szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

1.

1. Képernyőképek készítése egyszerűen
Bár a képernyőképek készítésére továbbra is rendelkezésünkre áll a jól megszokott PrintSrc gomb nyomogatásának a lehetősége, a Vista ennél azért fejlettebb szolgáltatással is kiegészült. A Képmetsző segítségével bármilyen objektumról, ablakról, a képernyő adott részéről vagy akár a teljes képernyőről készíthetünk felvételt egyetlen kattintással. 

Az elkészült képeket azután tetszőleges formátumban elmenthetjük. Sőt, a képernyőképeken azonnal bejelölhetjük a kiemelni kívánt részletet, ha pedig az Internet Explorer ablakáról készítünk fotót és azt HTML fájlként mentjük, még az URL-t is automatikusan a képhez rendeli a program.

2. RSS olvasó szem előtt
A Sidebar RSS Hírcsatorna-hírek minialkalmazása igazán kezes kis jószág, szorgalmasan szedi a friss híreket a Microsofttól. Ám korántsem biztos, hogy minket a redmondi hírek érdekelnek leginkább. Szerencsére néhány mozdulattal lecserélhetjük a feedet az apró alkalmazásban.
Ehhez navigáljunk el a kívánt, RSS-képes weboldalra (például http://www.hvg.hu) az Internet Explorerben, majd kattintsunk az eszköztáron található narancssárga Hírcsatornák megjelenítése gombra. Így megjelenik az oldal RSS változata, amelynek az elején találunk egy Előfizetés a hírcsatornára linket. Kattintsunk erre, és a megjelenő ablakban adjunk nevet a hírcsatornának (mondjuk HVG hírek), majd kattintsunk az Előfizetés gombra. Bár az előfizetés szó rosszul hangzik, valójában ingyenesen feliratkoztunk az RSS hírcsatornára.

Ezután Hírcsatorna-hírek gadgeten kattintsunk a beállítási lehetőségeket elővarázsoló apró gombra (mozgassuk a kurzort a minialkalmazás fölé, ekkor megjelenik egy csavarkulcs, arra kattintsunk), és válasszuk ki a listából a HVG hírek lehetőséget, majd kattintsunk az OK gombra. A Hírcsatorna-hírek gadgetből többet is alkalmazhatunk az Oldalsávon, így több oldal híreit is kényelmesen nyomon követhetjük.

3. Videó háttérképként
A Vista Ultimate változata egy igazán látványos lehetőséget nyújt azoknak, akik már unják a statikus háttérképeket. Akár videót is betehetünk háttérképnek az extraként letölthető DreamScene segítségével. A letöltéséhez indítsuk el a Start menüből a Windows Ultimate extrák alkalmazást. És ott az elérhető extráknál jelöljük be a listában, majd telepítsük a DreamScene-t és a hozzá tartozó további téma csomagokat.

A háttérképet lecserélni a Vistában nagyon egyszerű: kattintsunk az Asztalon a jobb egérgombbal, majd a menüből válasszuk a Testreszabás lehetőséget. A megjelenő ablakban kattintsunk Az asztal háttérképe lehetőségre. Itt választhatunk a képek és videók, többek között a DreamScene hátterek közül egy nekünk tetszőt.
A videók lejátszását két kattintással felfüggeszthetjük vagy folytathatjuk (jobb klikk az Asztalon és Pause DreamScene/Play DreamScene).

4. Informatív bootolás
A Vista boot képernyője nem túl informatív. Ide-oda rohangál a betöltést jelző szaggatott csík, amiből nem tudjuk meg, mit művel éppen a rendszer. Azonban egy apró trükkel elővarázsolhatjuk a beszédesebb változatot is. Ehhez indítsuk el a Start menü keresőjében a Rendszerkonfiguráció alkalmazást (írjuk be a keresőmezőbe az msconfig szót, majd nyomjuk meg az Entert) és ott a Rendszerindítás fülön válasszuk a Rendszerindítási folyamatok lehetőséget. Ez ugyan nem szép, de nyomonkövethetjük vele a rendszer betöltődésének folyamatát.

5. Multimédia alkalmazások
A Vista Home Premium és Ultimate változatában videoszerkesztőt, DVD menü készítőt és médiaközpontot is találunk.
A Windows Movie Maker segítségével könnyen megvághatjuk a családi videókat, a Windows DVD Makert használva pedig látványos DVD menüt készíthetünk filmünkhöz, jelenetképekkel, fotókból készített Slideshow-kkal kiegészítve, zenei aláfestéssel színesítve.

A Windows Media Center régebben külön termék volt, ezúttal a Vista részeként debütál, így ha van a számítógéphez egy távirányítónk, kényelmesen, a fotelből is tudjuk irányítani azt. Így máris kellemesebb a zenehallgatás, a videózás. Ilyen távirányítót már néhány ezer forintért is vásárolhatunk a szakboltokban. Ha médiaközpontként is szeretnénk használni a PC-nket, elengedhetetlen kellék.

6. Minialkalmazások letöltése
Ha keveselljük a Vistában alapból megtalálható minialkalmazások számát (ezeket használhatjuk ugyebár az Oldalsávon), az alábbi oldalról rengeteg hasznos és szórakoztató apróságot tölthetünk még le. Ezeket a letöltés utána egyetlen kattintással elhelyezhetjük a Vista Oldalsávján.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Vista Start-menü az XP-hez

A Vista Start Menu elsősorban azoknak az XP felhasználóknak a szívét dobogtathatja meg...

techline.hu Tech

Vista tuningolás

A Tweak VI használata nem túl egyszerű, mivel a rendszer – az...