szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A Bean egy szövegszerkesztő, ráadásul kifejezetten azoknak, akik hivatásszerűen írnak.

A Bean egy szövegszerkesztő, ráadásul kifejezetten azoknak, akik hivatásszerűen írnak. Dokumentációk, szakdolgozatok, cikkek stb. készítésére elsőrangú, azonban a képek és táblázatok kezeléséhez csak a nagyon alap eszközök állnak rendelkezésünkre.

A táblázatkezelés tulajdonképpen borzalmas benne, de nem lehetetlen, ráadásul ha azt vesszük, hogy a program még az 1.0-s verziószámot sem érte el - most éppen a 0.98-nál tart -, akkor azért van remény, hogy ebbe az irányba is fejlődik majd. Szövegszerkesztőnek viszont már most is tökéletes, ráadásul a magyar helyesírás-ellenőrzés is működik vele (MySpellX).
Első pillanatban ugyan szokni kell, hogy a felső eszköztárban semmilyen formázási lehetőséget nem találunk. Ezt - a népszerű Mellelhez hasonlóan itt is - az Inspectorba „rejtették” a készítők. Ott azonban teljesen szabadon garázdálkodhatunk a szöveggel, a karakterjellemzőkön kívül a bekezdések, sortávolság, elrendezés is itt állítható.

Nem vicces, hasznos!

A Mellel 2-vel ellentétben itt a Word és RTF formátumok nem Export és Import lehetőségként, hanem a Save és Open ablakokban használhatók, ami jóval kényelmesebb megoldás, ha fontos számunkra a kompatibilitás és gyakran mentünk mondjuk DOC formátumba. Nem csak az említett két formátummal birkózik meg, írja és olvassa a Word 2003 XML és RTFD fájlokat is.
A szövegformázásokat segíti a stílusmásolási lehetőség, ha pedig valaki jobban szeret mondjuk a nosztalgikus fekete alapon zöld betűk felületen írni, tetszőlegesen változtathatja a háttér és a szöveg színét az Alternate Colors menüponttal (ez természetesen a végeredményre nincs hatással).
A program sokat segít azoknak, akiknek fontos, hogy folyamatosan nyomon kövessék a karakterek, szavak számát írás közben. A Bean ezt az alsó információs sávban mutatja, s ha kijelölünk egy szövegrészt, akkor a kijelölésre vonatkozó adatokkal szolgál azonnal. Ha ennél bővebb információra vágyunk, a Get Info gombbal ahhoz is hozzájuthatunk.
A Bean természetesen unibin, vagyis PPC-s és Inteles Macen is remekül használható. Aki szövegszerkesztéssel keresi a kenyerét és nincs szüksége extrákra (többek között szövegbe illesztett képekre), feltétlenül tegyen vele egy próbát! Akinek ennél több formázási és tördelési lehetőségre van szüksége, az inkább voksoljon a Pages új verziójára.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!