Az Országgyűlés Informatikai és Távközlési Bizottságának keddi ülésén az internetszolgáltatók (ISP) egyetértettek abban, hogy az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) által bejelentett állami támogatások és a Matáv nagykereskedelmi árkedvezménye révén megvalósulhat a lakossági internetes piacon a 25 százalékos végfelhasználói díjcsökkenés. Az alternatív szolgáltatók szerint azonban az állami támogatás nem jelenthet hosszútávú megoldást a hazai internetpiac problémáira.

A 25 százalékos nagykereskedelmi árkedvezményt a Matáv minden internetszolgáltatónak megadja, s a társaság hétfőn már meg is állapodott az internetszolgáltatók többségével az árról - jelentette be a bizottsági ülésen Menyhárt Éva, a Matáv illetékes igazgatója. Ma azért hallgatták meg az internetszolgáltatásban érintett cégek, illetve a minisztérium képviselőit, mert az elmúlt hetekben vita alakult ki a miniszterelnök által korábban bejelentett díjcsökkentés mértékéről és lehetőségéről.
A minisztérium más távközlési szolgáltatókkal, így a Vivendivel, a HTCC-vel és a Monortellel is tárgyal a nagykereskedelmi ár bevezetéséről - jelentette be a meghallgatáson Pataki Dániel, az IHM helyettes államtitkára, aki szerint a minisztérium és az internetszolgáltatók közti szóbeli megállapodást a napokban öntik írásos formába. A megállapodás a szélessávra vonatkozó támogatással együtt 3,5 milliárd forintjába kerül ebben az évben az államnak - közölte még pénteken, a megállapodást bejelentve Kovács Kálmán informatikai miniszter, a helyettes államtitkár azonban ma nem tudta megmondani, mennyi pénzébe kerül majd a költségvetésnek az internetszolgáltatókra is kiterjesztett állami támogatás. A meghallgatáson az internetszolgáltatók hangsúlyozták: a 25 százalékos árkedvezmény csak a lakossági piacra érvényes, a betárcsázós felhasználókat érinti.
Az alternatív távközlési szolgáltatók nevében Szathmári Géza, a GTS Datanet Magyarország vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a kedvezmény megadása révén a cégek működése nem sérül, ám hozzátette, hogy az állami támogatás hosszú távon nem lehet végleges megoldás a piac problémáira. Úgy vélte, a szabályozást kell úgy alakítani, hogy az ISP-k piaci alapon is tudják csökkenteni elérési áraikat. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
ByeAlex: „Ilyen eddig még nem esett meg velem a faktor alatt”

ByeAlex: „Ilyen eddig még nem esett meg velem a faktor alatt”

Ezer "idejétmúlt" embert rúgnak ki a francia közszolgálati médiából, máshol is karcsúsít Macron

Ezer "idejétmúlt" embert rúgnak ki a francia közszolgálati médiából, máshol is karcsúsít Macron

A Magyar Szakszervezeti Szövetség is csatlakozik a vasárnapi tüntetéshez

A Magyar Szakszervezeti Szövetség is csatlakozik a vasárnapi tüntetéshez

Támadást indít a reklámokban megjelenő szexizmus ellen a brit reklámfelügyelet

Támadást indít a reklámokban megjelenő szexizmus ellen a brit reklámfelügyelet

Budapestre is elhozzák a FINA új versenyét

Budapestre is elhozzák a FINA új versenyét

Adventi irodalmi naptár - december 16.

Adventi irodalmi naptár - december 16.