Tetszett a cikk?

A brit távközlés állami felügyelete (Oftel) pénteken elrendelte, hogy a British Telecom (BT) jelentősen csökkentse a korlátlan internetkapcsolat nagykereskedelmi átalányárát. A BT minap jelentette be, hogy 2 fonttal mérsékli a szélessávú kapcsolat árát, ám az internetszolgáltatók akkor arról panaszkodtak, hogy más, rejtett költségek nem teszik lehetővé a kiskereskedelmi árak csökkenését.

Az Oftel 17 százalékos nagykereskedelmi árcsökkentést rendelt el pénteken, azt állítván, hogy a legnagyobb brit távközlési vállalat olyan hívásirányítási és híváskezelési költségeket számít fel az internetszolgáltatóknak, amelyek 2001. december óta műszakilag nem indokolhatók. A British Telecomnak így 2001. decemberre visszamenőleg kell csökkentenie a díját.
A BT tegnap bejelentette, hogy szélessávú internetezésre alkalmas hálózatának kiépítését az ország 80 százalékára kiterjeszti - számolt be a BBC. A jelenlegi adatok alapján a brit lakosság harmada nem fér hozzá a szélessávú technológiákhoz, így kormányzati szándék is lett az internet szélesebb körű elterjesztése.
Az újonnan használatos szoftverek és az üvegszálas technológia elterjedése lehetővé teszi a BT számára, hogy az elmaradottabb régiókat is gyors és szélessávú hozzáféréssel lássa el. A cég annak érdekében, hogy az ADSL előfizetők száma nyárra elérje az 1 milliót, 2 fonttal csökkentette nagykereskedelmi árait, így a BT szerint az internetszolgáltatók (ISP) olcsóbban kínálhatják a széles sávú kapcsolatot az ügyfeleknek. Az ISP-k azonban úgy látják, hogy amit az egyik oldalról kedvezményként a BT felkínál, azt a másik oldalon rejtett költségek formájában visszaveszi a telefontársaság, így az árak nem csökkenhetnek. Az Oftel pénteki intézkedése azonban minden bizonnyal az árak mérséklődésével fog járni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!