szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Ehhez a tutorialhoz az isteni Jane Fondát fogjuk „alapanyagnak” használni &ndash...

Ehhez a tutorialhoz az isteni Jane Fondát fogjuk „alapanyagnak” használni – róla azt kell tudni, hogy nem jár plasztikai sebészhez, és büszkén viseli arcán korának jellegzetes vonásait. Többek között ezért is hívják őt az „isteni” Fondának – mert nem akar másnak látszani, mint ami – de ez most nem tartozik ide. Reméljük Jane elnézi nekünk, hogy most a leírás kedvéért eltüntetjük szinte védjegynek számító ráncait. (Eredeti fotó: Exposay, Webmedia Publishing).

Az eredeti fotó

Aki esetleg már kisérletezett Photoshop-al, az most felkiált: "...de hát ez semmi! Egyszerűen tegyünk egy blur (elmosás) szűrőt a képre és máris eltűnnek a ráncok.!"Nos, a helyzet ennyire azért nem egyszerű: egy blur szűrő elmossa ugyan a képet, de el fogja mosni az isteni Fondát is – a végeredmény egy olyan fotó lesz, ami homályos, életlen, és maszatos. Igaz ránc nem lesz rajta, de más se nagyon… Ez tehát nem megoldás. Szerencsére itt van nekünk a Clone Stamp Tool nevű eszköz: ráncok eltüntetésére (is) tökéletes! Magyar Photoshopban „másoló stencil” vagy „másoló pecsét” néven fogjuk megtalálni.

Másoló pecsét, magyarul Clone Stamp. Vagy fordítva...

Töltsük be fotónkat, válasszuk a Clone Stamp eszközt, majd válasszunk egy „puha” ecsetet. Ha megvagyunk, tartsuk lenyomva az ALT billentyűt (ekkor a kurzor egy kis célkeresztre változik), majd még mindig nyomva tartva az ALT-ot, klikkeljünk a bal gombbal, az eltüntetni kívánt ránc melletti, legközelebbi sima bőrfelületen. Ezzel „felvettük” a mintát, most már simán ráfesthetünk a ráncra, mintha csak a brush (ecset) eszközzel dolgoznánk. Ha ez eredmény nem elég sima, akkor csak ismételjük meg a „mintavételt” és fessük újra a felületet.

A Clone Stamp beállításainál válasszunk puha ecsetet!

Egy kis gyakorlást igényel a dolog, de ha gondosan választunk mintát, és apró mozdulatokkal festünk, akkor hamar bele lehet jönni. A Clone eszköz technikailag annyit tesz, hogy a fotó „mintavételezett” részét használja tintaként. Azaz a máshonnan kölcsönvett sima bőrrel festjük le a ráncos bőrt.

Ha már mindenütt „elklónoztuk” a ráncokat, még egy lépésre szükség van – az eredmény ugyan hatásos, de még közel sem élethű. Valószínűleg lesznek a képünkön folytonossági hibák – ezek a mintavételből adódnak. Tüntessük el ezeket is!

Válasszuk a Smudge Tool nevű eszközt – ez a „maszatoló” névre hallgat egyes Photoshop honosításokban. Az eszközzel húzzunk vonalakat a hibás, vagy még egy picit ráncos részeken – hosszú, határozott vonalakat rajzoljunk, lehetőleg a ráncok (illetve a már eltüntetett ráncok) irányában haladva – a hatás így lesz természetes. Az eszköz szépen el fogja tüntetni a folytonossági hiányokat és színhibákat. Készen is vagyunk.

Maszatolunk...

Ízlés szerint tegyünk a fotóra egy „photox” effektust – csak duplikáljuk a most elkészült, ránctalan réteget (CTRL+J), tegyünk rá egy filter>blur>gaussian blur effektust, jó nagy értékkel (magyar PS-ben „Gauss életlenítés”), majd az így elmosott réteg típusát állítsuk „soft light”-ra (lágy fény) a réteg palettán.

Kész az olcsó plasztikai műtét!

Ezzel még jobban eltüntetjük ügyeskedésünk nyomait, és még szebbé varázsoljuk a fotót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!