szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Számítógépes modellek és chipekre szerelt összetett minilaborok válthatják fel a laborokban használt állatokat és sejttenyészeteket. A biochipek egyre jobban képesek szimulálni az agyban játszódó kémiai folyamatokat, valamint a gyógyszerek és a vírusok közti kölcsönhatásokat is.


Ennek gyakorlati alkalmazása azonban még egy ideig várat magára. Az agyban több tíz milliárd idegsejt található és ha ezek kémiai folyamatait a legpontosabban kívánjuk szimulálni, sejtenként több ezer kapcsolatot kellene lemodellezni. Az agykémiai modellezés azonban jelentős segítséget jelenthet az Alzheimer- és Parkinson-kórban szenvedő betegek számára, elvégre ha az agyi hálózat működését pontosan ismerjük, akkor esélyesebben is hozhatjuk helyre.

Ehhez a neuronokat egy különleges chipre helyezik, az ebbe érkező jeleket pedig folyékony vegyianyagok szolgáltatják, amelyek a chipben szerteágazó, szelepekkel elzárt csatornákon áramlanak. A folyadékok áramlásának irányításával a kutatók pontosan megszabhatják, hogy a jelek mikor és hogyan érik el a chipet. Az eszközzel, ahogyan ez a kísérletek során kiderült, nagyon jól lehet követni, hogy a gyógyszerek miként változtatják meg az egyes sejtreakciókat, emellett jól használható a készülék egyszerű agyszövetek kialakítására, valamint az idegsejtek és az izomsejtek közti különféle reakciók feltérképezésére is, nyilatkozta Andrej Levcsenko, a baltimore-i Johns Hopkins egyetem nano- és biotechnológiai intézetével dolgozó kutató.

A New York állambeli Rensselaer Polytechnic Institute kutatói ezzel szemben emberi sejtcsomagokat integráltak egy chipre és ezekkel az emberi test belső környezetét modellezik. MetaChip nevű fejlesztésük azt szimulálja, hogy a máj miként dolgozza fel a méreganyagokat, a DataChip pedig arról fed fel több részletet, hogy hogyan fejlődnek a máj-, a vese- és a mellszövet sejtjei - a vizsgáltok pedig hamarosan kiterjednek a szívre és a központi idegrendszerre is.

A máj például úgy szabadítja meg a szervezetet a méreganyagoktól, hogy lebontja és feldolgozza azokat, előfordulhat azonban, hogy a feldolgozás során kialakuló anyagok szintén káros hatással vannak a szervezetre, ezért fontos tudni, hogy a test miként reagál az egyes anyagokra. A MetaChipben emiatt megtalálható vagy  tizenkét enzim, amely a máj lebontó folyamataiban játszik szerepet. Az biztos, hogy nem minden ember reagál ugyanúgy a különféle gyógyszerekre, a chip mindenesetre megpróbálja megjósolni azt, hogy az egyes emberi szervezetek hogyan reagálnak a molekulákra, akár létező, akár még csak kísérleti fázisban lévő gyógyszerekéről legyen szó. A tervek szerint a technológia 2009 második felétől már kereskedlmi forgalomba is kerülhet.

A fejlesztések kiválthatják emellett az állatkísérletek nagy részét is, mondta el Jonathan Dordick, az intézet biomérnöke, rámutatva arra, hogy az etikai problémáktól eltekintve tudományosan sem hasznosak sok esetben az állatok, hiszen a velük végzett tesztek eredményei nem garantálják azt, hogy az emberek is ugyanúgy reagálnak majd a vizsgált anyagokra. Az mindenesetre biztos, hogy 2009-től az EU-tagországokban tilosak lesznek a kozmetikai szerek állatokkal végzett tesztsorozatok, emellett a következő évtizedben egy új törvényjavaslat arra kényszeríti az uniós gyártókat és importőröket, hogy vizsgálják be a nagyobb mennyiségben használat vegyszerek toxicitását, emiatt számos cég költséghatékony módszereket keres majd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bari Máriusz Tech

Kémkedni lehet az emberi szemen keresztül

Kétségkívül sokat segíthetne a látáskárosodásban szenvedőknek a mesterséges szem, illetve annak jelenlegi előfutára, a szembe ültett fényérzékeny chip. A dél-kaliforniai egyetem egy kutatójának kamerás megoldása annyira apró, hogy közvetlenül implantálhatják az emberi szembe.

ATV Tech

Láthatnak a vakok, mozoghatnak a bénák

A science fiction irodalom számtalan alkotása, valamint filmek tucatjai feszegették ember és gép összeolvadásának a témáját. Utóbbiak közül is elég csak a Terminátorra vagy a Mátrixra gondolni. Mi a helyzet a való életben? Összeállításunkban bemutatjuk, mire képesek a mai fejlesztések, s mire számíthatunk a közeljövőben.

Szigorításra számítanak a boltosok, de óvnak a pánikkeltéstől

Szigorításra számítanak a boltosok, de óvnak a pánikkeltéstől

Egy síncsere után 120-ig gyorsulhatnak a vonatok a ceglédi vonal egyik szakaszán

Egy síncsere után 120-ig gyorsulhatnak a vonatok a ceglédi vonal egyik szakaszán

500 ezertől több milliárd forintig veszítettek az önkormányzatok a hipa felezésével

500 ezertől több milliárd forintig veszítettek az önkormányzatok a hipa felezésével