szerző:
techline.hu

Az iLife tartalmaz egy fotókatalógusfotószerkesztő programot (iPhoto), egy...

Az iLife tartalmaz egy fotókatalógusfotószerkesztő programot (iPhoto), egy videovágót (iMovie) és DVD menü készítőt (iDVD), egy zeneszerkesztőt (GarageBand) és egy webszerkesztőt (iWeb). Ezzel az öt programmal gyakorlatilag lefedi a multimédiás felhasználási lehetőségek körét (a távirányítóval működtethető médiaközpont pedig - FrontRow néven - az operációs rendszer része).
Ha a képeinket szeretnénk katalógusokba rendezni, retusálni, nyomtatni, az iPhoto több, mint elegendő. A házi videók megvágására és DVD-re írására az iMovie és iDVD páros kitűnő, otthoni zeneszerzéshez, podcastok készítéséhez a GarageBandnél nem találunk jobbat, az iWeb pedig segít mindezt (fotót, videót, zenét) az interneten publikálni, ráadásul nem kell jártasnak lennünk a HTML szerkesztésben ahhoz, hogy látványos oldalakat hozzunk létre.
Az iLife részei most jelentős frissítésen estek át. Ha régi Macesek vagyunk, az új verziót megvásárolhatjuk külön is, ha pedig most veszünk gépet, immár az új verzióval kapjuk. Lássuk, mit tud az iLife '08, azon kívül, hogy a felületében immár a csomag minden tagja alkalmazkodik a várhatóan októberben debütáló Mac OS X Leopard rendszeréhez.

iPhoto
Az iPhoto - sokak örömére - teljesen új albumkezelést kapott, amelynek a segítségével jóval áttekinthetőbbé válik akár több ezer kép kezelése is, anélkül, hogy külön albumokba rendeznénk őket. A fényképezőgépről, mappákból, internetről importált fotók úgynevezett Events csoportokba kerülnek. Minden egyes importálás külön csoportot alkot. Ez hasonlít az előző iPhoto filmtekercseihez (Roll), ám ezeket a csoportokat végre átnevezhetjük, összeolvaszthatjuk vagy tagolhatjuk több darabra, kedvünk szerint. A Roll megoldásnál ezerszer kényelmesebb. Igazán ötletes, hogy egy csoport képe fölött mozgatva az egérkurzort, anélkül lapozgathatjuk fotóinkat, hogy megnyitnánk azt.A képszerkesztési eszköztár is kibővült, és a keresés is jóval testre szabhatóbb lett.
Ha van .Mac előfizetésünk, akkor a képeinket, .Mac Web Gallery segítségével, publikálhatjuk az interneten is. Ennek számos előnye van az egyszerű képgalériákkal szemben, például akár iPhone-ról, akár egy windowsos számítógépről, sőt egyszerű e-mail segítségével is bármikor feltölthetünk képeket webes galériánkba, ahol, a fotók böngészésekor, több, látványos nézet közül választhatunk. Természetesen a legjobb, ha ezt az ember a saját szemével látja, így rögtön ajánlunk is egy minta oldalt: http://gallery.mac.com/emily_parker
Kicsit bővítették a naptár-, az album- és az üdvözlőkártya-téma választékot is, és a nyomtatási panel is megújult, előnyére.

Az új Events nézet sokkal áttekinthetőbbé teszi a gyűjteményünket


iMovie
Az iMovie nem nagyon hasonlít régi önmagára. Valószínűleg ennek köszönhető az is, hogy a telepítés során az előző változat is megmarad az Applications mappában, egy iMovie (previous version) nevű almappába rejtve.
Teljesen új video-szerkesztősávot kapott, és a kameráról importált jelenetek is átláthatóbban várnak felhasználásukra az új video library-ban. Az új szerkesztősáv zseniális! Nagyon gyorsan és kényelmesen vághatjuk meg a filmünket rajta. Az átmenetek, szöveges effektek használata is gyorsabb, egyszerűbb. Azonban éppen az effektek jelentik a program hiányosságát is az elődjéhez képest: mindössze 12 áttűnés közül választhatunk és teljesen eltűnt a sokak által kedvelt témagyűjtemény.
A szöveges effektek is kötöttebbek, mint a régi változatban, viszont sokkal könnyebben alkalmazhatók.
Ha tehát effektezni akarunk, vagy régi iMovie témákkal szeretnénk színesíteni az anyagunkat, akkor a korábbi verzióval kell elkészítenünk ezeket a jeleneteket, s azután már érdemes az új változatban összevágni a végleges videót.
Örömhír, hogy az iMovie ’08 immár támogatja az SD és HD videókat (DV, HDV, MPEG-2, MPEG-4 és AVCHD).

