Tetszett a cikk?

Az Országgyűlés Informatikai és Távközlési Bizottságának keddi ülésén az internetszolgáltatók (ISP) egyetértettek abban, hogy az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) által bejelentett állami támogatások és a Matáv nagykereskedelmi árkedvezménye révén megvalósulhat a lakossági internetes piacon a 25 százalékos végfelhasználói díjcsökkenés. Az alternatív szolgáltatók szerint azonban az állami támogatás nem jelenthet hosszútávú megoldást a hazai internetpiac problémáira.

A 25 százalékos nagykereskedelmi árkedvezményt a Matáv minden internetszolgáltatónak megadja, s a társaság hétfőn már meg is állapodott az internetszolgáltatók többségével az árról - jelentette be a bizottsági ülésen Menyhárt Éva, a Matáv illetékes igazgatója. Ma azért hallgatták meg az internetszolgáltatásban érintett cégek, illetve a minisztérium képviselőit, mert az elmúlt hetekben vita alakult ki a miniszterelnök által korábban bejelentett díjcsökkentés mértékéről és lehetőségéről.
A minisztérium más távközlési szolgáltatókkal, így a Vivendivel, a HTCC-vel és a Monortellel is tárgyal a nagykereskedelmi ár bevezetéséről - jelentette be a meghallgatáson Pataki Dániel, az IHM helyettes államtitkára, aki szerint a minisztérium és az internetszolgáltatók közti szóbeli megállapodást a napokban öntik írásos formába. A megállapodás a szélessávra vonatkozó támogatással együtt 3,5 milliárd forintjába kerül ebben az évben az államnak - közölte még pénteken, a megállapodást bejelentve Kovács Kálmán informatikai miniszter, a helyettes államtitkár azonban ma nem tudta megmondani, mennyi pénzébe kerül majd a költségvetésnek az internetszolgáltatókra is kiterjesztett állami támogatás. A meghallgatáson az internetszolgáltatók hangsúlyozták: a 25 százalékos árkedvezmény csak a lakossági piacra érvényes, a betárcsázós felhasználókat érinti.
Az alternatív távközlési szolgáltatók nevében Szathmári Géza, a GTS Datanet Magyarország vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a kedvezmény megadása révén a cégek működése nem sérül, ám hozzátette, hogy az állami támogatás hosszú távon nem lehet végleges megoldás a piac problémáira. Úgy vélte, a szabályozást kell úgy alakítani, hogy az ISP-k piaci alapon is tudják csökkenteni elérési áraikat. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!