szerző:
Bari Máriusz
Tetszett a cikk?

Nemcsak biztonságban szállt le a Phoenix a Mars felszínére, hanem folyamatosan nyomon is lehet követni űrbeli élményeit. A szondával kapcsolatos hírek a Twitter gyorsblog-rendszeren olvashatóak.


© NASA
SMS-hosszúságú üzenetekben adják az érdeklődők tudtára a JPL dolgozói, hogy mi történik a Mars-expedíció során. Az egyes szám első személyben megírt üzenetekben az űrközpont egy személyiséget is kölcsönzött az űrszondának: a Phoenix azért érkezett a Marsra, hogy kőzeteket gyűjtsön, így meglehetős izgalom csendül ki minden olyan rövid üzenetből (vagy tweetből), amely az ásásról és a bolygó felderítéséről szól - emellett számos linket találhatnak az érdeklődők a Marson készített fotókra is.

Maga a Twitter egy olyan közösségi- és mikroblog-oldal, amelynek felhasználói legfeljebb 140 karakteres (kvázi SMS-hosszúságú) üzenetekben adhatják egymás tudtára mondanivalójukat. A rendszer idén július 13-án lesz két éves, a felmérések szerint átlagosan óránként 16,500 ilyen üzenet kerül fel a főoldalra (ez hétfőnként akár 90 ezerre is felugorhat).

A Phoenix szonda Twitter-oldala regisztráció nélkül is megtekinthető ezen a címen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Autó

Bemutatták a Mars-autó prototípusát - fotó

A BBC híradása szerint bemutatták annak az európai Mars-autónak a futómű-prototípusát, amely várhatóan 2013-ban indul a vörös bolygóra, hogy az élet esetleges nyomait kutassa.

hvg.hu Tech

Lakható területek után kutat a Marson rövidesen landoló űrszonda

A NASA kutatói aggódva figyelik a Phoenix Mars-szondát, amely megkezdi a végső manővert, mielőtt május 25-én a vörös bolygó sarkvidéki régiójában landolna. A tudósok szorongását fokozza, hogy egyelőre nem tudják, az űrjármű túléli-e egyáltalán a leszállást.

hvg.hu Tech

Víz és élet is lehetett a Marson

Arról tárgyal a NASA és az ausztrál CSIRO kutatószervezet, hogy egyes ásványbányászati vizsgálati technológiákat a Holdon és a Marson is használnának. A kőzetek életkorának megállapításával arra is lehetne következtetni, hogy mikor volt szerves élet az egyes bolygókon.

16 nemzetközi újságírószervezet fejezte ki aggodalmát a magyar média helyzete miatt

16 nemzetközi újságírószervezet fejezte ki aggodalmát a magyar média helyzete miatt

Megkapták céges autóikat a Real Madrid játékosai, Benzema volt a legszerényebb

Megkapták céges autóikat a Real Madrid játékosai, Benzema volt a legszerényebb

Válság? Egy évtizede nem keltek el ilyen gyorsan a Pest megyei családi házak, mint most

Válság? Egy évtizede nem keltek el ilyen gyorsan a Pest megyei családi házak, mint most