Teljesen megújult felület és működés az iMovie-ban


iDVD
Az iDVD nagyjából olyan, mint volt, új témákkal kiegészülve. Azért néhány változtatást is találunk benne. Megújult a Drop zone szerkesztő, tetszésünk szerint változtathatók a témákban használt menügombok, thumbnailek, és a slideshow-k minősége is javult.

Új témák és testreszabható gombok az iDVD-ben


iWeb

Az iWeb szintén új témákat kapott, de ami még ennél is fontosabb, az új Web Widgets névre keresztelt lehetőséggel végre külső objektumokat is beszúrhatunk iWebes oldalunkba. Így például integrálhatjuk a Google Mapset, beilleszthetünk YouTube videókat, de akár tetszőleges HTML kódot is. A Google-lal érezhető némi összefonódás már a Google Maps és a YouTube miatt is, de akkor arról még nem is szóltunk, hogy akár a Google AdSense projektjének is részesei lehetünk, vagyis megjeleníthetünk Google hirdetéseket az oldalunkon, némi pénzért cserébe (már persze ha kattint is ott rá valaki).
A képgalériák is megújultak, sokkal áttekinthetőbben helyezhetjük el az albumainkat az oldalunkon. És végre bármikor megváltoztathatjuk egy oldal témáját, akár utólag...

Webszerkesztés, immár Web Widgets-ekkel is


GarageBand
A GarageBand a legjobb hobbi zeneszerkesztő, még Windowson sincs igazi ellenfele. Az új, Magic GarageBand pedig akkor remek, ha gyorsan van szükségünk testre szabott zenére. Csak kiválasztjuk a stílust, és a színpadon elhelyezzük a kívánt hangszereket. Ha pedig nekünk is van MIDI billentyűzetünk vagy gitárunk, beállhatunk a virtuális bandába, és már szólhat is a dal az Apple új loopjai és a játékunk alapján.
A Multi-take recording opciónak köszönhetően végre bátran kísérletezhetünk egy adott részen (mondjuk a refrénnél), a program külön rétegenként rögzíti a változatokat, így a végén kiválaszthatjuk a legjobbat. Nem kell tekergetni, leállni, csak ismételni, ameddig szükségét látjuk.
A csomaggal egy időben elérhetővé vált a Jam Pack Voices szoftveres hangszer és loop-gyűjtemény újabb darabja, kórusokkal, loopokkal. Így a Jam Pack család immár öttagú, szinte nincs olyan zenei stílus, amelyhez találnánk MIDI hangszert vagy loopot.

Hangolnak a zenészek...


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
techline.hu Tech

A formabontó iroda

A megújult irodai csomag felturbózott szövegszerkesztőt (Pages) és tovább tuningolt prezentációs szoftvert (Keynote)...

"Legyen óvatos, legyen éber" – így indítják útnak a magyar kamionosokat a migránsok miatt

"Legyen óvatos, legyen éber" – így indítják útnak a magyar kamionosokat a migránsok miatt

Menekülnek a német cégek Kínából

Menekülnek a német cégek Kínából

Kén- és foszfortartalmú gáz terjeng Mészáros Lőrinc erőművének telephelyéről Visontán

Kén- és foszfortartalmú gáz terjeng Mészáros Lőrinc erőművének telephelyéről Visontán

Súlyos repülőgép-balesetet szimuláltak a ferihegyi repülőtéren – fotók

Súlyos repülőgép-balesetet szimuláltak a ferihegyi repülőtéren – fotók

Radar360: Testkamerás felvétel egy NAV-rajtaütésről, háborús készültség Izraelben

Radar360: Testkamerás felvétel egy NAV-rajtaütésről, háborús készültség Izraelben

Átengedte Várhelyi Olivért az EP jogi szakbizottsága

Átengedte Várhelyi Olivért az EP jogi szakbizottsága