Folytatja pusztítását Ázsiában a Windows-rendszerű számítógépeket megtámadó, "LovSan" nevű informatikai vírus, amely betelepedett több ezer gépbe, és lelassította az Internet forgalmát is. A fertőzés Magyarországot is elérte, az okozott károkról azonban még nincsenek adatok.

A vírus áldozatai szerdán elsősorban magánszemélyek és kisvállalkozások gépei voltak. A nagy cégeket és közhivatalokat már a hét elején elérte a fertőzés - közölte a McAfee informatikabiztonsági cég. Japánban a "féreg" típusú vírus az év eleje óta a legsúlyosabb fertőzést okozta - jelentette be a Trend Micro cég. A Trend Micrót kedd reggel és szerda reggel között 247 esetről tájékoztatták, amely a LovSan, a MSBlast vagy Blaster néven jelentkezik. A cég szóvivője szerint ez még csak a jéghegy csúcsa, és félő, hogy a fertőzések száma nőni fog; annál is inkább, mert az év eleje óta ez a leggyorsabban terjedő számítógépes vírus a szigetországban. A Trend Micro figyelmeztette felhasználóit: ez a vírus kártékonyabb, mint a Slammer, amely januárban bénította meg az internetet és a dél-koreai vonalakat. A szóvivő szerint számos nagy céget elért a vírus, de a kormányszervek nem jeleztek támadást.
A Netword Associates, a McAfee leányvállalata több ezer számítógép-hibát jelzett az ázsiai-csendes-óceáni térségben a vírus terjedésének kezdete óta. Allan Bell regionális marketingigazgató úgy vélekedett, főleg azokat a cégeket sújtja a vírus, amelyek nem újították fel biztonsági rendszerüket. Példának egy olyan regionális vállalatot említett, amelynél 3500 számítógép kapta meg a fertőzést. Egy másik cég ellenben, amely ugyanolyan informatikai parkkal rendelkezik, csak kisebb károkat szenvedett, mert komolyan vette a McAfee múlt heti figyelmeztetését.
A szakértők minden Windows rendszerű számítógép esetében azt tanácsolják, hogy szereljék fal magukat patchcsel, azaz telepítsenek egy olyan javítócsomagot, amelyet ingyen le lehet tölteni a Microsoft portáljáról. A mammutcég, amely már július 16-án kiadott egy biztonsági hírlevelet, kedden újabb figyelmeztetést tett közzé, mely szerint a vírus elsősorban az NT alapú Windows operációs rendszerek válatozataira - NT 4.0, 2000, XP és Server 2003 - veszélyes. A biztonsági szakértők úgy tudják, a vírus a Macintoshnál, az Apple OS/2-nél és a Linuxnál nem jelentkezik.
A vírus különlegessége, hogy nem szükséges hozzá semmilyen emberi beavatkozás. A Symantec antivírus-cég szerint éppen azért terjed olyan gyorsan, mert nem kell hozzá kinyitni egy csatolt file-t, mint számos más vírus esetében. A vírus jelenlétének egyik jellemző tünete, hogy a gép automatikusan kikapcsol, majd újraindul.
A vírus azért kapta a LovSan nevet, mert a következő szöveget tartalmazza: Love You San, azaz "szeretlek, San". (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tordai: Csal a kormány, kártya nélkül lehet szavazni a Parlamentben

Tordai: Csal a kormány, kártya nélkül lehet szavazni a Parlamentben

Áder János a parlamentben: "Nyugodt készülődést, áldott, békés karácsonyt mindenkinek!"

Áder János a parlamentben: "Nyugodt készülődést, áldott, békés karácsonyt mindenkinek!"

Lenyűgöző fotó: elkészítette az első igazi szelfit a Marson állomásozó InSight

Lenyűgöző fotó: elkészítette az első igazi szelfit a Marson állomásozó InSight

Orbán: Ez egy jó törvény, jót fog tenni a munkavállalóknak!

Orbán: Ez egy jó törvény, jót fog tenni a munkavállalóknak!

Magyar származású a Kínában elfogott kanadai

Magyar származású a Kínában elfogott kanadai

NER-cégek építhetnek lakóparkot a János-kórház fölé, 2 milliárdot kereshetnek vele

NER-cégek építhetnek lakóparkot a János-kórház fölé, 2 milliárdot kereshetnek vele