szerző:
hvg.hu

Három egygólos győzelem, semmi több. A csapatok vagy taktikusak vagy spórolnak, esetleg ebben a napban ennyi volt. A vébé 7. napjának összefoglalója.

Focinyár 2018
Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Most, közvetlenül a döntő után, annak hatása alatt, utóbbiakkal értünk egyet. Ezen az oldalon felidézheti a pillanatokat, amelyek ezt igazolják.
Friss cikkek a témában

A nap élő, szöveges tudósítását a három meccsről itt találja.

Rögzítsük a tényeket. Uruguay csatlakozott Oroszországhoz és továbbjutott. Szaúd-Arábia pedig követi Egyiptom példáját, kiestek. Az A csoport a harmadik fordulótól függetlenül eldőlt. A B-ben Marokkó tuti kieső, de Irán, ha a harmadik körben legyőzi Portugáliát, továbbmegy. Nyitott még a verseny a három csapat között.

Rögzítsük az eredményeket. Portugália – Marokkó: 1-0. Uruguay – Szaúd-Arábia: 1-0. Irán – Spanyolország: 0-1.

Rögzítsük az előzetes feltevésünket. Sokgólos, nagyarányú győzelmeket vártunk. Ehelyett mit kaptunk? Izzadságszagú győzelmet a nagyoktól, tisztes helytállást, küzdést a kicsiktől. Menjünk sorba.

  • Portugália – Marokkó: 1-0

Cristiano Ronaldo már a 4. percben betalált, ezzel két meccs után négy gólnál jár, vezeti a góllövőlistát és már van is mit vakargatnia gólöröm közben az állán, kiserkent a szőr, ő meg otthagyta. GOAT, vagyis kecske ez. Mármint a viadal közte és Messi között. Egyszer ugyanis kecskével a címlapon fotózták az argentint (a goat amellett, hogy kecske, a greatest of all time, vagyis a minden idők legjobbja rövidítése is), a portugál pedig azóta „megmutatom” üzemmódban játszik. Meg is mutatja, ez a válogatott sokkal jobban függ tőle, mint az argentin Messitől.

A képre kattintva galéria nyílik!
©

A védelem lyukas, Pepe lassabb, mint egy alkotmányjogi panasz elbírálása, a beígért tehetség Guedes pedig halvány. De Ronaldo megdöntötte Puskás Ferenc gólrekordját a mostani találatával, a Real Madrid portugál immár 85 válogatottbeli gólnál jár. A világranglistán 2., előtte az iráni Ali Deai, 109 találattal.

  • Uruguay – Szaúd-Arábia: 1-0

A dél-amerikai gólzsák sem szakadt ki, sőt. Nem kell ahhoz nagy bátorság, hogy kijelentsük, a vb leggyengébb meccse volt ez. A Suárez – Cavani kettős minden ötlettől mentesen rohamozott, a Barcelona csatára a 23. percben véletlenül belebotlott a labdába, miután a szaúdi kapus mellényúlt egy szögletnek.

A képre kattintva galéria nyílik!
©

A meccset jobb elfelejteni, az uruguayi szakmai stáb majd kielemzi, hogy miben kell majd javulni (mindenben) az oroszok elleni utolsó csoportmeccsre, esetleg a nyolcaddöntőre. Amire lehet építeni, az az eddig is betonból felhúzott védelem, Gimenezzel, Godinnal, Cacaressel, illetve ha a csatárok használható labdát kapnak, valamelyik csak bepofozza.

  • Irán – Spanyolország: 0-1

Nagyarányú győzelmet lehetett várni a spanyoloktól is, de Irán felszívta magát, a korábbi Real Madrid-edző, Carlos Queiroz harapós csapatot rakott össze, csak hát Marokkó ellen kellett volna, nem most. Egy szerencsétlen góllal kaptak ki, a sokat kritizált Diego Costa már három gólnál jár, de az iráni aranylábú fiatalok néha megtréfálták a védelmet.

A képre kattintva galéria nyílik!
©

A végén Amiri úgy fűzte be Piquét, mint a Vörös Október ruhagyár kiváló munkása a tűt nap elején, a beadás is jó volt, de Taremi fölé fejelt. De Gea sokat nem tett hozzá a meccshez, nem most mutatta meg, hogy az előző meccsen, amikor bevédte Ronaldo lövését, az nem az elkariusosodás útja.

Mindhárom esélyes győzött, a tudás mindhárom esetben felülkerekedett a lelkesedésen, de ahogy anno Pély Barna mondta egy kevéssé tehetséges Megasztár-versenyzőnek, miután borzalmasat „énekelt”:

Ez ide kevés lesz.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szijjártó: Erős és versenyképes Európa a cél

Szijjártó: Erős és versenyképes Európa a cél

Először volt hajlandó megindokolni a kormány, miért nem írják alá a CEU-ról szóló megállapodást

Először volt hajlandó megindokolni a kormány, miért nem írják alá a CEU-ról szóló megállapodást

Álhírellenes szabályozást fogadott el a francia parlament

Álhírellenes szabályozást fogadott el a francia parlament

Románia megnyerte: ott a legtöbb a kerti WC az EU-ban

Románia megnyerte: ott a legtöbb a kerti WC az EU-ban

A város, ahol megkérdezték a lakókat, építhet-e nekik David Beckham egy stadiont

A város, ahol megkérdezték a lakókat, építhet-e nekik David Beckham egy stadiont

Gamernek lenni nem csak hobbi: így tanítják az e-sportot

Gamernek lenni nem csak hobbi: így tanítják az e-sportot