Tetszett a cikk?

Egy finn kémikushallgató pénteken bombát robbantott Helsinki egyik legforgalmasabb bevásárlóközpontjában. A merényletnek hét halálos áldozata (köztük az elkövető) és nyolcvanöt sebesültje volt. A rendőrség természetesen azonnal nyomozni kezdett és hétfőre ki is derítették: a fiú az internetről szerzett információt a bomba receptjéhez.

A finn rendőrség a 19 éves Petri Gerdtről gyorsan kiderítette: a fiú egy, házi robbanószerkezetek készítésére szakosodott netes csevegőszobában, RC álnéven szerezte információit a bomba készítését illetően. A hatóság be is záratta a netes fórumot, melynek névtelenül, a Sky News-nak nyilatkozó gazdája úgy jellemezte RC-t, mint aki nagyon sokat tudott a kémiáról, és egyébként is otthonosan mozgott a robbanószerkezetek területén.

A média (a magyar és a nemzetköii egyaránt) felkapta a tényt - mintha bárki (különösen egy kémiaszakos egyetemi hallgató) más, nyilvános forrásból nem tájékozódhatna a bombakészítésről. Az internethez kapcsolódó legrégibb közhelyek egyike, hogy a világháló a bombareceptek otthona. Pedig robbantások ugyanakkor az internet világrajötte előtt is akadtak szép számmal, azokat a bombákat is megépítette valaki, valamilyen módon. Mindemellett pedig nem kell sokat keresni (az interneten) ahhoz, hogy nyomtatott könyvet olvashassunk a robbanóanyagok házilagos készítésének rejtelmeiről: Uncle Foster "Home Workshop Explosives" című könyve például az Amazon-on újonnan 15, használtan 10.45 amerikai dollárba, Tenney L. Davis műve a puskapor és a robbanóanyagok kémiájáról pedig 25, illetve 12 dollárba kerül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fluor: „Most könyvet égetünk, jövő héten akasztani fogunk? Mi a terv?”

Fluor: „Most könyvet égetünk, jövő héten akasztani fogunk? Mi a terv?”

Putyin annyira bízik az orosz vakcinában, hogy magát is beolttatja vele

Putyin annyira bízik az orosz vakcinában, hogy magát is beolttatja vele

Lemondott a Fidesz egyik választókerületi elnöke

Lemondott a Fidesz egyik választókerületi elnöke