szerző:
hvg.hu

A magyar férfi kézilabda válogatott csalódásra nem jutott tovább csoportjából az ausztriai kézilabda Európa-bajnokságon, miután Csehország csapatától is kikapott. Csoknyai István együttesének így nem sikerült a szövetség által kitűzött alapvető célt teljesíteni.


Egyszerű volt a képlet: amennyiben a magyarok pontot szereznek, bejutnak a középdöntőbe, ha nem, búcsúznak, és nem teljesítik a minimális célkitűzést sem. Csoknyai István benevezte a tornára Zubai Szabolcsot, akit különleges feladattal bízott meg, mégpedig azzal, hogy semlegesítse a csehek legjobb támadójátékosát, a német Kielben légiós, 2 méter magas és 100 kilós Filip Jichát. Más kérdés, hogy erre a magyar válogatott taktikája miatt csak elvétve volt lehetősége.

Mindkét csapat idegenesen, kihagyott helyzetekkel kezdett, az első gólra - melyet Laluska szerzett - két és fél percet kellett várni. Fazekas remekül kezdett a kapuban, és csak az 5. percben adta meg magát először - akkor is büntetőből. Schuch kiállítása alatt fordítottak a csehek, ettől kezdve felváltva estek a találatok, miközben a magyar hálóőr kivédte az addig háromszor eredményes Jicha hétméteresét. Az óriás egyre jobban magára talált, ő és a szenzációs napot kifogó Galia kapus vezérletével a cseh gárda lépéselőnybe került, negyedóra után már 7-4-re vezetett. A cseh szurkolótábor felállva éljenezte kedvenceit.

A magyar kapitány irányító poszton cserélt, Eklemovics helyett Császár jött be, és hamarjában két találattal tette le névjegyét. Amíg a csehek viszonylag könnyedén lőtték góljaikat, addig a magyaroknak a lövőhelyzetért is keményen meg kellett harcolniuk. Ebben a szakaszban Katzirz és Jan Filip vívott gólpárbajt.  Laluska kiállításával megtört a lendület, aztán a 23. percben, 12-8-as cseh vezetésnél Csoknyai időt kért. Ezután egyértelműen hatékonyabbá vált a támadójáték, sorozatban dobott öt góllal gyorsan sikerült egyenlíteni (13-13), így a rivális is időt kért. Schuch újabb büntetése során csak a cseh Vitek dobott gólt, szerencsével, labdája a kapufát és Fazekast érintve került a hálóba.

Vert sereg
© MTI
A fordulás után a csehek négy (!) gyors góllal nyitottak, miközben bosszantó hibák jellemezték a magyarok támadójátékát. A csehek változatlanul jól védekeztek, ha elveszítették a labdát, fegyelmezetten és gyorsan visszazártak, míg a magyar átlövők alig kerültek helyzetbe, a beállós és a szélsők szinte megjátszhatatlanok voltak. 14-18-nál Katzirzot is a kiállították, amikor letaglózta az akkor már nyolcgólos Jichát. Ebben a szakaszban azonban nem nőtt a különbség.

Húsz perccel a vége előtt, ötgólos hátrányban Csoknyai időt kért, nehogy elvesszen a maradék remény is. Fazekast Puljezevics váltotta. A Vrany kétperces büntetése alatt megszerzett lendületben 21-18-ra feljöttek a magyarok, ekkor azonban Laluskát küldték ki a bírók, a rivális pedig 25-19-re elhúzott. Ilyést is kiállították, és kezdett reménytelenné válni a továbbjutás kiharcolása. Az utolsó tíz perc 27-21-es cseh vezetésről indult. Vrany újabb büntetése során valamelyest csökkent a különbség (28-24), azonos létszámban viszont jól őrizte előnyét a cseh gárda. A hajrában, az idő szorításában siettetni kellett a támadásokat, de a gólok helyett az eladott labdák száma nőtt. Az Eb nagyon jól indult, sikerült döntetlent elérni az olimpiai és világbajnok franciák ellen, ám a spanyoloktól és a csehektől elszenvedett vereség megpecsételte a Csoknyai-csapat sorsát.

"Borzasztóan bánt a kiesés. Tisztában voltunk azzal, hogy nehéz csoportba kerültünk, és nem tudtuk megoldani a feladatot - kezdte értékelését a szövetségi kapitány. - Az átlövőink sajnos gyengén teljesítettek, emiatt sem a szélsők, sem pedig a beállósok nem tudtak helyzetbe kerülni a remekül záró cseh védőfal előtt. A védelmünk sem működött jól, az ellenfél legjobb játékosát, Jichát képtelenek voltunk megállítani. Nekem kapitányként ez volt az első világversenyen. Biztos, sokat hibáztam én is, az pedig elemzésre vár, hogy a játékosok miben hibáztak. A közvélemény továbbjutást várt, főleg az első, franciák elleni meccs után. Aztán elfelejtettünk kézilabdázni. A küzdeni akarás és a lövőszázalék is nagyon leromlott. Ami a folytatást illeti: a vezetőkkel meg kell beszélni, hogyan tovább. Sajnos, a mostani búcsú miatt az olimpiai kvalifikációs vb selejtezőjében is kemény ellenfelet kaphatunk."

