szerző:
Horn Andrea (Rio de Janeiro)
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Beindította a mémgyárat Kenderesi Tamás, miután a 200 pillangó döntőjét követően "sajtbureszre" áhítozva nyilatkozott a televíziónak. A Phelps-rajongó bronzérmessel az olimpiai faluban beszélgettünk mentális felkészülésről, álmokról és tervekről.

hvg.hu: Láttad, mi mindent posztolnak rólad odahaza?

Kenderesi Tamás: Nem nehéz észrevenni, ezzel van tele a net meg a Facebook. Hát ez nagyon durva! Ez a sajtburgeres dolog... csak néztem, hogy mi van, gyerekek, ennyire unatkozik mindenki? Nagyon meglepődtem, fogalmam sincs, mi vár majd otthon. A sajtburgert pedig egyébként szeretem, de nem az a kedvenc kajám.

©

hvg.hu: Hol tartod az érmed?

K.T.: Ott pihen a szobámban, a szekrényemben. Be is van zárva, mert azt hallottam, hogy volt már sportoló, akinek ellopták a mobilját. 

hvg.hu: És felfogtad már, hogy mit sikerült elérned?

K.T.: Eddig egyszer láttam a videót, az ezüstérmes japán társaságában a buszon, a verseny után.

Mondom: - Tesó, az én vagyok?

Azt mondja: - Igen.

Én meg: - Hát, akkor nézzük együtt!

Így utaztunk haza a faluba. Nagyon kevésen múlt, hogy nem ő nyert, mindössze 4 századon. Köztünk meg csak 22 volt a különbség...

hvg.hu: Milyen a kapcsolatod Cseh Lászlóval, akit megelőztél 200-on?

K. T. : Nem vagyunk rosszban, de úgy érzem, időnként pszichés fegyvert próbál alkalmazni ellenem. Van ilyen, nincs ezzel semmi baj, mindenkinek mások a módszerei, stílusa: Chad Le Clos például légbokszolt Phelps előtt, aki meg majdnem kettétörte rajta a keze ügyében lévő széket. Most, az olimpián viszont sokat segített nekem Laci az úszások előtt. Mondtam neki, hogy attól tartok, megint bekövetkezik majd, ami az idei, londoni Eb-n (bronzérmes lett, az előfutamban jobb időt úszott, mint a fináléban - a szerk.), amire ő azt magyarázta, hogy ne gondoljak ilyen hülyeségekre, mert ez csak vissza fog vetni.

©

hvg.hu: Elképesztő lazasággal versenyeztél és nyilatkoztál az olimpián. Hogyan sikerült elérned, hogy ne nehezedjen rád a játékok terhe?

K. T.: Sokan mondták, hogy nincs mit vesztenem, de ezzel - nyilván - nem értettem egyet. Az volt az álmom, hogy érmet szerezzek, amit sikerült is megvalósítanom. Nem volt különösebb feszültség bennem, ez az utóbbi fél évben alakult ki nálam, azóta lelkileg kicsit lazábban veszem a dolgokat. Ez engem is meglep egyébként, de nagyon örülök neki.

hvg.hu: Segít ebben pszichológus?

K.T.: Három éve kezdtünk együtt dolgozni Járai Róberttel, azután, hogy az ifi ob-n szerzett két második hely után az ifi Eb-re nem jutottam ki. Ezt akkor hatalmas pofonnak éltem meg, majdnem vége lett a pályafutásomnak, amely akkor még szinte el sem kezdődött. Ő segített ki a gödörből, nagyon sok mindent köszönhetek neki. Ő "csak" a versenyzésre készít fel, csak az úszásról beszélgetünk, meg a csajokról... no jó, most már leszűkítem a kört: a barátnőmről. Viszont például a bevonulásom spontán jött. A "you can't see me" (nem láthatsz) mozdulatot a pankrátor John Cena mutatja mindig, mielőtt leklopfolja az ellenfeleit. 

hvg.hu: És az a "nem rossz" kézmozdulat a vízben az előfutamban, miután - első alkalommal - megelőzted Phelpst?

K.T.: Úgy gondoltam, hogy ha tényleg egy nagyon jó időt úszom, amire egyébként is felkapja a fejét a közönség, akkor mutatok még valami mást is. De ezek tényleg olyan dolgok, amiket nem tervezek el előre. 

©

hvg.hu: Ha már Phelps. Mióta vagy rajongója? 

K.T.: Amióta elkezdtem úszni. Nézem a videóit, képeit, követem az életét. Fantasztikus sportoló, egyedülálló, amit csinál. Egészen idáig azt vártam, hogy találkozhassak vele, és ez volt az első, egyben valószínűleg az utolsó alkalom is erre. Ezzel is egy álmom vált valóra, ami nagyon boldoggá tesz.

hvg.hu: Miről álmodsz még?

K.T.: Fel akarok érni a csúcsra. Most majdnem sikerült, 22 század híján. Egészen elképesztő. Még fel kell fognom. Attól, hogy Phelps visszavonul, nem lesz könnyebb nyerni, mert mindig jönnek új versenytársak. Szóval edzek továbbra is, beleadok mindent. A jövő évi vb-t szeretném megnyerni, az idei eredmények pedig nagyon jó előjelnek számítanakm arra nézve.

Egykor az egész falu sajnálta, most kétszer verte Phelpst - honnan jött Kenderesi?

Élete második felnőtt világversenyén egy nap alatt kétszer győzte le a sportág legendáját, hajnalban már döntőt úszik Rióban. Pedig volt már olyan, hogy egy edzője lemondott róla, aztán jött egy súlyos betegség is. Ki az a Kenderesi Tamás, akit egykor egy egész falu sajnált? És milyennek látja őt ma az édesanyja?

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!