szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Sajnos ez esetek többségében ezt nagyon nehéz megtudni: a Flash FLA...

Sajnos ez esetek többségében ezt nagyon nehéz megtudni: a Flash FLA állományait ugyanis publikálás előtt SWF formátumba fordítják – ezt az SWF fájlt tudjuk aztán lejátszani a böngészőben. Az SWF fájl azonban nem tartalmaz számunkra információt, nem tudjuk megvizsgálni a Flash editorban (például Swish-ben vagy akármilyen hasonló szerkesztőben).

Szerencsére erre is van megoldás: a Sothink SWF decompiler segítségével visszanyerhetjük az FLA fájlokat, így már semmi sem gátolhat meg minket abban, hogy „belekukkantsunk” kedvenc animációinkba – ellesve a profi trükköket.

A Sothink szoftvere ingyenesen letölthető innen, lássuk mire is képes!

SWF vagy EXE (ez utóbbi az ún. Flash-projector) fájlokat tudunk importálni, majd szerkeszthető formában elmenteni. Ebben semmi izgi nincs – ezt számos egyéb, a neten megtalálható apró alkalmazás megteszi nekünk. A Sothink azonban végre valóban használható fájlokat exportál, azaz az FLA-ban benne foglaltatnak az ActionScript-ek, az alakzatok (shape), gombok (button), sőt külön a képfájlok (JPG , BMP vagy PNG) illetve a hangok és a zene is, utóbbiak MP3 vagy WAV formátumban. Gyakorlatilag tehát mindent képes kikódolni a szoftver.

Kukkantsunk bele a flash fájlokba...

A kezelőfelület egyszerű – még egy preview ablak is van, ahol belenézhetünk a Flash moziba kikódolás előtt, sőt a jobb oldali fájlablakban már az összetevőket is látjuk (ez nagyon hasznos, ha pl. csak a zenéje kell valaminek, akkor külön ki tudjuk venni az MP3-at például). Már csak egy kérdés van hátra: honnan tudjuk, hogy mi akarunk kikódolni? Hiszen az SWF fájlok többnyire egy weboldalon belül vannak, megtalálni őket néha bizony nem egyszerű. Szerencsére erre is van megoldás: a Sothink része az SWF-catcher nevű modul, ami beépül a böngészőbe, és „lelopja” nekünk a flash mozikat az oldalról, a későbbi könnyebb kikódolás érdekében. Ennek a modulnak a Firefox és az Internet Explorer verziója is letölthető.

A szoftver ActionScript2 és 3 kompatibilis, a flash verziókból mindet felismeri, egészen a Flash 9-ig. Immár semmi sem állhat utunkba, ha van egy Flash szerkesztőnk, könnyedén belekukkanthatunk kedvenc weboldalaink vagy játékaink forráskódjába.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Seres László: A Jobbik sofőrjei

Seres László: A Jobbik sofőrjei

Késsel akarta lerendezni közlekedési vitáját egy teherautó sofőrje Veszprémnél

Késsel akarta lerendezni közlekedési vitáját egy teherautó sofőrje Veszprémnél

Ha Samsungja van, frissítse a telefonja szoftverét, új funkciókat kaphat

Ha Samsungja van, frissítse a telefonja szoftverét, új funkciókat kaphat