szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az indiai kender a legnépszerűbb és legnagyobb mennyiségben termesztett növény az Egyesült Államokban, olyan tradicionális terményeket utasítva maga mögé mint a búza, kukorica vagy a szójabab – állítja egy most közzétett tanulmány.

© Beltéri marihuána
A tanulmány szerint tízezer tonna marihuánát termelnek az Egyesült Államok állampolgárai, amelynek piaci értéke 35,8 milliárd dollár, míg az utcán ennél is többért cserél gazdát a növény. Ehhez képest eltörpül a 23 milliárd dollárnyi kukoricatermelés, 17,6 milliárdos szójabab és a 12,2 milliárdos szénahozam. A marihuána 12 államban a legnagyobb értékben termelt növény, megelőzve a Georgia állam béli földimogyoró, és a Dél- és Észak-Karolinában termelt dohány értékét. Csak Kalifornia államban 13,8 milliárd dollár értékben termelnek füvet - írja a Guardian.

Az Egyesült Államok marihuána termeléséről készült tanulmányt a DrugScience.org készítette, amely a kender átminősítésért küzd, az ugyanis jelenleg a az egyes kategóriába eső tiltott szerek közé tartozik – ahová a heroin, a kokain és számos hallucinogén anyag -, s a kormányzat hivatalos álláspontja szerint nincs semmilyen gyógyászati hatása.

A tanulmány szerzője Jon Gettman szerint a számok jól mutatják, mennyire hatástalan a drog ellen vívott háború: „A tiltott marihuána termesztés jelentős plusz bevételhez juttatja a termesztőket, anélkül hogy adót fizetnének ellensúlyozandó az okozott társadalmi károkat”.

Gettman szerint a termelés legalizálását és megadóztatását azért utasítja el a Fehér Ház Nemzeti Drogügyi irodája, hogy érzékeltesse szembenállását az olyan drogokból jelentős bevételt szerző országokkal szemben, mint Kolumbia vagy Afganisztán.

Az Egyesült Államok marihuána-termelése az utóbbi 25 évben megtízszereződött. A boom részben annak is köszönhető, hogy szeptember 11.-ét követően jelentősen megszigorították a határőrzést, amelynek nyomán kevesebb drog jön át a mexikói határon és egyre több kenderpalántát ültetnek, például nemzeti parkok eldugott részein.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Folk György (hvg.hu) Plázs

Nem csupán kábít, gyógyít is a marihuána

A föld legelterjedtebb kábítószere számos betegségre kínálhat és kínál is gyógyírt. Érvek és ellenérvek a kender orvosi felhasználása mellett és ellen.

MTI Itthon

Marihuána és a nyugtatók a slágerdrogok a fiatalok körében

A kábítószert kipróbálók és fogyasztók körében nagyobb arányban találhatóak húsz év körüli magasabb státuszú budapesti fiatalok és több köztük a férfi, mint a nő. Legtöbben marihuánát, receptre kapható altatókat és nyugtatókat fogyasztanak - olvasható abban a kutatásban, amely a fiatalok életmódját, szokásait, jövedelmi helyzetét és életlehetőségeit vizsgálta.

Folk György (hvg.hu) Itthon

Kiengedték az önfeljelentő marihuána-szívókat

Kihallgatásuk után elengedték azt a három Kendermag-aktivistát, akik szerda délelőtt önszántukból jelentkeztek a rendőrségen és bejelentették: kábítószert fogyasztottak.

Megjöttek az AMD új videokártyái, a gyártó szerint igazi next-gen-élményt adnak

Megjöttek az AMD új videokártyái, a gyártó szerint igazi next-gen-élményt adnak

Apró erősödéssel nyitott a forint

Apró erősödéssel nyitott a forint

Pion István a Pesti Hírlap új főszerkesztője, változások a 168 Óránál

Pion István a Pesti Hírlap új főszerkesztője, változások a 168 Óránál