Tetszett a cikk?

Hat magyar internetszolgáltató ma közlemény útján tudatta, hogy a Matáv árképzési politikája miatt nem tudják mérsékelni az interenethozzáférés költségét, így a 25 százalékos árcsökkentést ígérő kormányzati ígéret sem teljesülhet. Az internetszolgáltatók szerint a Matáv súlyosan megsérti a tisztességes verseny feltételeit.

Az EnterNet, Externet, Inter.net, Interware, Nextra és a PanTel közleménye azt állítja, hogy a Matáv által korábban beharangozott feltételekkel szemben olyan végső árajánlatot küldött el, amely nem teszi lehetővé számukra, hogy kiskereskedelmi áraikat csökkentsék. "Sem 2003. március 1-től, sem belátható időn belül az internetezés árait 25 százalékkal csökkenteni nem tudjuk!" - utal a közlemény a Medgyessy Péter miniszterelnök országértékelő beszédében bejelentett kormányzati ígéretre.
A cégek aggályosnak tartják, hogy a 15, 40 és 100 órás telefonvonalas csomagok új ára mellé eddig nem alkalmazott költségeket állított be a kötelezően megkötendő Hálózati Hozzáférési Szerződésbe a Matáv, mivel szerintük az új költségek nem járnak semmiféle új műszaki megoldással, ám az internetszolgáltatóknak kellene megfizetniük őket. "A Matáv Rt. ezeken felül borsos percdíjat kíván szedni a csomagot nem választó ügyfelek internetezéséért" - áll a közleményben. Ugyancsak problematikusnak tartják a szolgáltatók, hogy a Matáv az internetezés telefonszámlája behajtásának teljes kockázatát a szolgáltatóra kívánja hárítani.
Sérelmezik a szolgáltatók az ADSL-hozzáférések új nagykereskedelmi árajánlatát is, szerintük ugyanis a Matáv a 384 kb/s-os és a 786 kb/s-os sebességek esetében is azonos technikai körülmények fenntartása mellett emelt az eddigi árakon. A cégek szerint ezzel az ajánlatával a Matáv Rt. nem csak a saját korábbi állításaival került ellentmondásba, hanem megakadályozta a 25 százalékos árcsökkentést bejelentő kormányígéret teljesítését, és ellenáll annak a kifejezett kormányzati szándéknak, hogy a Hálózati Hozzáférési Szerződés nem jelenthet többletterhet az internet-szolgáltatók számára.
A Matáv Rt. úgy írta meg ajánlatait, hogy azoknak legnagyobb mennyiségi kedvezményt adó sávjait kizárólag saját száz százalékos tulajdonában lévő internetszolgáltató cége, az Axelero Rt. legyen képes igénybe venni - áll a szolgáltatók közleményében. Így az Axelero Rt. olyan árakkal tud előfizetőket toborozni, mely árak vállalása minden más szolgáltató számára ráfizetést jelentene. "A Matáv Rt. magatartását az erőfölénnyel való visszaélés tipikus példájának tartjuk, mely az üzleti verseny szabadságát súlyosan sérti" - áll a közleményben, amely a kormány segítségét kéri a probléma megoldásához. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez történt: Kiderült, hogy keverhetők az oltások

Ez történt: Kiderült, hogy keverhetők az oltások

820 lóerővel érkezhet a zöld rendszámos Lamborghini Urus

820 lóerővel érkezhet a zöld rendszámos Lamborghini Urus

Ha iPhone-ja van, mostantól átpakolhatja fotóit a Google tárhelyére is

Ha iPhone-ja van, mostantól átpakolhatja fotóit a Google tárhelyére is