Hat magyar internetszolgáltató ma közlemény útján tudatta, hogy a Matáv árképzési politikája miatt nem tudják mérsékelni az interenethozzáférés költségét, így a 25 százalékos árcsökkentést ígérő kormányzati ígéret sem teljesülhet. Az internetszolgáltatók szerint a Matáv súlyosan megsérti a tisztességes verseny feltételeit.

Az EnterNet, Externet, Inter.net, Interware, Nextra és a PanTel közleménye azt állítja, hogy a Matáv által korábban beharangozott feltételekkel szemben olyan végső árajánlatot küldött el, amely nem teszi lehetővé számukra, hogy kiskereskedelmi áraikat csökkentsék. "Sem 2003. március 1-től, sem belátható időn belül az internetezés árait 25 százalékkal csökkenteni nem tudjuk!" - utal a közlemény a Medgyessy Péter miniszterelnök országértékelő beszédében bejelentett kormányzati ígéretre.
A cégek aggályosnak tartják, hogy a 15, 40 és 100 órás telefonvonalas csomagok új ára mellé eddig nem alkalmazott költségeket állított be a kötelezően megkötendő Hálózati Hozzáférési Szerződésbe a Matáv, mivel szerintük az új költségek nem járnak semmiféle új műszaki megoldással, ám az internetszolgáltatóknak kellene megfizetniük őket. "A Matáv Rt. ezeken felül borsos percdíjat kíván szedni a csomagot nem választó ügyfelek internetezéséért" - áll a közleményben. Ugyancsak problematikusnak tartják a szolgáltatók, hogy a Matáv az internetezés telefonszámlája behajtásának teljes kockázatát a szolgáltatóra kívánja hárítani.
Sérelmezik a szolgáltatók az ADSL-hozzáférések új nagykereskedelmi árajánlatát is, szerintük ugyanis a Matáv a 384 kb/s-os és a 786 kb/s-os sebességek esetében is azonos technikai körülmények fenntartása mellett emelt az eddigi árakon. A cégek szerint ezzel az ajánlatával a Matáv Rt. nem csak a saját korábbi állításaival került ellentmondásba, hanem megakadályozta a 25 százalékos árcsökkentést bejelentő kormányígéret teljesítését, és ellenáll annak a kifejezett kormányzati szándéknak, hogy a Hálózati Hozzáférési Szerződés nem jelenthet többletterhet az internet-szolgáltatók számára.
A Matáv Rt. úgy írta meg ajánlatait, hogy azoknak legnagyobb mennyiségi kedvezményt adó sávjait kizárólag saját száz százalékos tulajdonában lévő internetszolgáltató cége, az Axelero Rt. legyen képes igénybe venni - áll a szolgáltatók közleményében. Így az Axelero Rt. olyan árakkal tud előfizetőket toborozni, mely árak vállalása minden más szolgáltató számára ráfizetést jelentene. "A Matáv Rt. magatartását az erőfölénnyel való visszaélés tipikus példájának tartjuk, mely az üzleti verseny szabadságát súlyosan sérti" - áll a közleményben, amely a kormány segítségét kéri a probléma megoldásához. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nyugdíjkáosz januárban: sem a miniszter, sem a fideszesek nem mentek el a bizottsági ülésre

Nyugdíjkáosz januárban: sem a miniszter, sem a fideszesek nem mentek el a bizottsági ülésre

Vörösiszapper: két hét múlva meglesz az új ítélet

Vörösiszapper: két hét múlva meglesz az új ítélet

Váratlan fordulat: ma elbukhat az EU-s szabály, ami megváltoztatná az internetet

Váratlan fordulat: ma elbukhat az EU-s szabály, ami megváltoztatná az internetet

Záporoznak a pompás mémek a 10 éves kihívásról – íme a legjobbak

Záporoznak a pompás mémek a 10 éves kihívásról – íme a legjobbak

Mi lesz a céggel, amelybe nemrég bevásárolta magát Andy Vajna?

Mi lesz a céggel, amelybe nemrég bevásárolta magát Andy Vajna?

Tüntetők okoztak kilométeres dugót Pécsett hétfő reggel

Tüntetők okoztak kilométeres dugót Pécsett hétfő reggel