szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Vannak fájlok, amelyeket egész egyszerűen nem lehet törölni (aminek persze számos oka...

Vannak fájlok, amelyeket egész egyszerűen nem lehet törölni (aminek persze számos oka lehet). Néhány hete bemutattunk egy módszert, amely ezeket az állományokat segít eltávolítani – az Unlocker ingyenes program segítségével. Most pedig következzék egy még egyszerűbb módszer, amelyhez semmiféle segédeszközre nincs szükség.
Bevezetőül annyit, hogy a Windows alatt törölhetetlen fájlokat, mappákat a „klasszikus” módszer szerint úgy likvidálhatjuk, ha kilépünk a Windowsból, és DOS- (vagy parancssoros) módban indítjuk újra a gépet, majd valamilyen DOS-alapú fájlkezelővel, esetleg a del DOS-parancs segítségével végrehajtjuk a törlési műveletet.
Ahhoz képest azonban, amit mostani tippünkben ajánlunk, még ez a megoldás is nyakatekertnek, hosszadalmasnak tűnik.
A törléshez indítsuk el Windows alatt a DOS-ablakot, azaz a Parancssort. Ezt a Minden program/Kellékek alatt találjuk, de elindíthatjuk a Start menü/Futtatás mezőben is a cmd.exe parancs begépelésével. Keressük meg ebben az ablakban azt a könyvtárat, amely a törlésre kiszemelt fájlt/mappát tartalmazza. A könyvtárváltáshoz természetesen ismernünk kell néhány DOS-parancsot (cd, del stb.), ám ez senkinek nem okozhat komolyabb gondot, elég, ha megkérdezi valamelyik idősebb barátját, aki még emlékszik a Windows előtti időkre.
Most nyissuk meg a Feladatkezelőt, a legegyszerűbben úgy, hogy a jobb egérgombbal kattintunk egyet a tálcán, majd kiválasztjuk a Feladatkezelő menüpontot.
Váltsunk át a Feladatkezelőben a Folyamatok fülre, és keressük meg az explorer.exe programot. Ez nem egyéb, mint a Windows Intéző, amely nélkül nem használható az operációs rendszer.
Most jelöljük ki a explorer.exe-t, és kattintsunk a Folyamat leállítása gombra.

A Windowsból úgy léphetünk ki, hogy leállítjuk az explorer.exe programot

Megfigyelhetjük, hogy a Windows asztalról eltűnnek az ikonok, nagyjából ugyanúgy, mint amikor kikapcsoljuk a gépet. Az Explorer nélkül tehát a Windows halott, csak a Feladatkezelő marad üzemképes, ám ez elég is nekünk.
Most menjünk vissza a DOS-ablakba, ahol gépeljük be a prompthoz a törlés parancsot, majd a fájl nevét. Ha például egy mp3 fájlt kell törölnünk, a parancs valahogy így fest majd: del "torlendo file neve.mp3"

A Parancssor ablakában sikerrel törölhetjük a kiszemelt fájlt

A parancs végrehajtódik, a fájl törlődik. Most térjünk vissza a Feladatkezelőhöz. Kattintsunk itt a Fájl menüben az Új feladat (Futtatás...) menüpontra. Megjelenik az Új feladat létrehozása ablak, itt a Megnyitás mezőbe gépeljük be az explorer.exe parancsot.

A Windowsba való visszatéréshez indítsuk újra az explorer.exe-t

Ezzel újraindítjuk az Intézőt, és ott folytathatjuk a munkát, ahol abbahagytuk. A DOS-ablakra sincs már szükségünk, zárjuk be.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A cseh parlamentben kitört a balhé, amikor a szükségállapot hosszabbításáról tárgyaltak

A cseh parlamentben kitört a balhé, amikor a szükségállapot hosszabbításáról tárgyaltak

Virológus a kínai vakcináról: A hátamon feláll a szőr attól, hogy egész koronavírussal oltsunk

Virológus a kínai vakcináról: A hátamon feláll a szőr attól, hogy egész koronavírussal oltsunk

Sok új fajt fedeztek fel nálunk tavaly, a gond csak az, hogy nagy részük invazív vagy kártevő

Sok új fajt fedeztek fel nálunk tavaly, a gond csak az, hogy nagy részük invazív vagy kártevő