Tetszett a cikk?

Folytatja pusztítását Ázsiában a Windows-rendszerű számítógépeket megtámadó, "LovSan" nevű informatikai vírus, amely betelepedett több ezer gépbe, és lelassította az Internet forgalmát is. A fertőzés Magyarországot is elérte, az okozott károkról azonban még nincsenek adatok.

A vírus áldozatai szerdán elsősorban magánszemélyek és kisvállalkozások gépei voltak. A nagy cégeket és közhivatalokat már a hét elején elérte a fertőzés - közölte a McAfee informatikabiztonsági cég. Japánban a "féreg" típusú vírus az év eleje óta a legsúlyosabb fertőzést okozta - jelentette be a Trend Micro cég. A Trend Micrót kedd reggel és szerda reggel között 247 esetről tájékoztatták, amely a LovSan, a MSBlast vagy Blaster néven jelentkezik. A cég szóvivője szerint ez még csak a jéghegy csúcsa, és félő, hogy a fertőzések száma nőni fog; annál is inkább, mert az év eleje óta ez a leggyorsabban terjedő számítógépes vírus a szigetországban. A Trend Micro figyelmeztette felhasználóit: ez a vírus kártékonyabb, mint a Slammer, amely januárban bénította meg az internetet és a dél-koreai vonalakat. A szóvivő szerint számos nagy céget elért a vírus, de a kormányszervek nem jeleztek támadást.
A Netword Associates, a McAfee leányvállalata több ezer számítógép-hibát jelzett az ázsiai-csendes-óceáni térségben a vírus terjedésének kezdete óta. Allan Bell regionális marketingigazgató úgy vélekedett, főleg azokat a cégeket sújtja a vírus, amelyek nem újították fel biztonsági rendszerüket. Példának egy olyan regionális vállalatot említett, amelynél 3500 számítógép kapta meg a fertőzést. Egy másik cég ellenben, amely ugyanolyan informatikai parkkal rendelkezik, csak kisebb károkat szenvedett, mert komolyan vette a McAfee múlt heti figyelmeztetését.
A szakértők minden Windows rendszerű számítógép esetében azt tanácsolják, hogy szereljék fal magukat patchcsel, azaz telepítsenek egy olyan javítócsomagot, amelyet ingyen le lehet tölteni a Microsoft portáljáról. A mammutcég, amely már július 16-án kiadott egy biztonsági hírlevelet, kedden újabb figyelmeztetést tett közzé, mely szerint a vírus elsősorban az NT alapú Windows operációs rendszerek válatozataira - NT 4.0, 2000, XP és Server 2003 - veszélyes. A biztonsági szakértők úgy tudják, a vírus a Macintoshnál, az Apple OS/2-nél és a Linuxnál nem jelentkezik.
A vírus különlegessége, hogy nem szükséges hozzá semmilyen emberi beavatkozás. A Symantec antivírus-cég szerint éppen azért terjed olyan gyorsan, mert nem kell hozzá kinyitni egy csatolt file-t, mint számos más vírus esetében. A vírus jelenlétének egyik jellemző tünete, hogy a gép automatikusan kikapcsol, majd újraindul.
A vírus azért kapta a LovSan nevet, mert a következő szöveget tartalmazza: Love You San, azaz "szeretlek, San". (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jövő héten jön az újabb uniós vakcina

Jövő héten jön az újabb uniós vakcina

Toroczkai László a Mi Hazánk miniszterelnök-jelöltje

Toroczkai László a Mi Hazánk miniszterelnök-jelöltje

Tovább szigorítanak Szlovákiában

Tovább szigorítanak Szlovákiában