. Meg is fosztották rögtön a 2010-es Tour és 2011-es Girón szerzett összetettbeli győzelmétől.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csinált egy 5 perces videót a Leica, Kína azonnal betiltotta a cég nevét

Csinált egy 5 perces videót a Leica, Kína azonnal betiltotta a cég nevét

"Szörnyű, elmondhatatlan" – Rákóczi Feri is Srí Lankán rekedt

"Szörnyű, elmondhatatlan" – Rákóczi Feri is Srí Lankán rekedt

Kellemetlen ember, mégis megkapta a legmagasabb francia kitüntetést

Kellemetlen ember, mégis megkapta a legmagasabb francia kitüntetést

Srí Lanka: totális blokád volt a merénylet napján

Srí Lanka: totális blokád volt a merénylet napján

Androidos telefonja van? Nagy változásra számíthat már bekapcsoláskor

Androidos telefonja van? Nagy változásra számíthat már bekapcsoláskor

Minden második magyar rosszul szemetel

Minden második magyar rosszul szemetel