szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Lehet-e Costa Rica Magyarország? Mert amikor Brazília legutóbb nem jutott tovább a csoportkörből, ahhoz a magyaroknak is közük volt.

Focinyár 2018
Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Most, közvetlenül a döntő után, annak hatása alatt, utóbbiakkal értünk egyet. Ezen az oldalon felidézheti a pillanatokat, amelyek ezt igazolják.
Friss cikkek a témában

Normális esetben a délután 2-kor kezdődő Brazília–Costa Rica mérkőzés nem lehetne a nap meccse, de ami most van, az nem egy normális helyzet. Miután Neymaréktól első csoportmeccsükön csak 1-1-re telt Svájc ellen, ha ma nem nyernek, veszélybe kerülhet továbbjutásuk a csoportkörből. Elég, ha Argentína esetére emlékeztetünk: Messiék tegnap csúfosan, 3-0-ra kikaptak Horvátországtól, és két meccs után 1 ponttal állnak, sorsuk gyakorlatilag Izlandtól függ, különösen, ha a szigetországiak a mai nap második meccsén nyernek Nigéria ellen.

Brazíliának annyival van könnyebb dolga, hogy Costa Rica – noha a legutóbbi vb-n nagy meglepetést okozva a legjobb nyolc közé jutott – nem a jelenlegi bombaerős Horvátország, de várható, hogy körömszakadtáig fog küzdeni, mert ha kikap, végleg elbúcsúzhat továbbjutási reményeitől. Eddigi találkozóik mérlege is a brazilok mellett szól (10 meccs, kilenc győzelem), de ne feledjük, a Costa Rica-i kapus, Keylor Navas bármikor képes csodákra, ezt nyilván jól tudja két brazil válogatott csapattársa, Casemiro és Marcelo a Real Madridból.

Brazília utoljára 1966-ban (két világbajnoki címe, 1962 és 1970 között) nem jutott tovább csoportjából, jelentős részben azért, mert kikapott Magyarországtól (és az Eusebio-féle Portugáliától) 3-1-re, ezt itt érdemes – Farkas János legendás gólja miatt különösen – videón is felidézni:

Ha tehát 52 év után a braziloknak ismét csak a csoportkörig tartana a vb, az nagyobb meglepetés és blama lenne az argentinok esetleges hasonló kudarcánál (mely esetben tényleg eldőlne a "ki az igazi kecske?" vetélkedő is, Cristiano Ronaldo javára).

(1982-ben különös rendszerben zajlott a vb, akkor két csoportkör volt, a másodikból már a legjobb négybe lehetett jutni, ez már nem sikerült Zicóéknak).

Ami még aggaszthatja a brazil-drukkereket, hogy vajon magára talál-e Neymar, aki lábfejsérülése miatt több hónap kihagyás után a svájciak ellen nemigen villogott, aztán a következő edzést sántikálva hagyta ott. Minden jel szerint már jól van, ott lesz a kezdőben Costa Rica ellen, a szövetségi kapitány, Tite ugyanakkor azt mondta, kell még öt meccs neki, hogy 100 százalékos formába lendüljön. Vagyis a döntőre épp tökéletes lenne, de ahhoz ma fontos lenne győzni.

Neymart egyébként nemcsak a játéka, hanem legújabb hajviselete miatt is piszkálták a szurkolók és a sajtó, ez olyannyira megviselte, hogy külön videón magyarázta: nem a frizurája miatt jutott a fociban oda, ahova:

A brazilokat ebbe a helyzetbe hozó Svájc ma Szerbiával csap össze, amely az első csoportmeccsen 1-0-ra tudta legyőzni Costa Ricát. A szerbek egy újabb győzelemmel biztosan bejutnak a 16 közé, míg a döntetlen vagy a svájci siker teljesen nyitva hagyná a továbbjutás kérdését a kvartettben, és a Svájc–Costa Rica, Brazília–Szerbia összecsapásokon dőlne el – szinte – minden lényegi kérdés.

Nigéria–Izland, 17 óra
A szervezett játék az első körben egy pontot ért az európai szigetországnak a mostanra teljesen széteső argentinok ellen, az a meccs 1-1 lett. Mivel Horvátország azóta átgázolt Messiéken (sima 3-0 a horvátoknak, akiknek már hat pontjuk van), Izlandnak, akárcsak két éve az Eb-n, most is reális esélye van a továbbjutásra. Ehhez győzni kell.

A szervezett játékstruktúra maradt, a lelkesedés csak nőtt Izlandnál. Nigéria azonban az első meccsen a horvátok ellen teljesen tanácstalanul focizott (Rakiticék ellen Argentína is, olyan lehet ez a csapat, mint a Harry Potter-sorozatból a halálfalók, kiszívják az ellenfél futballtudását), momentuma sem volt az afrikai csapatnak. A játékmester Victor Mosestől sokkal több kell, de segíthet még Kelechi Iheanacho is, ha most 20 percnél többet kap – különben a vébé legszexibb mezében játszó Nigéria csak a szerelésével hagy nyomot Oroszországban.

Még egyszer a vb pénteki programja:

E csoport, 2. forduló:

Brazília–Costa Rica, Szentpétervár 14.00

Szerbia–Svájc, Kalinyingrád 20.00

D csoport, 2. forduló:

Nigéria–Izland, Volgográd 17.00

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!