szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) 2016 végéig szóló, 200 millió forint értékű együttműködési megállapodást kötött hétfőn.

A sajtótájékoztatóval egybekötött eseményen Borkai Zsolt, a MOB elnöke és Szabó László Zsolt, az MTVA megbízott vezérigazgatója látta el kézjegyével a dokumentumot. 

Borkai Zsolt hangsúlyozta: a MOB számára ez az első és legfőbb lépés, de további médiapartnerekkel is szerződnek majd a jövőben. Szabó László Zsolt kiemelte, hogy az olimpiákról mindig is a közszolgálati televízió közvetítette a legtöbbet. A jövő februári szocsi téli játékokról élőben és felvételről 100 órát sugároznak majd, a 2016-os riói eseményen pedig sokkal nagyobb lesz ez a szám.

Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója beszámolt arról a háromnapos Rio de Janeiró-i látogatásról, amelyet Fábián Lászlóval, a MOB sportigazgatójával tett a három év múlva sorra kerülő nyári játékok helyszínén.

"A látottak alapján rendkívülinek és különlegesnek ígérkezik a 2016-os olimpia, melynek legnagyobb nyertesei a riói lakosok lesznek" - mondta Nagy Zsigmond, s hozzátette: az elmúlt húsz évhez képest már most sokkal nagyobb a közbiztonság a városban, ahol nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy fenntartható és a jövőben hasznosítható létesítmények épüljenek az olimpiára.

"Tulajdonképpen négy nagy versenyközpont és egy olimpiai falu lesz Rióban a játékok ideje alatt, a versenyhelyszínek jelentős része 30 kilométeres körön belül található, igaz, az atlétáknak a korábbiakhoz képest többet, ezúttal nagyjából fél órát kell majd buszozniuk a pályáig, s rajtuk kívül a kajak-kenusok és az evezősök versenyei is messzebb lesznek a falutól." - mondta Nagy Zsigmond. 

Fábián László beszámolt arról, hogy összesen 184 eseményt - próbaversenyeket, edzőtáborokat - szerveznek a brazilok 77 helyszínen, hogy az összes sportág képviselői meg tudjanak ismerkedni a helyi viszonyokkal.

"A hőmérséklet várhatóan 16 és 34 Celsius fok között lesz, magas, 42 és 97 százalék közötti páratartalommal és rövid nappalokkal, mivel ott az olimpia ideje alatt tél lesz" - mondta a sportigazgató. "Az 530 ezer négyzetméteren épülő, kettő kilométer átmérőjű olimpiai faluban 31 darab 17 emeletes épület áll majd, s 3604 apartman várja majd a küldöttségeket."

Fábián László hozzátette, az olimpiai sportlétesítmények 47 százaléka már megvan, 28 százaléka újonnan épül, 25 százaléka pedig ideiglenes lesz.

A sajtótájékoztató végén Szabó Bence, a MOB főtitkára közölte, hogy a fogyatékosok sportjában a Gerevich-ösztöndíj mértéke megemelkedik, mivel a kiemelt edzői programban résztvevő szakemberek nem kaphatnak Gerevich-ösztöndíjat, az innen átcsoportosított összegből pedig növelni tudják a fogyatékkal élő sportolók és szakemberek támogatásának összegét.

A sajtótájékoztató végén a Gerevich-ösztöndíjas Szabó Gabriella és Dombvári Bence kajakosok írták alá a támogatáshoz szükséges dokumentumot Szabó Bencével együtt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!