szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A felsorolásba kizárólag olyan oldalakat vettünk fel, amelyekről legálisan és...

A felsorolásba kizárólag olyan oldalakat vettünk fel, amelyekről legálisan és ingyen tölthetünk le dalokat, vagyis az itt felsoroltakon kívül az internetről még számtalan helyen szerezhetünk be zenét - beleértve a legnépszerűbb előadók dalait -, ám azokért fizetnünk kell (az illegális letöltéseket most hanyagoljuk).
Az alábbi oldalakon nem feltétlenül találjuk meg a leghíresebb előadókat - bár akad ilyen is -, viszont szinte kivétel nélkül jó minőségben, szinte minden létező zenei stílusból tölthetünk le dalokat.

we7.com
A többek között Peter Gabriel és Mark Large nevével fémjelzett project jelentős változásokon esett át, mióta utoljára bemutattuk. Átalakult grafikailag, és némileg az oldal lelkét adó motor is változott, ám a lényeg megmaradt. Továbbra is választhatunk, hogy a dalokat megvásároljuk, vagy pedig egy pár másodperces reklám meghallgatásáért cserébe ingyen letöltjük. Utóbbi esetben már tölthetjük is le a zenéket az oldalról, amelyeknek az első néhány másodperce reklám lesz, de természetesen utána máris következik a dal, jó minőségben. Kicsit olyan, mintha egy kereskedelmi rádiót hallgatnánk...

Remek zenék ingyen, némi reklámért cserébe

Az oldalon ismertebb és kevésbé ismert előadók dalait is megtaláljuk, válogathatunk stílusok szerint, vagy csemegézhetünk a toplistából. Ha nem akarjuk letölteni a dalokat, inkább online hallgatnánk őket, erre is van lehetőség (amúgy is mindenbe belehallgathatunk letöltés előtt), akár online lejátszási listát is létrehozhatunk.
Néha belefuthatunk olyan dalokba, amelyeket Magyarországról nem tölthetünk le, de ez szerencsére elenyésző számú esetben van így.
A letöltésekhez viszont ingyenes regisztrációra van szükség. Ezután ha beléptünk a rendszerbe, már szabadon “garázdálkodhatunk”.

www.jamendo.com
A Jamendo nagyon hasonlít a we7-re, ám itt nem kell reklámokat hallgatnunk a letöltött dalok elején. Éppen ezért itt nem is nagyon találunk ismert neveket, de minőségi dalokat szerencsére igen (elvégre ki mondta, hogy csak a sztárzenészek képesek jó dalokkal előállni?).
A stílusválasztékra és a gyűjtemény méretére itt sem lehet panaszunk, a letöltéshez pedig itt is regisztrációra van szükség. Érdekesség, hogy a zenéket torrenten keresztül is letölthetjük, ekkor még fájltípust is választhatunk (MP3 vagy OGG). Nemcsak dalonként töltögethetünk, hanem akár egy teljes albumot is, egyetlen ZIP fájlba csomagolva.

Szinte tökéletes...

Hasonlóan a we7-hez, itt is létrehozhatunk lejátszási listákat, így a dalokat online is hallgathatjuk, ha épp nem akarunk letölteni. Az oldalon albumok és előadók szerint kereshetünk, vagy kattoghatunk a kategóriákat jelképező címkefelhőre (ennek alapján a legtöbbet az ambient, instrumental és electro stílusokból találjuk, de a többi stílus kedvelője is válogathat azért kedvére).

macjams.com
A MacJamsről nemrég írtunk már egy cikkecskét. Az oldal eredetileg a Macen dolgozó zenészeket gyűjtötte volna egybe, de mára már mindenki feltölti ide az alkotásait, így kiterjedt és változatos gyűjteménnyel van dolgunk. Mivel a hobbizenészektől a profikig mindenki töltöget fel ide (van amúgy szűrés, így azért jó eséllyel nem találunk nagyon gyenge darabokat), a minőség is változatos. Ez amolyan online tehetségkutató, érdemes fülelni, hátha a jövő egyik nagy zenészétől hallgatunk éppen valamit, egyelőre ingyen. Akadnak itt gyöngyszemek minden stílusban, a komolyzenétől a jazzen át a house-ig. Jól megférnek egymás mellett, s legalább mindenki megtalálja a neki tetszőt.

Kezdőktől a profikig, minden stílusban

A maga módján a Macjams egy közösségi oldal is, összetartja a zenészeket és a dalaik iránt érdeklődőket. Az online zenehallgatás itt kevésbé fejlett, mint az előző oldalakon (bár a készülő 2.0-s változatban már jobbnak tűnik), azonban mindenbe belehallgathatunk, mindent értékelhetünk és mindent letölthetünk. A stílusokat - jelenleg - az oldal bal oldalán találjuk egy legördülő menüben. Elég részletes szűrést tesz lehetővé az idők során meglehetősen nagyra duzzadt választékban.

music.download.com
A download.com talán ismerős azoknak, akik sokat töltenek le shareware és freeware alkalmazásokat. Nos, az oldalon nemcsak erre van lehetőség, hanem ingyenes zeneletöltésre is.
Több mint százezer ingyen letölthető MP3 várakozik ránk a http://music.download.com oldalon, igaz, ezek között is akad néhány itthonról nem elérhető darab (de akkor is marad még vagy nyolcvanezer...).
Azonban nem minden letölthető, vannak olyan számok, amelyeket “csak” meghallgathatunk, online. Dalokba épített reklám nincs, van viszont testreszabható lejátszási lista és a keresgélést segítő stíluskalauz, szóval egy remek, minőségi “online rádiót” kalapálhatunk össze magunknak itt is.

Shareware és freeware porgramok mellett megférnek az ingyenes zenék is

Ha valami letölthető, azt elég egyértelműen jelzi a “Download Free MP3” felirat a dal címe mellett. Ha nincs ilyen, akkor ott csak hallgatózhatunk, de természetesen korlátozások nélkül.
Érdekesség a http://music.download.com/3060-1_32-5181272.html címen található lejátszásilista-gyűjtemény, amelybe kifejezetten letölthető dalok kerültek. Több listából választhatunk, majd ezek megnyitása után, a webes lejátszóból juthatunk el az előadó music.download.com oldalára, ahonnan letölthető az adott dal (és általában még jó pár további is).

Ezek tehát a legjobb választások (mármint szerintünk), ha valaki ingyenes zenék letöltésére, vagy akár csak testre szabható online zenehallgatásra vágyik. Ezek az oldalak jó minőségben, élvezhető zenéket tesznek elérhetővé bárkinek, bármilyen platformon. Nincs szükség külön telepített lejátszóra, elég egy böngésző (és persze hozzá a ma már szinte nélkülözhetetlen Flash plug-in).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A rendőrség keresi ezt a bringást, mert megrongált egy autót

A rendőrség keresi ezt a bringást, mert megrongált egy autót

6201 új fertőzött, elhunyt 108 beteg

6201 új fertőzött, elhunyt 108 beteg

A praxisközösség sikertörténet is lehet, de az ördög az ismeretlen részletekben van

A praxisközösség sikertörténet is lehet, de az ördög az ismeretlen részletekben van