szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Rekordidő, mindössze nyolc nap alatt hódította meg szabadmászásban a kaliforniai Yosemite Nemzeti Parkban álló El Capitan gránitmonolitot a Hajnalfalnak nevezett oldala felől egy 23 éves cseh sportember.

Adam Ondra kötélbiztosítás mellett, de segédeszközök használata nélkül, szabadstílusban tette meg a világ legnehezebbjének tartott sportmászó útvonalát a 900 méter magas, szinte teljesen függőleges sziklafalon, amelynek hétfőn érte el a tetejét.

A cseh mászó a harmadik ember a világon, aki szabadmászásban hódította meg a Hajnalfalat. Két amerikai sziklamászó, Kevin Jorgeson és Tommy Caldwell tavaly januárban 19 napi erőfeszítés után, a világon elsőként ért fel szabadmászásban a gránitmonolit tetejére. "Most kicsit úgy érzem magam, mint egy büszke szülő" – mondta kedden Jorgeson, Ondra teljesítményét méltatva.

A szabadmászók nem húzzák fel magukat köteleken és nem használnak vésőt, hogy kapaszkodási helyet vájjanak a sziklába. Centiméterről centiméterre másznak, kézujjaikkal, lábfejükkel a szikla kicsiny hasadékaiba vagy a szikla apró, éles nyúlványaiba kapaszkodnak. Mindössze biztonsági elővigyázatosságból használnak kötelet és hámot.

A nyolc napig tartó mászás során Ondra a közösségi médián keresztül számolt be megpróbáltatásairól, a hidegről, az esőről és a fájdalomról, amelyet az okozott, hogy a gránit lenyúzta a bőrt az ujjairól. A sportember persze a napi sikerélményeiről is beszámolt. "Nehéz szavakkal leírni azt, amit most érzek" – írta Ondra az Instagramon, amikor a sziklafal tetejének a közelébe ért.

A cseh mászót szponzoráló Black Diamond Equipment szóvivője, John Dicuollo szerint Ondra pihenéssel ünnepli a rekordot jelentő teljesítményt, ezért egyelőre nem lehet telefonon elérni.

A sportember most járt először a Yosemite-völgyben. Október közepén érkezett, és az elmúlt napokban a sziklafal legnehezebb szakaszain gyakorolt, mielőtt november 14-én hivatalosan megkezdte a mászást. A sziklamászó a függőleges falon a mélység fölé kifeszített sátrakban pihent a nyolc nap alatt.

Szponzorai szerint a sziklamászásban elért sikerei mellett Ondra idén üzleti menedzsmentből is diplomát szerzett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!