Tetszett a cikk?

Az Európai Unió (EU) által támogatott m-learning (m-tanulás) nevet viselő program eredményeképp új értelmet nyerhet a mobiltefon: az alapvető számolási- és íráskészség-hiánnyal küszködő iskolakerülő, iskolát otthagyó, iskolát nem kedvelő fiatalokkal van hivatva megismertetni a betűket és számokat. Ön szerint a mobiltelefonos tanulás segíthet-e rajtuk?

Érdekes elképzelni, amint a mobiltelefonos magántanár segít annak kiszámolásában, hogy a lakásfelújításhoz használt festékből hány literre van szükség, és az mennyibe kerül. Az m-learning programban résztvevő intézmények ilyen és ehhez hasonló, a "való" életből származó példákkal, valamint a zenével, focival kapcsolatos tanulnivalókkal szeretnék az oktatási rendszerből kiesett 16-24 év közötti fiatalokat - tulajdonképp - korrepetálni. "A fejlesztés célközönségének azok a fiatalok számítanak, akik nem tanulnak, munkanélküliek vagy hajléktalanok, tehát akiknél nagy a kockázata, hogy társadalmilag lecsúsznak" - olvasható az EU által 4,5 millió euróval támogatott, Nagy-Britannia, Svédország és Olaszország részvételével létrejött program honlapján. "Természetesen ez nem helyettesítheti a hagyományos oktatást, inkább kiegészíti azt azáltal, hogy megpróbálja újra bevonni a tanulásba az oktatási rendszerből kiesett fiatalokat" - mondta a BBC-nek Jill Attewell, a program koordinátora. A fejlesztők már csak azért is bíznak a sikerben, mert az m-tanulás olyan módon működne, mint amikor az ember magántanárhoz jár: ha valamit nem tud, nem röhög rajta az egész osztály.
A kezdeményezés nem biztos, hogy haszontalan: jelenleg az EU-ban 19 százalék az aránya azoknak az oktatási rendszert elhagyó, 18 és 24 év közötti fiataloknak, akik csak középfokú végzettséget szereztek. A legalacsonyabb - 10 százalék körüli - az arány Svédországban, Finnországban és Ausztriában, míg ebből a szempontból a sereghajtó a maga 45 százalékával Portugália.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!