Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államokban a napokban látnak napvilágot a 2002. év utolsó negyedévéről szóló vállalati gyorsjelentések. A vezető informatikai cégek - Sun, IBM, Microsoft - kellemetlen hírekkel szolgáltak befektetőiknek.

Az amerikai Sun Microsystems számítógépgyártó 2,28 milliárd dollár nettó veszteséget jelentett a december 29-én véget ért második üzleti negyedévéről. A cég történetének legnagyobb vesztesége elsősorban a 2,1 milliárd dollárnyi, felvásárlások okozta egyszeri tételekkel, azaz leírásokkal magyarázható. Egy évvel korábban a cég nettó vesztesége még csupán 431 millió dollár volt. A Sun bevételei az egy évvel ezelőtti negyedév 3,11 milliárd dollárjához képest 2,92 milliárdra mérséklődtek. A Sun részvényeinek árfolyama eséssel reagált a kedvezőtlen eredményről szóló hírre.
A Microsoft ugyan rekord bevételt és az elemzői jóslatokat meghaladó eredményt jelentett a legutóbbi negyedévéről, de egyben azt is közölte, hogy a mostani negyedév és a június végén befejeződő teljes pénzügyi év bevétele kisebb lesz a vártnál (az elemzők által várt 32,5 milliárd helyett csak 32 milliárd), mert a kereslet továbbra sem jó az információs technológiai termékekre. A vállalat részvénye a tőzsdezárás utáni bejelentésre 53,63 dollárra csökkent a nem hivatalos forgalomban a Nasdaq csütörtöki zárásakor mért 55,35 dollárról.
Az IBM számítógép- és programgyártó szintén a csütörtöki tőzsdezárás után jelentette be, hogy a legutóbbi negyedévben ismét csökkent a profitja, csakúgy, mint az előző öt negyedévben. A vállalatnál nemigen bíznak a fejlett technológiai piac gyors javulásában, habár szerintük a helyzet lassacskán stabilizálódik. A legutóbbi negyedévben 1,9 milliárd dollár tiszta nyeresége volt az IBM-nek, az egy évvel korábbi 2,6 milliárd dollár helyett. A cég részvényárfolyama enyhe eséssel reagált a bejelentésre. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fizetős lesz a DIGIMobil, itt vannak az árak

Fizetős lesz a DIGIMobil, itt vannak az árak

Tóta W.: Orbán kifordította az agyát, nincs új ötlete

Tóta W.: Orbán kifordította az agyát, nincs új ötlete

Kitakarította a garázst a karantén alatt, történelmi kínai porcelánra bukkant egy férfi

Kitakarította a garázst a karantén alatt, történelmi kínai porcelánra bukkant egy férfi