szerző:
MTI

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) 2016 végéig szóló, 200 millió forint értékű együttműködési megállapodást kötött hétfőn.

A sajtótájékoztatóval egybekötött eseményen Borkai Zsolt, a MOB elnöke és Szabó László Zsolt, az MTVA megbízott vezérigazgatója látta el kézjegyével a dokumentumot. 

Borkai Zsolt hangsúlyozta: a MOB számára ez az első és legfőbb lépés, de további médiapartnerekkel is szerződnek majd a jövőben. Szabó László Zsolt kiemelte, hogy az olimpiákról mindig is a közszolgálati televízió közvetítette a legtöbbet. A jövő februári szocsi téli játékokról élőben és felvételről 100 órát sugároznak majd, a 2016-os riói eseményen pedig sokkal nagyobb lesz ez a szám.

Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója beszámolt arról a háromnapos Rio de Janeiró-i látogatásról, amelyet Fábián Lászlóval, a MOB sportigazgatójával tett a három év múlva sorra kerülő nyári játékok helyszínén.

"A látottak alapján rendkívülinek és különlegesnek ígérkezik a 2016-os olimpia, melynek legnagyobb nyertesei a riói lakosok lesznek" - mondta Nagy Zsigmond, s hozzátette: az elmúlt húsz évhez képest már most sokkal nagyobb a közbiztonság a városban, ahol nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy fenntartható és a jövőben hasznosítható létesítmények épüljenek az olimpiára.

"Tulajdonképpen négy nagy versenyközpont és egy olimpiai falu lesz Rióban a játékok ideje alatt, a versenyhelyszínek jelentős része 30 kilométeres körön belül található, igaz, az atlétáknak a korábbiakhoz képest többet, ezúttal nagyjából fél órát kell majd buszozniuk a pályáig, s rajtuk kívül a kajak-kenusok és az evezősök versenyei is messzebb lesznek a falutól." - mondta Nagy Zsigmond. 

Fábián László beszámolt arról, hogy összesen 184 eseményt - próbaversenyeket, edzőtáborokat - szerveznek a brazilok 77 helyszínen, hogy az összes sportág képviselői meg tudjanak ismerkedni a helyi viszonyokkal.

"A hőmérséklet várhatóan 16 és 34 Celsius fok között lesz, magas, 42 és 97 százalék közötti páratartalommal és rövid nappalokkal, mivel ott az olimpia ideje alatt tél lesz" - mondta a sportigazgató. "Az 530 ezer négyzetméteren épülő, kettő kilométer átmérőjű olimpiai faluban 31 darab 17 emeletes épület áll majd, s 3604 apartman várja majd a küldöttségeket."

Fábián László hozzátette, az olimpiai sportlétesítmények 47 százaléka már megvan, 28 százaléka újonnan épül, 25 százaléka pedig ideiglenes lesz.

A sajtótájékoztató végén Szabó Bence, a MOB főtitkára közölte, hogy a fogyatékosok sportjában a Gerevich-ösztöndíj mértéke megemelkedik, mivel a kiemelt edzői programban résztvevő szakemberek nem kaphatnak Gerevich-ösztöndíjat, az innen átcsoportosított összegből pedig növelni tudják a fogyatékkal élő sportolók és szakemberek támogatásának összegét.

A sajtótájékoztató végén a Gerevich-ösztöndíjas Szabó Gabriella és Dombvári Bence kajakosok írták alá a támogatáshoz szükséges dokumentumot Szabó Bencével együtt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!