Magyarországon az internetezők száma a 14 évesnél idősebb lakosság körében 2003 végére elérte a 1,8 milliót - hangzott el az Axelero Internet pénteki sajtóbeszélgetésén.

Az otthoni internetezők száma hozzávetőleg egymillió. Míg tavaly év végén a háztartások 11 százaléka rendelkezett Internet hozzáféréssel, fél évvel később, 2004 június végén már 13 százaléka - állapítja meg az Axelero Internet cégnek a magyar internetes piacról készült felmérése. A legalább tíz főt foglalkoztató vállalatok körében, 2000-ről 2003-ra 77 százalékról 82 százalékra nőtt az internet-penetráció, különösen gyorsan nőtt a kisvállalatok körében, hiszen a nagyvállatok, 97 százalékos lefedettsége már alig javítható.Jelenleg a hazai internetezők tábora négy csoportra osztható:- Alapfunkciókat használók: főként levelezésre és hírolvasásra használják a világhálót, keveset interneteznek, modemes hozzáféréssel rendelkeznek.

- „Információéhes praktikusak”: széleskörű információszerzésre használják a netet, a hírek mellett adatbázisokat, termékinformációkat olvasnak. Vásárolnak, banki ügyeket intéznek és szoftvereket is letöltenek a netről. Viszonylag kevés időt töltenek internetezéssel, túlnyomórészt nem rendelkeznek szélessávú előfizetéssel.

- „Infotainment” hívek: mind információszerzésre, mind szórakozásra széleskörűen használják a hálót. Csettelnek, játszanak, képeket, videókat, zenéket töltenek le. Sokat használják az internetet, és általában lakossági szélessávú kapcsolattal rendelkeznek.

- „Internet-függők”: minden funkciót az átlagosnál nagyobb arányban használnak, hálózati játékokon játszanak, sokat csettelnek. Körükben a legmagasabb a lakossági szélessávú kapcsolatok aránya.A hazai internetpiacon ugrásszerűen nőtt a szélessávú (broadband) hozzáférés. Ezen belül felgyorsult az otthoni szélessávú internet-hozzáférések növekedési üteme. 2004 első negyedévében a hazai internetezők 19 százaléka ADSL-kapcsolaton keresztül érte el a világhálót. További 15,5 százalék kábeles internet-hozzáférést használt (ideértve a UPC Chello szolgáltatását).Egy év alatt - 2003 június 30. és 2004 június 30. között - az otthoni ADSL előfizetések száma a teljes hazai piacon 41 950-ről 112 000-re nőtt, ami közel háromszoros növekedést jelent - állapítja meg az Axelero Internet, amely egyébként a Matáv Csoport tagja, a hazai magánfelhasználók közel felének biztosít internet-hozzáférést, továbbá tulajdonosa és üzemeltetője az [origo] portálnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Helsinki: "A jogsértőnek tartott rendőri intézkedésekkel se szegülj szembe"

Helsinki: "A jogsértőnek tartott rendőri intézkedésekkel se szegülj szembe"

Ingyenjegy jár egy koncertre a Ripost-címlapra kerülésért

Ingyenjegy jár egy koncertre a Ripost-címlapra kerülésért

Kivágták Svájc legmagasabb fenyőfáját, de előtte azért megölelgették – fotók

Kivágták Svájc legmagasabb fenyőfáját, de előtte azért megölelgették – fotók

Holokauszttúlélőkre hasonlított a kisfiú, akit a testvére mentett meg a szülők kínzásától

Holokauszttúlélőkre hasonlított a kisfiú, akit a testvére mentett meg a szülők kínzásától

Még az autók fényezése is más lesz az önvezetés miatt

Még az autók fényezése is más lesz az önvezetés miatt

A II. kerületiek ellenállása miatt késlekedik az M0-s építése

A II. kerületiek ellenállása miatt késlekedik az M0-s építése