szerző:
hvg.hu

Nem Hosszú Katinka és Shane Tusup kapcsolatának jövője a magyar úszósport legfontosabb kérdése, de nagyon kínos – mondta a DIGI Sportnak Sós Csaba.

A szövetségi kapitány még hétfőn adott interjút a csatornának, amelyben elmondta: a pár magánélet válsága nyilvánvalóan szerepet fog játszani a szakmai jövőjükben is, hiszen korábban a nap 24 óráját együtt töltötték. "Az ember csöndben vár, és reménykedik, hogy ez minél hamarabb rendeződik, és minél inkább jó irányba. De itt sem tanácsot adni, sem jósolni, sem elvárásokat megfogalmazni nem lehet" – vélekedett Sós Csaba.

A szövetségi kapitány azt mondta, a decemberi koppenhágai Európa-bajnokság idején még ő is úgy tudta, Tusup azért nem utazik a feleségével, mert nincs jól. Kijelentette: ő is csak a sajtóból értesült arról, hogy a párnak magánéleti problémái adódtak.

Sós hozzátette: érezte, hogy Koppenhágában Hosszú Katinka közvetlenebb volt, mint akkor, amikor a férje is mellette volt, ebből azonban nem következtetett arra, hogy ez egy magánéleti válság lecsapódása lenne. Az úszó teljesítményén ugyanakkor ez nem látszott meg.

A szakvezető elismerte: amiatt aggódnak, mi lesz, ha Hosszú és Tusup szakmai kapcsolata megszakad, és a háromszoros olimpiai bajnok edzőváltásra kényszerül. "Egy edzőváltás mindenkor nagyon kockázatos, akkor is, amikor két zseni kerül össze. Rengeteg példát láttunk erre" – magyarázta. Megjegyezte: kapitányként nem, csak magánemberként fogalmazhatja meg, hogy a legjobb lenne, ha a pár együtt maradna.

Arra a felvetésre, ha Hosszú odamenne hozzá, és segítséget kérne tőle, ajánlana-e neki edzőt, Sós úgy válaszolt: nem lenne hajlandó. "Nem voltam ott a minden napos edzéseiken. Nem voltam ott annál a paradigmaváltásnál, amit megbeszéltek az edzőjével (…).Beszélgetnék vele, rengeteg jó magyar edző van, aki nemzetközi szinten képes dolgozni, de a váltás az ő döntése kell, hogy legyen."

Arra is rákérdeztek Sósnál, mi lesz a jelentős állami támogatáshoz jutott klubbal egy esetleges szakítás esetén. A szakvezető erre úgy reagált: "Az álláspontom egyértelmű: Katinka a mi úszónk. Nekem ő mondja meg, mi van. Ő érdekel. Amerre ő akar menni, arra fogunk menni."

Shane Tusup jövőjét meghatározhatatlannak nevezte Sós Csaba. Megjegyezte: az amerikai edzőt minden évben meghívják a szövetség konferenciájára, egyszer ment el, akkor elő is adott, ám a beszédében számos szakmai kérdésre nem adott választ. "Nem tudom meghatározni a helyét a magyar úszósportban. Ezzel a nem kifejezett konfliktuskerüléssel nehéz lesz messzire jutni."

Sokáig Sós szerint már nem lehet lebegtetni a döntést, egy úszó teljesítménye ugyanis komolyan visszaeshet, ha kihagy. "Ugyanakkor fordítva is igaz, bizonyos mennyiségű kihagyás meg kell. Lehet, hogy a jóisten akarta és kikényszeríti ezt a pihenőt Katinkánál, mert ő a riói olimpia után három nappal már versenyzett, szóval a pihenéssel hadilábon áll."

A szövetségi kapitány megjegyezte: kereste az úszót, rajta múlik, hogy találkoznak-e.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Brüsszelt nem lehet megállítani

Brüsszelt nem lehet megállítani

Csak egy kis tesztoszteron, és máris jobban vannak a férfiak

Csak egy kis tesztoszteron, és máris jobban vannak a férfiak

A Konyhafőnök egyik séfje lett egy Veszprém megyei falu polgármestere

A Konyhafőnök egyik séfje lett egy Veszprém megyei falu polgármestere

Meghátrált a Fidesz Márki-Zay Péterrel szemben Hódmezővásárhelyen

Meghátrált a Fidesz Márki-Zay Péterrel szemben Hódmezővásárhelyen

Pörgős napot ígért a német gyógyszergyár, megbüntették érte

Pörgős napot ígért a német gyógyszergyár, megbüntették érte

Vona Gábor beáll Puzsér Róbert mögé

Vona Gábor beáll Puzsér Róbert mögé