szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Amennyiben egy fényképet akarunk „beszéltetni” nincs könnyű dolgunk:...

Amennyiben egy fényképet akarunk „beszéltetni” nincs könnyű dolgunk: megtehetjük, hogy AfterEffects-ben, a célszemélyről több fotót felhasználva készítünk egy montázst, de kísérletezhetünk a Poser  „arckészítő” moduljával is. Mindkét megoldás eredményes lehet, feltéve, hogy van egy hétvége szabadidőnk és profi számítógép grafikusok vagyunk… De mi a teendő, ha nem vagyunk azok? Ellenben szeretnénk barátaink/családtagjaink (esetleg háziállatunk) fotóiból mókás, beszélő animációkat készíteni?

Nos szerencsére erre is van megoldás: csak töltsük le a CrazyTalk Media Studio (illetve az újabb verzió neve: „Face Puppet Studio") kiprobálható verzióját és máris indulhat a móka!

A program kezelése nagyon egyszerű: csak egy fotóra lesz szükségünk (lehetőleg olyanra, ami szemből készült portré, lehet profilból is de az nagyon macerás…) – ha jó a megvilágítás és nagyfelbontású a kép az különösen jó – de bármilyen fotó megteszi. Ha megvan a fotó, csak klikkeljünk az „import foto” gombra (bal felső sarok), és máris jön a legfontosabb lépés: az ún. „anchor” pontok kijelőlése – nem kell megijedni, összesen négy darabra lesz szükségünk: a két szemhez egy-egy, illetve a száj két sarkában egy-egy. Legtöbbször magától is „megtalálja” ezeket a szoftver, de mi is igazíthatunk rajta: csak húzzuk a pontokat a megfelelő helyekre az egérrel. Majd klikkeljünk a „done” gombra – és készen is vagyunk! A Szerkesztő ablakban máris megjelent a fotó - csak éppen most már „mozog” is. Ha most a „play” gombra klikkelünk (bal alsó sarok) akkor egy beépített demó-szöveget fog elmondani – ez persze nem elég poén, nekünk saját szövegre van szükségünk!

Csak négy pontra van szükség

Két lehetőségünk lesz: vagy a géppel „mondatjuk” fel a szöveget (text-to-speach, a Windows alapból képes erre), de ezt ne tegyünk, mivel a hatás nagyon gépies. A másik lehetőség, hogy egy mikrofon segítségével saját hangfájlt készítünk (vagy beteszünk bármilyen hangfájlt, mondjuk egy filmjelenetből – ez utóbbi igen vicces) és készen is vagyunk – a szinkronizáció automatikus.  Klikkeljünk a „script” gombra, ekkor a szoftver átvált a videó-editorokhoz hasonló idősávos szerkesztésre. Itt csak rányomunk a „sound recorder” opcióra (piros gomb, nem lehet eltéveszteni) és máris rögzíthetünk valamit mikrofonunk segítségével. Ha előzőleg már felvett hangot akarunk használni, akkor az „import wave file” opciót használjuk, ez rögtön a felvétel gomb mellett található.

Ha nagyon maximalisták vagyunk, akkor persze „finomhangolhatjuk” kis videónkat: beállíthatjuk milyen arckifejezéseket használjon a model, mikor pislogjon, mikor ingassa a fejét és hasonló finomságok. Rengeteg előre beépített arckifejezés (expression) közül választhatunk – ezek némelyike elég élethű, és van amelyik borzasztó – a végeredmény nagyban függ a fotótól amit használunk.

Finomítsunk...

Ha nem lennénk elégedettek az erdménnyel, akkor sem kell elkeseredni – további finomításra is van lehetőség. Az importáláskor megadott négy anchor-pont néha nem bizonyul elégnek (mókásan szólva: „bonyolultabb” fejű modelleknél előfordulhat) akkor lehetőségünk van két mélységben (egy egyszerűbb és egy bonyolultabb) saját kezűleg meghatározni az arc területeit a fotón. Úgymint fej körvonala, száj körvonala, szemek, fülek. A két „szint” csak annyiban különbözik, hogy a haladóban több pontból álló rácshálót használhatunk: érdemes ezt használni, az eredmény jóval élethűbb lesz. Ez a funkció a bal felső sarokban található szem ikonokra klikkelve bújik elő (basic facial mode, advanced facial mode). Lásd következő videó:

Az elkészült művet több formátumba is exportálhatjuk: videó, képeslap, messenger, közvetlenül weben publikálható formátum, illetve mobil eszközökre optimalizált videó. Az igazi móka persze akkor kezdődik, amikor kisállatok vagy kisbabák fotóit „beszéltetjük”: az elsöprő hatás garantált!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Embertervezés

Természetesen az E-frontier Poser nevű szoftveréről van szó, és valóban: teljesen...