szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Előző írásunkban a Microsoft Office korábbi kiadásaihoz készített...

Előző írásunkban a Microsoft Office korábbi kiadásaihoz készített kompatibilitási csomagot mutattuk be, amellyel járulékos költségek és jelentősebb hardverbővítések nélkül is felkészíthetők korosodó programjaink az Office 2007 dokumentumainak a fogadására. Ez azonban csak az érem egyik oldala, hiszen az OpenOffice.org származékok növekvő népszerűségének köszönhetően, a már hivatalosan is szabványnak minősített ODF szabványú dokumentumok fogadására is ajánlatos mihamarabb felkészülnünk.

Szerencsére ez alkalommal is találunk néhány ingyenes megoldást a feladat elvégzésére. Az első a Sun oldalairól letölthető ODF plugin, amelyet eredetileg MS Office 2000/XP/2003 rendszerekre készítettek, de a legújabb kiadás már az SP1 csomaggal feljavított Office 2007 rendszereken is biztonsággal telepíthető és használható. Emellett a nyíltforrású fejlesztők még egy OOXML/ODF Translator csomagot is készítettek, amelynek moduljai külön-külön is telepíthetők pluginként az egyes Office programokhoz, vagy - ha valaki éppen ezt a módszert részesíti előnyben - választhatjuk az említett Translator programok parancssoros kiadásait is.

Sun ODF Plugin for Microsoft Office
Az OpenOffice.Org fejlesztőközösségének legnagyobb támogatója, a Sun - természetesen nem teljesen önzetlenül, hisz ez az ő jól felfogott érdeke is! - elkészített egy olyan 33 MB-os telepítőcsomagot, amely a Microsoft irodai programcsomagjait felkészíti az ISO szabványként világszerte már sok helyen kötelezően használt Open Document Format (ODF) specifikációknak megfelelő fájlok fogadására, sőt mentésére is.

A plugin segítségével megoldható, hogy egy gépen ne kelljen két különböző Office csomagot is telepíteni ahhoz, hogy a szabványos, illetve elterjedt dokumentumformátumok mindegyikét megfelelően tudjuk kezelni.

Akár az ODF formátumot is választhatjuk a Word alapértelmezett formátumának

Az ugyan tagadhatatlan (és örvendetes) tény, hogy az OpenOffice.org beszerzése nem jár külön költségekkel, de az már igen, ha egy cég dolgozói csak az egyik program használatára vannak felkészítve, és közben alkalmanként a másik használatára kényszerülnek. Pénzbe kerül az az időveszteség, amelyet hasznos munka helyett a konvertálásra fordítanak, s a régebbi építésű, erősen korlátozott erőforrásokkal rendelkező számítógépeken egy újabb program telepítése nem feltétlenül előnyös.

A javasolható megoldás tehát az, hogy - továbbra is a pénzkímélés jegyében - egy alig 33 MB-os csomagocskát letöltünk a Sun oldalairól (lásd: www.sun.com/software/star/odf_plugin/get.jsp), és mihamarabb telepítjük azt. A telepítés egyszerű, csak el kell indítani a letöltött odp-1.1-bin-windows-en-US.exe programot, és végigvinni a telepítést. A telepítés után a konverzió ha nem is láthatatlan, de alig észrevehető módon, a háttérben zajlik, és a plugin alig növeli meg a Microsoft Office programok amúgy sem kevés memória-felhasználását.

A telepítő szoftver előkészül

Az ODF Plugin zökkenőmentesen épül be a telepítés során a Word fájlok betöltéséért és másként mentésért felelős párbeszédablakaiba, és a dokumentumok lemezre kiírását a Ctrl+S kombinációval indító funkciójába. Az Excel és a Powerpoint esetén a plugin egy új eszközsort telepít, és ennek a segítségével egyszerűsíthetjük az ODF dokumentumok beolvasását és exportját. 

