Március közepétől nemcsak a Matáv leányvállalata, az Axelero, hanem további internetszolgáltatók is csökkentik kedvezményes lakossági díjcsomagjaik árát, miután támogatást kapnak az Informatikai és Hírközlési Minisztériumtól, illetve a számukra távközlési szolgáltatást nyújtó Matávtól. Az egyelőre szóbeli megállapodást a jövő hét elején követi a végleges, ekkor lesz egyértelmű, hogy mely szolgáltatók élnek a lehetőséggel. A múlt héten hat szolgáltató tiltakozott amiatt, hogy a jelenlegi konstrukciókkal nem tudnak az Axeleróhoz hasonló kedvezményeket nyújtani ügyfeleiknek.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) vezetője, Kovács Kálmán pénteken bejelentette, hogy az alternatív iternetszolgáltatókat képviselő szervezetekkel megállapodott abban, hogy március közepétől ezek a társaságok is 25 százalékkal mérséklik a kedvezményes lakossági 15, 40 és 100 órás díjcsomagjaik árát. Kovács elmondta, hogy az állam a bruttó díjbevétel arányában 13 százalékos támogatást nyújt a szolgáltatóknak. Az állami támogatáshoz a szolgáltatók további 6-7 százaléknyi kedvezményt adnak, míg a Matáv beszedési kockázat címén 4 százalékot visszatérít nekik.
Kovács a sajtótájékoztatón elmondta, az IHM a kétszer 6,5 százalékos támogatás egyik felét azért adja, mert e szolgáltatókra is kiterjeszti azt az internetezéssel kapcsolatos támogatást, amit eddig csak a távközlési cégek kaptak. Kijelentette továbbá, hogy az állam a szélessávú internetezés elterjedését is támogatni kívánja majd ehhez, a telefonos internetkapcsolatokra vonatkozó konstrukcióhoz hasonlóan. A modellt március végére dolgozzák ki.
Kérdésekre válaszolva a miniszter elmondta, hogy a most bejelentett megállapodás mintegy 3,5 milliárd forintjába kerül ebben az évben az államnak, de ez az összeg tartalmazza a szélessávra vonatkozó támogatást is. Az internetszolgáltatók bejelentkezés útján juthatnak hozzá a támogatáshoz, s ha az Axelero is bejelentkezik, őt is megilleti a szubvenció. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Bayer Zsolt erős minősítésekkel körítve közölte, jöhetne a békemenet

Bayer Zsolt erős minősítésekkel körítve közölte, jöhetne a békemenet

Tökéletes karácsony - és a káposzta

Tökéletes karácsony - és a káposzta

"Vagyunk még, akik nem adták fel" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Gergely Zsófia

"Vagyunk még, akik nem adták fel" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Gergely Zsófia

Holokauszttúlélőkre hasonlított a kisfiú, akit a testvére mentett meg a szülők kínzásától

Holokauszttúlélőkre hasonlított a kisfiú, akit a testvére mentett meg a szülők kínzásától

Átvilágítják a milliárdos adósságot felhalmozó szemétszállító céget

Átvilágítják a milliárdos adósságot felhalmozó szemétszállító céget

Napos, de hűvös idő várható

Napos, de hűvös idő várható