szerző:
Bari Máriusz

Repülőtéri beszállókártyák és más, papírra nyomtatott jegyek helyett hamarosan elég lesz mobilunkat felmutatni. A mobiljegyes rendszerek piacvezető cége, a Mobiqa hazánkban először a Ticketportal jegyárusító céggel együttműködve teszi lehetővé koncert-, mozi- és színházjegyek vásárlását mobiltelefonnal.


Meglepő változást jelenthet a színházba, moziba, koncertre járók életében az angol székhelyű Mobiqa és hazánk vezető jegyértékesítő vállalata, a Ticketportal között létrejött megállapodás. Közép-Kelet-Európában a Mobiqa az első, mobiltelefonos jegyértékesítéssel foglalkozó cég: a rendszerükön keresztül kiküldött mobi-ticket egy olyan belépőjegy, amelyet a vásárlók SMS formájában kapnak meg mobilkészülékükre.

A mobiljegy megvásárlása felhasználói oldalról igen egyszerűen zajlik: elég kiválasztani a Ticketportal oldalán a rendezvényt, az internetes fizetés után a vásárló egy egyedi azonosítószámmal ellátott vonalkódot kap telefonjára egy egyszerű SMS vagy MMS üzenetként. Az elmentett üzenetet és a belépőt elég felmutatni a rendezvény helyszínen, az ott elhelyezett leolvasóberendezések pedig a telefon kijelzőjéről olvassák le a jegy adatait, így azonosítják és érvényesítik a belépőt.

Az SMS-küldés felhasználói és üzemeltetői oldalról is a legkényelmesebb kézbesítési mód: a belépőjegyet nem lehet elveszíteni, otthonhagyni, nem keveredik el a postán, sorban sem kell állni érte, csökkenti a kezelési költségeket, valamint még környezetkímélő is. (Aki véletlenül kitörölné, elég egy ingyenes újraküldést kérnie a Ticketportaltól.) A jegyeket a beléptetés mellett fel lehet használni kuponként is, így promóciós szolgáltatások is beköthetőek ehhez, valamint a kapott jegyhez grafikai elem is kapcsolható - akár a felhasználó fotója is - ami nemcsak azonosítás során előnyös, hanem akár még szponzori logók és anyagok megjelenítésére is alkalmas.

Az egyszerűbb Nokiáktól a bonyolultabb okostelefonokig minden kezeli a mobiljegyeket
© hvg.hu

A rendszer külföldön számos több ezres jegyeladású koncerten bizonyított már (többek között a Rolling Stones, Elton John vagy a Spice Girls koncertjein), de használják ezt a londoni elővárosi közlekedésben, illetve az észak-amerikai Major League Baseball hat csapata is ezt a módszert alkalmazza. Mórocz József, a Ticketportal ügyvezetője külön rámutatott: a cseh Village Cinemas mozihálózat a bevezetést követő harmadik hónapban már jegyeladásainak 45 százalékát mobiljegyes megoldással intézi. A hazai mobiltelefonos jegyértékesítés a Whitesnake együttes július 21-i, Petőfi Csarnokban tartandó koncertjével debütál, de ilyen módon lehet majd belépőt váltani a Lake of Tears és a Ministry fellépéseire is.

Nick Rankin, a Mobiqa ügyvezetője a hvg.hu kérdésére elmondta: a rendezvényjegyek értékesítése csak egy részét képezi a mobiljegyes technológia előnyeinek. Külön kiemelte, hogy budapesti tartózkodása idején számos céggel tárgyal a mobiljegyek hazai bevezetésével kapcsolatban - itt kifejezetten a légitársaságokat hangsúlyozta -, illetve azt, hogy várhatóan év végén más hazai szektorban is bevezetésre kerül a Mobiqa mobiltelefonos rendszere.

SMS, csalódott jegykufárok, személyre szabott jegyek: a mobi-ticket technikai részletei (Oldaltörés)

Ami a rendszer technikai jellegzetességeit illeti: a mobiljegyeket elterjedtségük és olcsóságuk miatt SMS-ben kapják meg a vásárlók. Ha készülékük valamilyen technikai okból adódóan nem tudja a jegyet fogadni, az MMS-ben vagy egy e-mailben, egy WAP-link formájában kerül kézbesítésre.