Az Excel új kétgombos gombsora

A pluginnel könnyen megoldható, hogy olyan helyeken, ahol a törvényi vagy vállalati belső előírások az ODF dokumentumok használatát írják elő, ne kelljen új programokat telepíteni és betanítani, hanem egy ötperces továbbképzéssel biztosítsák az átállás lehetőségét a megszokott Microsoft Office programok megtartásával.

Menteni is lehet ODF formátumba

A Microsoft Office 2007 első kiadása még nem tette lehetővé az ODF plugin telepítését és használatát, de a hozzá kiadott Service Pack 1 már orvosolta ezt a technikai problémát, és a plugin 1.1-es kiadását már az Office 2007-hez is ajánlják a fejlesztők. Ez persze a hazai alkalmazást pár hétig még hátráltathatja, hisz a magyar nyelvű SP1 csomagra még várnunk kell egy keveset, de a probléma megoldása már ezeken a rendszereken is legalább látótávolságba került.

Minden program annyit ér, amennyit használják. A honosítás egyike azon eszközöknek, amellyel még vonzóbbá lehet tenni egy új fejlesztést. Az ODF plugin e téren sem panaszkodhat, hiszen e sorok írásakor már 16 különböző nyelvre készítették fel, köztük a magyarra is.

A dokumentum-konverzió minősége sokat javult a program bétaváltozatai és a hivatalos 1.0 kiadás óta, de tökéletes import és export elsősorban azoknál a dokumentumoknál várható, amelyek nincsenek agyonformázva.

Rendszerkövetelmények az ODF konverterhez
Pentium vagy kompatibilis processzor, legalább 256 MB RAM (de javasolt az 512 MB, vagy több), s a telepítéshez 45 MB szabad lemezterületre is szükség van. Az operációs rendszer - az alkalmazott Office csomag igényeinek megfelelően - Windows 98, ME, 2000 (SP2 vagy újabb), XP vagy Vista.
Ahhoz, hogy a plugin áldásait évezhessük, egy legális Microsoft Office 2000, XP, 2003, 2007 (Service Pack 1 vagy újabb) példánnyal kell rendelkeznünk, vagy a Word, Excel vagy Powerpoint megfelelő példányával. Tehát így a Microsoft Works utolsó kiadása is feljavítható, hiszen abban a Word a szövegszerkesztő.
A pluginnak nincsenek speciális igényei, a .NET csomag vagy a Microsoft Office kompatibilitási csomag nélkül is telepíthető.

OpenXML/ODF Translator
A másik javasolható eszköz a sok közül a SourceForge.net programkínálatában (sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=169337) található OpenXML/ODF Translator. A csomag programjai nem épülnek be olyan szervesen a Wordbe, mint a Sun ODF plugin, de biztosan lesznek, akik éppen ezt díjazzák.

Ellentétben a Sun csomagjával, az attól teljesen különálló fejlesztésként készített programok sajnos igénylik a .NET framework 2.0 meglétét. Cserébe viszont a használatuk rugalmasan paraméterezhető, és csak a tényleges konverzió alatt foglalják az erőforrásokat (nevezetesen a szűkös memóriát).

Az egyes programok részletes ismertetését ezúttal mellőzzük, hisz a fejlesztők oldalain a kész programok mellett rengeteg kísérő dokumentáció is található, igaz szinte kizárólag idegen nyelveken, mert a magyar fordításhoz még várják az önkénteseket.
A Translator programok sem mindentudók, a velük adott dokumentáció tételesen felsorolja lehetőségeiket és korlátaikat, és természetesen a parancssoros használat szintaxisát, a paraméterek kellő mélységű ismertetésével.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elhunyt Hajdufy Miklós televíziós filmrendező

Elhunyt Hajdufy Miklós televíziós filmrendező

5500 forintot rabolt egy 15 éves lány Budaörsön

5500 forintot rabolt egy 15 éves lány Budaörsön

Szólt a rock, gyártottak kézifegyvert, most Demeter Szilárd dönt az Andrássy-palota sorsáról

Szólt a rock, gyártottak kézifegyvert, most Demeter Szilárd dönt az Andrássy-palota sorsáról