szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Abe Sindzó most először beszélt arról, hogy esetleg nem az eredetileg tervezett időpontban tartják majd meg a tokiói játékokat. Közben Kanada bejelentette: ha nincs halasztás, nem vesznek részt a játékokon.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Először beszélt a nyári, tokiói olimpia esetleges elhalasztásáról Abe Sindzó, Japán miniszterelnöke. Miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vasárnap közölte, hogy négy héten belül dönt az esemény sorsáról, és ebben az időszakban a koronavírus-járvány miatt számításba veszi az esetleges halasztást is, a szigetország kormányfője hétfőn, a parlamentben is erről beszélt.

Ahogy fogalmazott: ezzel az eshetőséggel is számolni kell, a játékok törlése azonban nem jöhet szóba.

A mostani körülmények között nehéz kitartani a játékok mellett, döntenünk kell majd a halasztásról, mert a sportolók egészsége a legfontosabb"

– mondta Abe Sindzó.

A végleges döntést a NOB-nak kell majd meghoznia.

Az utóbbi napok bejelentéseiből viszont nem úgy tűnik, hogy a szervezetnek nagy mozgástere lesz. A hétvégén ugyanis számos jelentős sportszövetség és neves sportoló – így az amerikai atlétikai szövetség, az ausztrál, a szerb és a horvát olimpiai bizottság, Chad Le Clos olimpiai és világbajnok úszó, Lolo Jones amerikai gátfutó és bobos – halasztást sürgetett.

Legutóbb pedig a kanadai olimpiai és paralimpiai bizottság jelentette be: a jelenlegi körülmények között nem engedi versenyezni a kanadai sportolókat a játékokon. Emellett arra szólította fel a NOB-ot, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottságot és az Egészségügyi Világszervezetet (WHO), hogy egy évvel halasszák el az eseményt.

Korábban az ausztrálok jelezték, hogy szerintük jelenleg nincs mód megrendezni az olimpiát, és arra kérték a sportolóikat, hogy 2021-es játékokra készüljenek.

A tokiói olimpia az eredeti tervek szerint július 24-én, a paralimpia augusztus 23-án kezdődne. A halasztás történelmi döntés lenne és óriási hatást gyakorolna az egész sportéletre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nagy Gábor hvg360

Padlón a sportvilág, közben készülni kellene az olimpiára

A labdarúgó-Európa-bajnokságot az idén már nem tartják meg, és veszélybe került a tokiói nyári olimpia megrendezése is a koronavírus-járvány miatt. A sporteseményeket világszerte törlik, ami mindenütt felborítja az aprólékosan egyeztetett menetrendet.