szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európa-bajnoki bronzérmes Magát Krisztina súlyemelő doppingvétség miatt 2015. szeptember 22-ig nem versenyezhet.

Magát tavaly augusztusban az IWF közbenjárására versenyen kívüli ellenőrzésen esett át - idézte fel Trombitás Magdolna, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) doppingügyekben illetékes jogi tanácsadója. 

Az IWF - miután megkapta a vizsgálat eredményét, miszerint a sportoló szervezetében oxandrolont találtak - 2013. szeptember 23-án arról értesítette Magátot, hogy felfüggeszti versenyzői engedélyét. 

Ezt követően a súlyemelő nem kért B próbát, hanem orvosi dokumentációkat adott be. Az IWF úgynevezett gyógyászati méltányosságot (TUE-engedélyt) kiadó bizottsága felülbírálta a kérelmet, de nem fogadta el azt.

Ez a testület megfelelő orvosi leletek és diagnózisok mellett kiadhat TUE-engedélyt, amely a kezelések idejére mentességet biztosít a megadott tiltott listás szerek használatára. Így ha a sportoló az adott időszakban fennakadna az ellenőrzésen, akkor sem büntetik, mert van engedélye.

Magát a felülbírálat után meghallgatást kért a szövetségtől, amelynek háromtagú bizottsága idén augusztus 6-án eltiltotta két évre, 2013. szeptember 23-tól 2015. szeptember 22-ig. Ezt követően még 21 napja volt Magátnak, hogy fellebbezzen a lausanne-i székhelyű nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS), de erről nem kell tájékoztatnia az IWF-et.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!