2D azonosítópecsétek
A vonalkódoknál több információt tároló fekete-fehér négyzetek eredetileg Japánból származnak, az elmúlt években azonban számos országban fejlesztettek ki hasonló elven működő azonosítót. Nemcsak a japán QR, vagy a Mobiqa által is alkalmazott Datamatrix az ilyen, hanem az az Aztec kód is, amelyet a repülőtéri leolvasórendszerek használnak.
A mobi-ticket fejlesztése során a Mobiqa 1200 különböző mobiltípuson tesztelte a vonalkódok megjelenítését, a háttérben futó rendszer a jegyfoglalási adatok és a vásárló telefontípusának kombinálásával (ez utóbbit vásárlás során meg kell adni, aki nem ismerné mobilja típusát, az egy külön segédoldalon megtekintheti a rendszer által támogatott telefontípusok fotóit) egy olyan méretű vonalkódot generál, amelyet a szkennerek megfelelő pontossággal képesek olvasni. (A leolvasórendszerek egy új típusát kell az ilyen mobilos rendszereknél alkalmazni, a boltokból jól ismert lézeres leolvasók sugara ugyanis visszapattan a mobilok képernyőjéről.)

A jegyeknek két típusa van: az eddig is jól ismert külalakú vonalkód, amelyet SMS-ben küldenek el (és amely bármely telefonra küldhető), illetve a hazánkban még nem túlságosan ismert kétdimenziós ábra, a QR-kódhoz is hasonlító, Datamatrix típusú "pecsét"Ezeket MMS-ben küldi el (vagy WAP-on keresztül lehet elérni) a Mobiqa edinburghi rendszere.

© hvg.hu

Ami a rendszer biztonsági hátterét illeti, Nick Rankin elmondta: eddig teljesen bizonságosan működött a mobiljegyek használata semmilyen új jellegű biztonsági problémát nem vetett fel eddig. A mobiljegyek adatai ugyanis a cég adatbázisában is tárolódnak. A beléptetés során a szkenner csatlakozik a jegyadatbázishoz és megnézi: a leolvasott kód kiküldésre került-e. Ha nem, az adott jeggyel nem lehet belépni a rendezvényre. A jegyeket továbbküldésének értelme sincsen, ugyanis ha egy jegy egy emberre szól, csak az tud belépni vele a rendezvényre, aki először érkezik meg a leolvasóberendezéshez.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Bari Máriusz Tech

Torontóban pusztít a japán mobilmánia

A japán mobildivat egyik alapvető kelléke érkezhet az elkövetkező hónapokban Kadanába és Észak-Amerikába. A Luna Development által meghonosítandó technika nem más, mint a csak mobilokkal értelmezhető vonalkód, amely a szigetországban több mint tíz éve csak QR Code néven ismert.

hvg.hu Kult

Földöntúli moraj Linz utcáin

Az osztrák iparváros központjában egy templom elé telepített mesterséges plázs és egy több mint tizenkétezer látogatót vonzó turistautca között morog vészjóslóan az idei év egyik legígéretesebb médiaművészeti munkája. Pablo Valbuena munkája legalább annyira árulkodik a madridi avantgarde ötletességéről, mint a számos katonai és orvosi fejlesztés mögött álló technológiáról, az úgynevezett kibővített valóságról.

Fának rohant egy busz Borsodban, 10-en megsérültek

Fának rohant egy busz Borsodban, 10-en megsérültek

75-tel repesztő elektromos rollerekről beszélt egy jogi szakértő a közmédiában

75-tel repesztő elektromos rollerekről beszélt egy jogi szakértő a közmédiában

Beszáguldott a kikötőbe a 24 millió dolláros jacht, kicsit átrendezte a többi hajót – videó

Beszáguldott a kikötőbe a 24 millió dolláros jacht, kicsit átrendezte a többi hajót – videó

Tokaj-Hegyaljáig még eljutott a román brutáltréler, aztán jöttek a rendőrök

Tokaj-Hegyaljáig még eljutott a román brutáltréler, aztán jöttek a rendőrök

Az Index Balatonfüreden is megtalálta Borkaiék nyomát

Az Index Balatonfüreden is megtalálta Borkaiék nyomát

Az olajipart védő ellentüntetők várták Greta Thunberget Kanadában

Az olajipart védő ellentüntetők várták Greta Thunberget Kanadában