szerző:
hvg.hu

Rasszista üzenetek céltáblája lett a svéd labdarúgó-válogatott játékosa, Jimmy Durmaz, akinek szabálytalansága miatt a meccs legvégén szabadrúgást kaptak a németek. Társai kiállnak mellette.

Focinyár 2018
Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Most, közvetlenül a döntő után, annak hatása alatt, utóbbiakkal értünk egyet. Ezen az oldalon felidézheti a pillanatokat, amelyek ezt igazolják.
Friss cikkek a témában

Drámai véget ért szombat este Svédország és Németország találkozója a világbajnokságon: a németek a 95. percben Toni Kroos góljával fordítottak, így életben tartották reményeiket a továbbjutásra a csoportból. A szabadrúgáshoz azért jutottak a németek, mert Jimmy Durmaz szabálytalanul szerelt.

©

A történtek után gyorsan megtalálták a Törökországból kivándorolt asszíriai szülők gyermekeként Svédországban született Durmazt: Instagram-fiókját elöntötték a durva üzenetek, volt, aki halálosan megfenyegette.

"Kritizálhatnak a teljesítményem miatt… de van egy határ, és ezt a határt átlépték" – írta Durmaz közleményében, amelyet vasárnap olvasott fel újságíróknak a csapata bázisán tartott sajtótájékoztatón.

"Amikor megfenyegettek, amikor úgy neveztek, >>blatte<< (pejoratív svéd kifejezés, amelyet a sötét bőrű idegenekre használnak), vagy arab ördögnek, terroristának, tálibnak hívtok, az jóval túl van ezen a határon" – tette hozzá.

Durmaz családját, gyerekeit is fenyegették az üzenetekben. "Ki a franc csinál ilyet?! Ez teljességgel elfogadhatatlan!" – jelentette ki. – "Svéd vagyok, büszke arra, hogy svéd színekben játszhatok. Sosem fogom hagyni, hogy bármilyen rasszista lerombolja a büszkeségemet. Figyelmen kívül kell hagynunk a rasszizmus minden formáját" – fűzte hozzá.

A svéd szövetségi kapitány, Janne Andersson is nyilatkozott az ügyben, azt mondta, a válogatott száz százalékig Durmazt támogatja.

A svédek Mexikó ellen játszanak szerdán Jekatyerinburgban, azon a meccsen még kiharcolhatják a továbbjutást a kieséses szakaszba.

(Thelocal.se)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Végül 15 építésziroda pályázik az új Közlekedési Múzeum tervezésére

Végül 15 építésziroda pályázik az új Közlekedési Múzeum tervezésére

Először használta új szuperlimuzinját Donald Trump – videó

Először használta új szuperlimuzinját Donald Trump – videó

Marabu FékNyúz: Rezsicsökkentés

Marabu FékNyúz: Rezsicsökkentés

Lesz-e háború a varázslók és muglik között? – itt a Legendás állatok 2. végső előzetese

Lesz-e háború a varázslók és muglik között? – itt a Legendás állatok 2. végső előzetese

Itt egy új kínai autómárka, aminek mindent visz a neve

Itt egy új kínai autómárka, aminek mindent visz a neve

Jön a Microsoft új keresője, még a személyes kérdésekre is választ ad majd

Jön a Microsoft új keresője, még a személyes kérdésekre is választ ad majd