szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság az előzetes felmérései alapján azt preferálja, hogy Brisbane-ben legyen a 2032-es olimpia.

Ugyan alig egy hónapja jelentette be a Magyar Olimpiai Bizottság, hogy vizsgálni kezdi, van-e értelme pályázni a 2032-es olimpia megrendezésére, most nagyon távol került az ötlet a realitástól. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság ugyanis közölte:

az előzetes felmérései alapján Brisbane a preferált város, amellyel tárgyalásokat folytathat a rendezési tervekről. Ha ezek a tárgyalások sikeresek lesznek, akkor a NOB végrehajtó bizottsága azt javasolja a közgyűlésének, hogy az ausztrál nagyváros legyen a 2032-es házigazda.

Az, hogy kijelölnek egy ilyen várost, a hivatalos indoklás szerint azt szolgálja, hogy a többi jelölt ne költekezzen éveken át fölöslegesen. A pályázati rendszert az után kellett újragondolni, hogy a 2024-es olimpiáért kettő kivételével minden jelentkező visszalépett, ahogy népszavazásokon vagy helyi választásokon kiderült, hogy nagyon népszerűtlen ötlet a rendezés – Budapest esetében a kormány, a városvezetés és a MOB már annak hatására visszavonta a pályázatot, hogy a Momentum összegyűjtött elég aláírást a népszavazás kiírásához. Így akkor a két megmaradt jelentkező közül Párizsnak odaadták a 2024-es rendezési jogot, Los Angelesnek a 2028-asat, és adtak maguknak kis időt, hogy megváltoztassák a jelentkezés szabályait.

Brisbane mellett egy német pályázat volt ott a 2032-es rendezés esélyesei között, több német város közös indulásáról szóltak a tervek, Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke kedden jelentette be, hogy a kandidálásuk döntő szakaszba lépett, el kell dönteniük, hogy a régió versenyezzen-e a 2032-es rendezésért. Ezért pénteken az érintett városok polgármestereivel tárgyal a többi között a tervezésről, a nyilvános konzultációkról, valamint a párbeszéd kereteiről. Csak ezt követően lehet majd hivatalosan jelentkezni. Érdeklődését jelezte még Katar, Újdelhi, Jakarta, Isztambul, Szentpétervár, valamint két kínai város, Csengtu és Csungking is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Horn Andrea Sport

A MOB-elnök a 2032-es olimpiai pályázatról: Ez csak nemzetjavító ügyként mehet előre

Olyan tanulmányt készít egy, a Magyar Olimpiai Bizottság által létrehozott testület, amely ígérete szerint hitelesen mutatja be, mit jelentene az ország számára a 2032-es ötkarikás játékok megrendezése. A hvg.hu-nak nyilatkozó Kulcsár Krisztián MOB-elnök szerint prekoncepciók nélkül fognak neki a munkának, és csak akkor javasolják a pályázatot, ha elég erős a támogatottsága. Az is kiderült, hogy a szervezet 860 sportoló és a felkészítésüket segítő szakember beoltását kérte a kormánytól.

Nyomozás indult a Czeglédy Csabát állítólag követő autó ügyében

Nyomozás indult a Czeglédy Csabát állítólag követő autó ügyében

Az Atlético Madrid és az Internazionale is visszalép az Európai Szuperligától

Az Atlético Madrid és az Internazionale is visszalép az Európai Szuperligától

Budapesten át utazhatott két orosz ügynök a csehországi robbantáshoz

Budapesten át utazhatott két orosz ügynök a csehországi robbantáshoz