szerző:
Sztojcsev Iván - Nagy Iván Zsolt

A hvg.hu svédfelelőse és elkötelezett angoldrukkere csap össze alább, hogy kifejtse: miért is az ő csapata megy majd tovább a négy közé szombat délután. Sztojcsev Iván és Nagy Iván Zsolt gondolatai következnek.

Focinyár 2018
Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Most, közvetlenül a döntő után, annak hatása alatt, utóbbiakkal értünk egyet. Ezen az oldalon felidézheti a pillanatokat, amelyek ezt igazolják.
Friss cikkek a témában

Going home

Nem, az ember nem szívesen tenne fel pénzt arra, hogy Svédország legyőzi Angliát. De arra sem sokan mertek fogadni, hogy Oroszország idáig eljut, vagy hogy a németek csoportutolsóként utaznak haza.

Ha posztonként hasonlítjuk össze a két válogatottat, Svédország gyengébb, csapatként azonban egy olyan stabilitást látunk tőlük, ami Anglia ellen is győzelmet érhet. Németország ellen sem sokon múlt, Mexikót viszont gyönyörű játékkal alázták meg, a nyolcba jutásért pedig úgy összeállt a védelmük, hogy Svájcnak esélye sem volt a győzelemre.

Svédország mellett szól az is, hogy a vb állóképességi játék. Meggyőző persze, hogy Anglia az első két csoportmeccse után két győzelemmel, 8-2-es gólkülönbséggel állt, de pont ilyenkor jöhet a hiba: a jó formának ki kell tartania egy hónapig. A belgák elleni 0-1 és Kolumbia legyőzése sem volt az az igazán meggyőző teljesítmény – egy így játszó Angliát Svédország legyőzne.

Coming home

Szögezzük le az elején: ez nem az objektív elemzésre szánt pár sor, ebben a cikkben összecsap két szerző, akinek az a feladata, hogy az általa választott (esetleg a sors által neki juttatott) csapat győzelme mellett érveljen. Ezt tényleg csak a félértések elkerüléséért mondom el, nehogy aztán azt felróják, hogy angolpárti vagyok.

Amivel persze nem tévednének: angolpárti vagyok, voltam és leszek – és teljesen függetlenül a svédek vagy bárki elleni meccs eredményétől. (Így azután a divatszurkolóktól eltérően akkor is legitimen leszek angolhívő, amikor jövő vasárnap megnyerik a világbajnokságot.)

Szóval, a svédek ellen játszunk. (Igen, pont így: játszunk.) Tulajdonképpen van, aki nem svéd, de kedveli ezt a csapatot? És ha igen, miért? Focitörténelmük kiemelkedő pillanatai egyetlen névben foglalhatók össze: Zlatan Ibrahimovic – a futballistenek egyike, aki önmagában is megérdemelné a vb-érmek egyikét. De hát ő nincs ott Oroszországban. És így lényegében senki sincs, akit érdemes lenne hosszabb távon megjegyezni. (Egyedül Robin Olsen kapusnak van esélye erre, amennyiben bekövetkezik az, amiről pletykálnak, és elviszi a Liverpool. Na akkor igen, akkor lehet belőle is legenda.)

Ezzel szemben ugyebár ott van a foci őshazája. Charlton, Linecker, Beckham, Gerrard és Lampard hazája, amely leszállítja a világnak a legjobb bajnokságot, még sincs már jó ideje nemzetközi sikere. Emlékei vannak, de legendája nincs. Márpedig a sportnak legendák kellenek. És nem, a kiscsapatok meglepetésgyőzelmei nem legendák. Gondoljunk bele: változtatott bármit is a focin a görögök Eb-győzelme? Semmit. Változtatna a svédek négy közé jutása? Ugyan már.

A briteké azonban lendületet adna a Premier League-nek, és ezzel lendületet adna a világ labdarúgásának.

Szóval, egy dologban kell és érdemes most hinni. Abban, amit Anglia hetek óta énekel: Football's coming home!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Meghalt egy hajtó, mert szabályt szegett a vadász

Meghalt egy hajtó, mert szabályt szegett a vadász

Nocsak, összehajtható tabletet is tervez a Samsung?

Nocsak, összehajtható tabletet is tervez a Samsung?

Új fizetésképtelenségi törvényt akar a kormány

Új fizetésképtelenségi törvényt akar a kormány

Végre valami, amiben közelít a magyar egészségügy a nyugat-európaihoz

Végre valami, amiben közelít a magyar egészségügy a nyugat-európaihoz

Ez volt eddig az idei legjobb flashmob: ereszd el a hajam a debreceni Nagypiacon

Ez volt eddig az idei legjobb flashmob: ereszd el a hajam a debreceni Nagypiacon

Megkezdődtek a minimálbér-tárgyalások

Megkezdődtek a minimálbér-tárgyalások