A kapitány szerződése elvileg a 2012-es londoni olimpiáig szól, ám addig minden év júliusában bármelyik fél - a szakember, illetve a szövetség - következmények nélkül felbonthatja.nSinka László, a magyar szövetség elnöke - aki az európai szövetség (EHF) tagjaként a linzi csoportban megfigyelő, elmondta: döbbenten áll a történtek előtt.n"Az extra kezdés után nem szabadna így szétesnie a magyar válogatottnak. Alaposan ki kell elemezni, mi történt, de ezzel természetesen megvárjuk a szövetségi kapitány beszámolóját. Méltatlan volt a szereplés a válogatotthoz, és itt nem csak a vereségekre, hanem a mutatott játékra gondolok."

Martin Liptak, a cseh válogatott szövetségi kapitánya: "A spanyolok elleni súlyos vereség után fel tudtunk állni, és már a franciák ellen bebizonyítottuk, hogy tudunk jól játszani. Most, a magyarok elleni ki-ki meccsen pedig keményen harcoltunk. Támadásban, kapusteljesítményben és védekezésben is jobbak voltunk az amúgy jó játékosokból álló magyar csapatnál."

2010-ES FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, AUSZTRIA
D CSOPORT, 3. FORDULÓ:
MAGYARORSZÁG - CSEHORSZÁG 26-33
(13-14)
Gólszerzők: Jicha 14/1, Filip 11/2, Nocar 5, Vitek 2, Vrany 1 ill. Császár 6, Katzirz 5, Törő 3, Krivokapics 3/3, Laluska 2, Zubai 2, Iváncsik G. 2, Gál 2, Iváncsik T. 11 2 3 4 5
Sorrend megfordítása

Két sima cseh találat a végére

Újra Jícha eredményes, amit Filip gólja tetéz. 26-33 a cseheknek, ez a vége. Nem jutottunk a középdöntőbe.

Egy-egy gól, de ez már eldőlt

Jícha góljára Törő válaszolt, cseh időkérés. Nem jutottunk a középdöntőbe. 26-31

Filip ziccere

Magyar labdaeladás után Filip kerül ziccerbe, ő pedig bevágja. 25-30 Gál Gyula ziccere marad ki.

Cseh hetes, kimarad

Büntetőt kapnak a csehek, de a kapufa segít nekünk. Nocart állítják ki két percre.

Hibák itt is, ott is

Mindkét csapat hibázik, bár ez nekünk nagyobb baj. Zubai Szabolcs kap labdát és szerez gól. 25-29 Egész pályás magyar letámadás.

Puljezevics véd

Puljezevics Nenad bravúrja után Ilyés ront támadásban. Most már luxus ilyen hibákat véteni.

Hetest kapnak a csehek

Filip értékesíti, de a fordulásból Gál Gyula eredményes. 24-28

Cseh kiállítás

Két perces kiállítás a cseheknél, amit Törő Szabolcs révén arra használunk, hogy faragjunk a hátrányunkból. 23-27

Katzirz másodikra begyötri

Katzirz Dávidot előbb leblokkolják, de az ismétlést már bevágja. 22-27

Császár szerez gólt emberhátrányban

Császár Gábor gólja után nem tudunk időben összezárni, és Nocar visszaállítja a különbséget. Ebből így nem lesz középdöntő. 21-27
1 2 3 4 5

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Használt merevlemezt venne? Eladná a sajátját? Akkor feltétlenül tudjon erről

Használt merevlemezt venne? Eladná a sajátját? Akkor feltétlenül tudjon erről

Bombera Krisztina: Egészségesebb országokban következménye van az oknyomozó munkának

Bombera Krisztina: Egészségesebb országokban következménye van az oknyomozó munkának

Kettős kordonnal védi magát a Fidesz a kihelyezett frakcióülésen - fotók

Kettős kordonnal védi magát a Fidesz a kihelyezett frakcióülésen - fotók

Pillanatokkal az ütközés előtt szedte ki a sofőrt a volán mögül egy rendőr - videó

Pillanatokkal az ütközés előtt szedte ki a sofőrt a volán mögül egy rendőr - videó

A CEU-tól Orbán Ráhel pelenkájáig: Így nyírja tovább a független sajtó lehetőségeit Kövér László

A CEU-tól Orbán Ráhel pelenkájáig: Így nyírja tovább a független sajtó lehetőségeit Kövér László

Gomperz: Szex, hazugság, videó

Gomperz: Szex, hazugság, videó