szerző:
hvg.hu

Az 1978-as focivébén győztes argentin csapat 10-ese, Mario Kempes egy interjúban mondta el, miért szenved a vébén Argentína, és arról is beszélt, szerinte Messi miért nem hasonlítható hozzá vagy Maradonához.

Focinyár 2018
Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Most, közvetlenül a döntő után, annak hatása alatt, utóbbiakkal értünk egyet. Ezen az oldalon felidézheti a pillanatokat, amelyek ezt igazolják.
Friss cikkek a témában

Az argentin válogatottnak csak egy A terve van a vébére, nincsenek B és C tervei – ezzel kezdte a válaszát az 1978-as vébén győztes argentin csapat legjobb támadója, Mario Kempes, amikor a Gazzetta dello Sport interjújában arról kérdezték, mi a gond a jelenlegi argentin csapattal, hogy ennyire szenvedett Izland ellen.

Kempes szerint ez a bizonyos A terv abban áll, hogy odapasszolják a labdát Messihez, aztán behunyják a szemüket, és reménykednek. "De ha Messi mondjuk megfázik, akkor kell egy másik megoldás is, máskülönben hogyan fognak győzni?" – mondta.

Persze feltették neki a kérdést, hogy mit válaszolna azoknak, akik szerint Messi azonos szinten áll Maradonával. Kempes nem kertelt:

"Ez ostobaság, mert igaz, hogy Messi erős, de sosem nyert vébét. A különböző korszakok labdarúgóit lehetetlen összehasonlítani. Én vébét nyertem 78-ban, Maradona vébét nyert 86-ban, Messi pedig még semmit sem nyert. Ez a valós helyzet."

Arra a felvetésre, hogy egyesek szerint a mai argentin válogatott nem olyan erős, mint a korábbiak, azt felelte: a játékosok mindannyian külföldön játszanak, mindannyian tapasztaltak és fizikailag, technikailag is képzettek. És azt sem gondolja, hogy a szövetségi kapitány, Jorge Sampaoli lenne a hibás.

Mario Kempes a világkupával idén márciusban
©

"Egy csomó kapitánycsere volt az utóbbi időben és az eredmények mindig kiábrándítóak voltak. Tehát a csapat működését kell korrigálni. Ezek a játékosok csapatként nem működnek, még ha egyenként meg is vannak a képességeik" – fogalmazott Kempes.

"Látok egy csomó 'Messi-havert', de nem látok elég 'Messi-csapattársat', és ez a különbség. Valaki meg tudná magyarázni például, hogy Icardit miért nem hívták meg?"

Ha ugyanis a focin kívüli oka van ennek, mondja Kempes, utalva arra, hogy talán Icardi nincs jóban Messivel, nem "Messi-haver", akkor az számára nagyon bosszantó. Miközben szerinte az Inter olasz társgólkirály csatára jól passzolt a válogatotthoz.

Messinek eddig nem megy
©

A világbajnok arról is beszélt az interjúban, hogy miért nem fogott kezet az 1978-as kupaátvételkor a két évvel korábban puccsal hatalomra került akkori diktátor Jorge Rafael Videla tábornokkal. Azt állítja, egyszerűen a kavarodásban elfeledkezett róla, de arra a kérdésre, hogy amúgy kezet fogott volna-e, Kempes azt felelte, nem akar politikáról beszélni. És azt állítja, miután két éve már Spanyolországban (a Valenciában) focizott, semmit nem tudott arról, ami az országában zajlik, a világkupát pedig a pályán nyújtott teljesítményükkel nyerték meg, amihez sem a politikának, sem a tábornokoknak nincs közük.

Videla tábornok dísztribünben pózolása ma is visszaköszön, ahogy itt is írtuk, az argentin vébé óta most, az oroszországi világkupa az első, amelynek egy autokrácia ad otthont.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!