szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Egyre bővül az online alkalmazások kínálata (ld.

Egyre bővül az online alkalmazások kínálata (ld.  korábbi cikkünket), sőt, ma már nemcsak különálló programokat, hanem teljes operációs rendszereket is futtathatunk a böngészőből. Ez a megoldás elsősorban az utazó felhasználókat célozza meg: nem kell hozzá saját gép, elég beülni egy internetkávézóba, beizzítani a böngészőt, és pár pillanat múlva máris megszokott számítógépes munkaasztalánál dolgozhat az ember.
A webes operációs rendszerek többsége a Windowst másolja, és azokat a programokat kínálja fel, amelyek önállóan is elérhetők a weben. De akinek nincsen kedve utánuk szaladgálni a böngészővel, itt egybegyűjtve megtalál mindent, ráadásul összecsiszolva, és felpakolva egy kellemes felületre, amelyet kifejezetten úgy terveztek, hogy zökkenőmentessé tegye a munkát.
Az egyik legnépszerűbb webes operációs rendszer a Desktoptwo. A használata ingyenes, csupán regisztráltatnunk kell magunkat, és elviselni egy keskeny kis sávot, amelyen hirdetések jelennek meg. A rendszer olyan, mint egy nívósabb gyorsétkezdében elköltött ebéd: minden fontos tápanyagot tartalmaz, de hiányzik belőle az egyéni jelleg. Virtuális merevlemezünk, vagyis a fájljaink elraktározására szolgáló tárterület egy megabájt; a megtöltéséhez kapunk egy csomó irodai alkalmazást (a kínálat az OpenOffice-ra épül), levelezőprogramot, webszerkesztőt, MP3-as lejátszót, blogolási lehetőséget, RSS olvasót, csevegő programot stb., szóval minden olyat, amire a napi munkában szükségünk lehet. A kliensrendszerrel szemben támasztott követelmények nagyon szerények: Flash, Acrobat Reader és Java.
A rendszernek jelenleg mintegy 175 ezer felhasználója van világszerte; kiszolgálásuk nem kis terhet ró a cég szervereire, de a gépek egyelőre bírják a strapát. A rendszer egyszerre 8000-10000 embert tud ellátni, azonban a Sun Startup Essentials-szal kötött megállapodás alapján rövidesen 350 ezerre szeretnék feltornászni a felhasználói számot.

Csúnya, de otthonos: ez a Desktoptwo

Ugyanezen a pályán próbálkozik egy másik rendszer, a Sun Secure Global Desktop. Ez az egyik legelső webOS-re, a Tarantellára épül, amelyet a kilencvenes évek végén indított be a Santa Cruz Operation. A Tarantella a gyenge internet-elterjedtség és a dotcom csőd miatt nem tudott áttörni, a Sun viszont fantáziát látott benne. Két évvel ezelőtt tehát megvásárolta, és kicsit kipofozva, Sun Secure Global Desktop néven újra harcba küldte.
A Desktoptwo-val ellentétben a Sun Secure Global Desktop inkább a vállalati felhasználókat veszi célba: a rendszer egy központi szerverre támaszkodik, ezen futnak az alkalmazások, amelyeket a szerver azután az interneten keresztül továbbít az egyéni felhasználókhoz. A rendszer elvileg bármilyen programot képes futtatni, de az áramoltatott alkalmazások mind a kiszolgálóval, mind a kliensrendszerekkel szemben magasabb követelményeket támasztanak, mint a Desktoptwo.
A webOS ötlete ma még sokakban idegenkedést kelt - az ember valahogy ragaszkodik rendetlen, túlzsúfolt, de mégiscsak saját otthoni (számítógépes) íróasztalához. A felhasználói szokások azonban gyorsan változnak, és a fejlesztők nagyon bíznak az ifjabb felhasználókban, akikből hiányoznak a korábbi generációk előítéletei. Ráadásul, ahogy egyre több nagy név lép be az online szoftverpiacra, a webOS-ek is jobban kistafírozhatók, vagyis az idő kétségtelenül nekik dolgozik.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!