Az Európai Unió (EU) által támogatott m-learning (m-tanulás) nevet viselő program eredményeképp új értelmet nyerhet a mobiltefon: az alapvető számolási- és íráskészség-hiánnyal küszködő iskolakerülő, iskolát otthagyó, iskolát nem kedvelő fiatalokkal van hivatva megismertetni a betűket és számokat. Ön szerint a mobiltelefonos tanulás segíthet-e rajtuk?

Érdekes elképzelni, amint a mobiltelefonos magántanár segít annak kiszámolásában, hogy a lakásfelújításhoz használt festékből hány literre van szükség, és az mennyibe kerül. Az m-learning programban résztvevő intézmények ilyen és ehhez hasonló, a "való" életből származó példákkal, valamint a zenével, focival kapcsolatos tanulnivalókkal szeretnék az oktatási rendszerből kiesett 16-24 év közötti fiatalokat - tulajdonképp - korrepetálni. "A fejlesztés célközönségének azok a fiatalok számítanak, akik nem tanulnak, munkanélküliek vagy hajléktalanok, tehát akiknél nagy a kockázata, hogy társadalmilag lecsúsznak" - olvasható az EU által 4,5 millió euróval támogatott, Nagy-Britannia, Svédország és Olaszország részvételével létrejött program honlapján. "Természetesen ez nem helyettesítheti a hagyományos oktatást, inkább kiegészíti azt azáltal, hogy megpróbálja újra bevonni a tanulásba az oktatási rendszerből kiesett fiatalokat" - mondta a BBC-nek Jill Attewell, a program koordinátora. A fejlesztők már csak azért is bíznak a sikerben, mert az m-tanulás olyan módon működne, mint amikor az ember magántanárhoz jár: ha valamit nem tud, nem röhög rajta az egész osztály.
A kezdeményezés nem biztos, hogy haszontalan: jelenleg az EU-ban 19 százalék az aránya azoknak az oktatási rendszert elhagyó, 18 és 24 év közötti fiataloknak, akik csak középfokú végzettséget szereztek. A legalacsonyabb - 10 százalék körüli - az arány Svédországban, Finnországban és Ausztriában, míg ebből a szempontból a sereghajtó a maga 45 százalékával Portugália.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kimi Räikkönen egy ajándék, amit nem lehet megunni

Kimi Räikkönen egy ajándék, amit nem lehet megunni

Már kapható a 2Rule mez, és nem olcsó

Már kapható a 2Rule mez, és nem olcsó

Oroszország már a világ második legnagyobb fegyvergyártója

Oroszország már a világ második legnagyobb fegyvergyártója

Olyan szöveggel árulhatják a homeopátiás szereket, hogy elmegy a kedve a vásárlástól

Olyan szöveggel árulhatják a homeopátiás szereket, hogy elmegy a kedve a vásárlástól

A Konyhafőnök egyik séfje lett egy Veszprém megyei falu polgármestere

A Konyhafőnök egyik séfje lett egy Veszprém megyei falu polgármestere

Központosítani akarja a kormány a háziorvosi ellátást

Központosítani akarja a kormány a háziorvosi ellátást