szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Két Bajnokok Ligája mérkőzést is Budapestre szerveztek, mivel Németország nem enged be senkit az Egyesült Királyságból. Magyarország szívesen látja a csapatokat, de ezzel ismét a kritikák kereszttüzébe került a klubokkal együtt.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Február hetedikén jelentette be hivatalos oldalán az RB Leipzig, hogy Budapesten, a Puskás Arénában fogadják a Liverpool csapatát a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén. Hivatalosan a február 16-i meccs lenne a németek a „hazai” fordulója, azonban Németország nem enged be a koronavírus brit mutánsa miatt senkit Nagy Britanniából. Február nyolcadikán azonban kiderült: nem csak ez a találkozó érkezik: a Borussia Mönchengladbach és a Manchester City is a Puskás Arénában lép pályára – hasonló okból.

A lezárás azonban korántsem véletlen: a koronavírus Nagy-Britanniában berobbant mutációja 30–70 százalékkal fertőzőképesebb, így a kontinens országai nem ok nélkül óvatosak. Ráadásul pont a Manchester City csapata volt az egyik olyan klub, amit súlyosan érintett a járvány: legutóbb decemberben halasztották el egy mérkőzésüket, mert több játékosuk is elkapta a fertőzést.

A meccsek halasztására most viszont nincs lehetőség: az UEFA határozottan kijelentette, hogy a mérkőzések időpontja fix, ha valamelyik csapat nem tudja vállalni a játékot, akkor a másik automatikusan továbbjut. Ezért döntött a Manchester City és a Liverpool is a játék mellett.

A németországi szociáldemokrata párt (SPD) főtitkára, Lars Klingbeil azonban kritikával illette mind a szervezőket, mind a csapatokat. „Tudom, hogy mennyire óvatosak a klubok. Tudom, hogy milyen hihetetlenül sokat tesztelnek. De a futballnak meg kell kérdeznie önmagától, hogy nem veszítette-e el a kapcsolatát a realitással” – idézte őt az RTL.de. A politikus hozzátette, hogy nem tartja jó jelnek, ahogy a csapatok végigrepülik egész Európát egy-egy mérkőzés miatt, ő a meccsek lefújását tartaná célszerűnek, hiszen mint mondja, „a verseny nem állhat az első helyen”.

Magyarország már másodjára válik egyfajta „fociparadicsommá” a járvány idején: szeptember 25-én, a koronavírus második hullámának felfutásakor a Puskás Arénában rendezték meg a Bayern München – Sevilla Szuperkupa-döntőt, amivel kapcsolatban a bajor miniszterelnök is aggodalmának adott hangot. Igaz, azt a meccset alapvetően is Budapestre szervezték, nem csak „idemenekítették” más országok jóval szigorúbb szabályozása elől.

Mesics Barnabás, a Puskás Aréna létesítményvezetője a Telex kérdésére válaszolva elmondta, hogy a magyar helyszínt az UEFA ajánlotta a német csapatoknak „az eddigi rendezések tapasztalatainak köszönhetően”. Mesics hozzátette, hogy a Leipzig és a Mönchengladbach is bérleti díjat fizet a stadion használati jogáért, de azt nem tette hozzá, hogy pontosan mekkora összeget.

(Kiemelt képünkön Jürgen Klopp, a Liverpool vezetőedzője látható.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mégis lesz gyermekfelügyelet hétfőtől az óvodákban és az iskolákban

Mégis lesz gyermekfelügyelet hétfőtől az óvodákban és az iskolákban

Körözést adtak ki Kenesei Zoltán ellen

Körözést adtak ki Kenesei Zoltán ellen

A praxisközösség sikertörténet is lehet, de az ördög az ismeretlen részletekben van

A praxisközösség sikertörténet is lehet, de az ördög az ismeretlen részletekben van