szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

„Mind a hazai, mind a nemzetközi tendenciák azt mutatják, hogy a mobil adatforgalom...

„Mind a hazai, mind a nemzetközi tendenciák azt mutatják, hogy a mobil adatforgalom óriási fejlődés előtt áll, legyen szó akár a forgalom mértékéről, akár a használók számáról, akár az így elérhető szolgáltatásokról vagy új alkalmazásokról.” – mondta el Bedő Erik, a SciamuS vezető tanácsadója.

A „mobilon átmozgatott” adat az utóbbi 1 évben kapott nagyobb figyelmet, melynek oka a HSPA technológia megjelenése, mely lehetővé tette a 7,2 Mbit/s letöltési és 1,44 Mbit/s feltöltési sebességet. A hazai árak folyamatos csökkenésével, pedig ez a típusú elérés megközelítette az ADSL kapcsolat árszínvonalát, így adva lehetőséget a mobil adatszolgáltatás még nagyobb, tömeges elterjedésének.

A mobil adatszolgáltatás hamarosan ugyanolyan munkaeszközzé válik, mint a számítógép, telefon vagy akár a céges autó, hiszen a telekommunikáció két olyan sikertörténetét egyesíti, mint a mobiltelefon és az internet. A cégek nagy kihívás előtt állnak, ha kontroll alatt szeretnék tartani a cég mobilizációját, ha nem teszik ezt, akkor rendkívül nagy kockázatot vállalnak. A legkényesebb pont, a biztonsági kockázat mellett, a költségkockázat. Nem megfelelő managelés mellett egyetlen felhasználó is elérhet akár több millió forintos költséget, még belföldi viszonylatban is, hiszen erre már volt is példa a SciamuS ügyfelei körében.

A SciamuS szerint várhatóan 1 – 2 éven belül teljesen új készülékek jelennek meg, illetve váltják fel a jelenlegieket, melyek a mainál jobban integrálják a mobil készülék és az Internet lehetőségeit. Ezzel természetesen együtt jár a biztonság és a költségek problémái. Az okostelefonok IT biztonságát és kezelési stratégiáját a kezdetektől fogva érdemes különös gonddal kezelni, ez vonatkozik a beszerzésre is, de elsősorban az üzemeltetésre.

A laptopokkal való párhuzamra hívja fel a figyelmet a SciamuS. A laptopoknál is kétszer annyiba kerül egy Microsoft Office csomagot biztonságosan üzembe helyezni, mint megvásárolni a tényleges üzemletetésről nem is beszélve. Ez a mobiltelefonok esetében még nagyobb problémát jelent majd. Az IT support költségek jelentősen nőni fognak, azonban ez csökkenthető megfelelő eszköz- és üzemletetési stratégiával.

A SciamuS szerint mindenképpen érdemes ezen a területen szakértőket bevonni, annak érdekében, hogy az új lehetőségeket maximálisan kihasználhassa a szervezet és a direkt és indirekt költségek ne szökjenek az egekbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Sinovac vakcinája csak 50,7 százalékban véd a brazil vírusvariáns ellen

A Sinovac vakcinája csak 50,7 százalékban véd a brazil vírusvariáns ellen

Tarolt A nomádok földje a BAFTA-díjkiosztón, Vanessa Kirby nem nyert

Tarolt A nomádok földje a BAFTA-díjkiosztón, Vanessa Kirby nem nyert

A hat- és nyolcosztályos gimnáziumok felső tagozatai is nyitnak egy hét múlva

A hat- és nyolcosztályos gimnáziumok felső tagozatai is nyitnak egy hét múlva